Jakie auto kupić?

11 Sty 2015, 21:07

Witam :)
Jestem nowy na forum i szukam porady odnośnie zakupu auta.
Mój budżet to ok 8000 tyś, jestem z Mazowsza ok 100 km od Warszawy w kierunku Lublina :)
Ato potrzebne jest mi głównie do pracy ok 50 km dziennie więc nie za długa trasa :) Od razu uprzedzam że benzyna odpada, chyba że w LPG (jestem młodym kierowcą, pierwsze WŁASNE auto i po prostu raczej nie opłaca się inwestować w nowy gaz bo auto za takie pieniądze nie jest na wieczność tym bardziej jako pierwsze auto :) ) Preferuję coś w dieslu jakiś sedan, hatchback, cupe, silnik ekonomiczny trwały i prosty :) Generalnie zastanawiam się nad czymś z VW (golf IV. Passat B5, Polo :) Audi (A4, A3 ) Skoda (Fabie, Octavia) Seat (Leon, Ibiza, Cordoba) Najlepiej w 1,9 TDI. Z wyposażenia to aby klima, 2x el. szyby, lusterka, centralny, abs i to dla mnie taka podstawa :) Co doradzicie, co bardziej warto kupić względem ceny do awaryjności itp, innymi słowy co najbardziej będzie się opłacało :)
Z góry dziękuje za pomoc :)
niKecs
Obserwowany

Auto: Nie mam

11 Sty 2015, 21:17

jak ograniczyłeś do 1,9TDI to wybierz co Ci się bardziej podoba, bo ja nie brałbym żadnego

Poszukałbym zadbanego Peugeota 406 2,0 HDI i nie przepłacałbym za znaczek na masce i tylnej klapie ;)
Ostatnio edytowany przez dzida, 11 Sty 2015, 21:20, edytowano w sumie 1 raz
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

11 Sty 2015, 21:19

Jak koniecznie chcesz diesel'a to:
[link do oferty na Olx wygasł] - tutaj masz ładnego Seata myslę ,że można obejrzeć.

[link do oferty na Allegro wygasł] nawet ładny

Peugeot 406 2.0 HDI

Fiat Bravo/Brava 1.9 JTD

I te 50km to w jedną stronę czy w obie?
Kieł
Stały forumowicz

11 Sty 2015, 21:23

W obie :) Generalnie słyszałem dużo o tym że francuzy nie są zbyt dobrymi autami:)
niKecs
Obserwowany

11 Sty 2015, 21:28

bo polaczki są stereotypiarzami i uogólniają samochody i w ich oczach jest tak:
niemiec - wzór solidności i motoryzacji
japonieć - bezawaryjne ale rdzewieje
auta na f - awaryjna lipa
koreańce i amerykańce - plastik
a prawda jest taka, że wszystko zależy od modelu i gwarantuje Ci, że Peugeot 406 2,0HDI o wiele lepszy wyborem od Passata B5 1,9TDI szczególnie jak rozpatrzymy sytuację rynkową ;) Jest to uznawane przez wielu najbardziej udane francuskie auto :yes:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

11 Sty 2015, 21:29

niKecs napisał(a):Generalnie słyszałem dużo o tym że francuzy nie są zbyt dobrymi autami:)

Bo przeważnie nie są ale bywają też bardzo udane konstrukcję jak wyżej wspomniana 406 czy często polecana laguna I gen.
Jak myślisz o niemieckim TDI to warto zerknąć na rovera 45 w dieslu. Kupisz za śmieszne pieniądze dobrze wyposażony zadbany egzemplarz i nie tak oklepany jak VAG.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995

11 Sty 2015, 21:44

Najlepsze jest to że porównując moje Mondeo do B5-ki to Pastuch wygrywa tylko blachą i pożądaniem na rynku :D Z 406, Vectrą, 45, Lagą itd itd też przegra..
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

12 Sty 2015, 10:01

niKecs napisał(a):Mój budżet to ok 8000 tyś

Zacznijmy od tego, że nie masz 8000 tys. zł (słownie: osiem milionów) tylko 8000 zł.

Też kiedyś byłem studentem z podobnymi dylematami i z własnego doświadczenia napiszę Ci, że 1.9TDI 90KM to bardzo dobra opcja dla kogoś w Twoim wieku. Z wymaganiami odnośnie wyposażenia oczywiście przesadzasz, za 8 tys. zł szukałbym czegoś, co jako tako trzyma się kupy (dzida ma niestety rację - do Polski auta z grupy VAG trafiają w większości w dramatycznym stanie technicznym, trzeba dosyć długo szukać sensownego egzemplarza), przebiegiem się nie martw (te silniki rozsądnie serwisowane spokojnie zrobią 1 mln km i więcej), a jedynie stanem technicznym.
Inne opcje to tak jak piszą koledzy wyżej - 406 2.0 HDI (też zwracaj uwagę na to samo co przy VAG-ach, to też nie jest tak, że peżoty są trzymane pod kocem i robią minimalne przebiegi), jakaś Astra 1.7, wspomniana przez kirina88 Laguna I 1.9 DTI - bardzo wygodne auto.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM