Jakie auto kupić?

11 Sty 2015, 21:07

Witam :)
Jestem nowy na forum i szukam porady odnośnie zakupu auta.
Mój budżet to ok 8000 tyś, jestem z Mazowsza ok 100 km od Warszawy w kierunku Lublina :)
Ato potrzebne jest mi głównie do pracy ok 50 km dziennie więc nie za długa trasa :) Od razu uprzedzam że benzyna odpada, chyba że w LPG (jestem młodym kierowcą, pierwsze WŁASNE auto i po prostu raczej nie opłaca się inwestować w nowy gaz bo auto za takie pieniądze nie jest na wieczność tym bardziej jako pierwsze auto :) ) Preferuję coś w dieslu jakiś sedan, hatchback, cupe, silnik ekonomiczny trwały i prosty :) Generalnie zastanawiam się nad czymś z VW (golf IV. Passat B5, Polo :) Audi (A4, A3 ) Skoda (Fabie, Octavia) Seat (Leon, Ibiza, Cordoba) Najlepiej w 1,9 TDI. Z wyposażenia to aby klima, 2x el. szyby, lusterka, centralny, abs i to dla mnie taka podstawa :) Co doradzicie, co bardziej warto kupić względem ceny do awaryjności itp, innymi słowy co najbardziej będzie się opłacało :)
Z góry dziękuje za pomoc :)
niKecs
Obserwowany

Auto: Nie mam

11 Sty 2015, 21:17

jak ograniczyłeś do 1,9TDI to wybierz co Ci się bardziej podoba, bo ja nie brałbym żadnego

Poszukałbym zadbanego Peugeota 406 2,0 HDI i nie przepłacałbym za znaczek na masce i tylnej klapie ;)
Ostatnio edytowany przez dzida, 11 Sty 2015, 21:20, edytowano w sumie 1 raz
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

11 Sty 2015, 21:19

Jak koniecznie chcesz diesel'a to:
[link do oferty na Olx wygasł] - tutaj masz ładnego Seata myslę ,że można obejrzeć.

[link do oferty na Allegro wygasł] nawet ładny

Peugeot 406 2.0 HDI

Fiat Bravo/Brava 1.9 JTD

I te 50km to w jedną stronę czy w obie?
Kieł
Stały forumowicz

11 Sty 2015, 21:23

W obie :) Generalnie słyszałem dużo o tym że francuzy nie są zbyt dobrymi autami:)
niKecs
Obserwowany

11 Sty 2015, 21:28

bo polaczki są stereotypiarzami i uogólniają samochody i w ich oczach jest tak:
niemiec - wzór solidności i motoryzacji
japonieć - bezawaryjne ale rdzewieje
auta na f - awaryjna lipa
koreańce i amerykańce - plastik
a prawda jest taka, że wszystko zależy od modelu i gwarantuje Ci, że Peugeot 406 2,0HDI o wiele lepszy wyborem od Passata B5 1,9TDI szczególnie jak rozpatrzymy sytuację rynkową ;) Jest to uznawane przez wielu najbardziej udane francuskie auto :yes:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

11 Sty 2015, 21:29

niKecs napisał(a):Generalnie słyszałem dużo o tym że francuzy nie są zbyt dobrymi autami:)

Bo przeważnie nie są ale bywają też bardzo udane konstrukcję jak wyżej wspomniana 406 czy często polecana laguna I gen.
Jak myślisz o niemieckim TDI to warto zerknąć na rovera 45 w dieslu. Kupisz za śmieszne pieniądze dobrze wyposażony zadbany egzemplarz i nie tak oklepany jak VAG.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co to znaczy być uprzejmym na drodze?
    Po pierwsze być kierowcą przewidywalnym, a nie chaotycznym i pełnym emocji. Po drugie przestrzegać przepisów ruchu drogowego. Po trzecie kierować się zasadą współpracy, ostatecznie intencją wszystkich jest bezpieczne ...
    Nowy SEAT Leon zaprojektowany całkowicie od podstaw
    Nowy SEAT Leon to silna i emocjonalna osobowość oraz najpiękniejszy sposób by doświadczyć funkcjonalności płynącej z samochodu. Nowy Leon to zaprojektowany całkowicie od podstaw i pełen nowoczesnej technologii samochód ...

11 Sty 2015, 21:44

Najlepsze jest to że porównując moje Mondeo do B5-ki to Pastuch wygrywa tylko blachą i pożądaniem na rynku :D Z 406, Vectrą, 45, Lagą itd itd też przegra..
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

12 Sty 2015, 10:01

niKecs napisał(a):Mój budżet to ok 8000 tyś

Zacznijmy od tego, że nie masz 8000 tys. zł (słownie: osiem milionów) tylko 8000 zł.

Też kiedyś byłem studentem z podobnymi dylematami i z własnego doświadczenia napiszę Ci, że 1.9TDI 90KM to bardzo dobra opcja dla kogoś w Twoim wieku. Z wymaganiami odnośnie wyposażenia oczywiście przesadzasz, za 8 tys. zł szukałbym czegoś, co jako tako trzyma się kupy (dzida ma niestety rację - do Polski auta z grupy VAG trafiają w większości w dramatycznym stanie technicznym, trzeba dosyć długo szukać sensownego egzemplarza), przebiegiem się nie martw (te silniki rozsądnie serwisowane spokojnie zrobią 1 mln km i więcej), a jedynie stanem technicznym.
Inne opcje to tak jak piszą koledzy wyżej - 406 2.0 HDI (też zwracaj uwagę na to samo co przy VAG-ach, to też nie jest tak, że peżoty są trzymane pod kocem i robią minimalne przebiegi), jakaś Astra 1.7, wspomniana przez kirina88 Laguna I 1.9 DTI - bardzo wygodne auto.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM