Jakie auto kupić

26 Sty 2018, 17:13

Witam wszystkich.
Jestem nowy i ogólnie korzystam pierwszy raz z forum motoryzacyjnego.
Przechodząc do rzeczy, mam zamiar sprawić sobie auto. Upatrzone modele to Opel Insygnia 1,8 benzyna po 2011r, Audi A4 B8 również 1,8 i po 2011 roku oraz ford focus po 2015r (lift), silnik benzynowy ale żadna konkretna pojemność. Nie szukam kombi, sedan w zupełności mi wystarczy. Chcę usłyszeć Wasze opinie, może doświadczenia związane z wyżej wymienionymi autami.
Ja podzielę się spostrzeżeniami jakich dowiedziałem się w miedzy czasie: Audi problem z napinaczami paska rozrządu (obawa że może przeskoczyć na ząbku). Opel problem z elektryką ( jakim stopniu?) jedyny przyklad mam samoczynnie włączające się wycieraczki.
o Fordzie wiem... zero
Pozdrawiam i czekam na Waszą pomoc
Piotr
Perwersek
Nowicjusz

Prawo jazdy: 09 09 2009
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Seat ibiza
Silnik: 1.2
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

26 Sty 2018, 17:34

1. Nie ma takiego auta jak "Insygnia"
2. Jeśli chodziło o Opla Insignia to silnik 1.8 w aucie tej wielkości delikatnie mówiąc nie robi szału. Jakieś drobne problemy z elektryką występowały na początku produkcji ale bez przesady. Ogólnie plusem auta jest design. Jakość wykonania czy prowadzenie na bardzo przeciętnym poziomie.
3. Do audi dorzucę też osadzający się w głowicy nagar. Poza tym przepłacisz no ale Twój wybór
4. Focus spoko
5. Jaki budżet?
6. Popatrz na c5 2.0/140
7. Popatrz na lagunę 2.0/2.0T
8. Popatrz na mondeo mk4
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

26 Sty 2018, 18:21

Racja. mój błąd, literówka wpadła.
Budżet do 45tys.
Człowiek który sprowadza samochody poleca Astry J 1.6. Chodź jednak potrzebuję ciut większego auta
C5... nie znam nikogo kto posiada jakiegokolwiek Citroena. I zawsze wydaje mi się, że ma nieprzeciętnie dużą kierownice.
C5/laguna/mondeo jak w tych samochodach z zawieszeniem ?
Perwersek
Nowicjusz

26 Sty 2018, 19:44

Perwersek napisał(a):C5/laguna/mondeo jak w tych samochodach z zawieszeniem
po przesiadce z c5 do czegokolwiek będziesz narzekać na twarde zawieszenie (hydro) :ok: Laguna trochę miękka (tyczy się praktycznie wszystkich elementów prowadzenia). Mondeo najpewniejsze prowadzenie. Wszystkie układy b.trwałe, najbardziej wytrzymałe będzie hydro w c5 (choć wielowahacze też o dziwo trzymają się dzielnie, lepiej niż w starszych Audi/VW)

1.8 w Audi bym sobie darował, to zasadniczo najgorszy silnik w tym modelu
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

30 Sty 2018, 00:47

W tym budżecie są nowe Tipo, a za 50+ jakieś Focusy z wyprzedaży rocznika - podstawowy silnik i wyposażenie, warto przemyśleć.
azzurro
Aktywny

Auto: Jeansowe kombi

30 Sty 2018, 07:43

niestety 40tys jest ostateczną cena za samochód.
Co sądzicie o ix30?
Perwersek
Nowicjusz

30 Sty 2018, 12:28

Opowiedz sobie na pytanie w jaki sposób będziesz użytkował auto w każdym z tych przypadków ogranicza Cię chyba rocznik, na nowego Focusa nawet golasa nie ma szans w tej cenie. Musiałbyś zejść z rocznika.
BestOils
Początkujący

Przebieg/rok: 23tys. km
Auto: Seat Leon
Silnik: 1.9
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna

30 Sty 2018, 14:41

Nikt tu nie mówi o nowym... ale w granicach 40k można focusa po lifcie dostać.
Samochód do codziennej jazdy, ale też na dłuższe wyjazdy raz w miesiącu dla 4 osób. Nie potrzebuje silnika z wysokimi osiągami, ponieważ nie ma dróg by rozwinąć prędkość (całe życie remonty, ustawione ograniczenia 40 co kilometr i tysiące kontroli), dlatego uważam, że 1,8 w zupełności wystarczy. Głownie zwracam uwagę na koszty eksploatacyjne, awaryjność i komfort jazdy. I oczywiście wygląd też ma znaczenie.
Perwersek
Nowicjusz