Jakie auto kupić? Opel Astra 2 - dobry wybór?

14 Kwi 2009, 21:19

Witam!!!!! Chciałabym kupić auto. Zastanawiam się nad Oplem Astra 2 1,6 lub 1,7 z 1998-2000 roku, najlepiej diesel. mam do wydania ok. 10-12 tys. Co myślicie o tym autku ????? A może ktoś zaproponuje mi coś innego. Proszę o radę.
AGA80
Nowicjusz

15 Kwi 2009, 06:28

Oczywiści Astra II,to dobry wybór,chociaż kasy na diesla w tym roczniku i przyzwoitym stanie,masz "na styk". Musisz uważac,żeby się nie władowac.
A może starsza Corolla lub Almera w dieslu..?
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

15 Kwi 2009, 19:45

Corolla tez mi się spodobała.A które autko opel czy toyota jest tańsze w utrzymaniu, chodzi głównie o dostępność części do samochodu itd. :?: Już mam zamęt w głowie ,a co bedzie później :(
AGA80
Nowicjusz

16 Kwi 2009, 06:42

Dostępnośc części jest w obu przypadkach bardzo dobra.Jest tak zawsze w przypadku poularnych modeli aut.Ceny części...tu wskazałbym jednak na korzystniejszą relację w przypadku Opla.Owszem zwykłe paski i świece itp. ,tu nie będzie różnicy ale np w cenie sprzęgła już będzie to widoczne np.Astra II -sachs 450zł, a Corolla -sachs-815 zł.Oczywiście może są gdzieś na rynku chińskie zamienniki...
Za to awaryjnośc Toyoty jest niewielka.Opel także nie wypada zle ale w 10 letnim aucie,to japończyk będzie mniej awaryjny,chociaż zależy to w zasadzie od przebiegu auta i stopnia dbania o nie właściciela. :wink:
artur73
Awatar użytkownika

19 Kwi 2009, 15:59

Znalazłam kilka Opli (zdecydowałam sie jednak na opla) które mi sie podobaja .... oczywiscie wizualnie...bo wiadomo ze na zdjęciu wszystko ładnie wygląda i nie wiadomo co w nim ''piszczy" :wink: ,ale moze ktos mi doradzi czy to dobry wybór i na co szczególnie zwracać uwage przy dalszym szukaniu.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

a moze jednak lepszy bedzie benzyniak :oops:

Bede wdzięczna za wszelkie uwagi!!!

Jeszcze jedno.... co sadzicie o tym oplu???
ogladałam go osobiscie w realu :) nie mogłam sie zdecydowac bo była 2/3 drzwiowa a ja wole 4/5 drzwiowa.
AGA80
Nowicjusz

20 Kwi 2009, 07:44

Ten ostatni którego oglądałaś ma podejrzanie mały przebieg i dziwi mnie,że panowie nie założyli znaczka opla na przodzie...poza tym 3 drzwi to mało funkcjonalne.
Wracając do Astry z linku 1 -ten ma za to realny przebieg i silnik bez intercoolera.Nie jest to najgorsza propozycja.
Link nr 2,to nie diesel !!!Po wyglądzie auta wewnątrz i stopniu zużycia kierownicy,pedałów,obicia na siedzisku fotela kierowcy oraz spękanego mieszka lewarka zmiany biegów i umytym silniku twierdzę,że auto ma cofnięty licznik jakieś ...200tys...
Link nr3-Astra ładna ale droga.Z opłatami rejestracyjnymi to wyjdzie tobie jakieś 14 tys...a ubezpieczenie jeszcze..?
Link nr4,tak... to najlepszy silnik do gazu ..!!! zwykły 75 KM nie jest demonem prędkości ale przejechac może tyle co diesel i nie będzie awaryjny.Ogólnie ta Astra to ciekawa propozycja.
Link nr5,to nie auto dla ciebie.Ktoś już tu sporo się tym autem pobawił wprowadzając własne innowacje.Zauważyłaś pewnie tylny spojler...oraz białe sportowe zegary...w silniku 1,2 ??? Ktoś kto tak dostosowuje auto,bardzo rzadko jezdzi pózniej 50/h...
artur73
Awatar użytkownika

21 Kwi 2009, 12:04

ja słyszałem że Astry 2 są awaryjne. Lecz nie wiem czy to do końca prawda. Ale wg mnie astra 2 to dobry wybór:)
Łukasz
Luca18
Nowicjusz

21 Kwi 2009, 12:19

za 12k to raczej bym benzyny szukał
no i komisy najlepiej omijac :)
pzdr
Pawlo
Zaawansowany

Miejscowość: Bolesławiec