Jakie auto limuzyna/kombi 80 tys ?

03 Cze 2023, 10:55

Witam, poszukuję dla rodziny 3 os auta rodzinnego. Najbardziej podobają mi się auta limuzyna, jednak kombi też może być. Oczekuję od auta bezawaryjności oraz w miarę prostej konstrukcji. Tylko benzyna. Oto moje typy:
1. Toyota Avensis rocznik od 2016 silnik 1.8 Valvematic. Co o tym sądzicie? Jak w tym aucie automat daje radę?
2. Kia Optima 2.0 160 KM. Te auto najbardziej mi przypadło do gustu. Jednak strasznie mało tego na necie.
3. Kia Ceed 1.5 160 km. Martwi mnie trochę mała pojemność w stosunku do mocy. Jak z trwałością takiej konstrukcji ? Jak wypada awaryjność na tle avensis? Koszty eksploatacji?
4. Macie jakieś inne typy ?
Borys70
Obserwowany

03 Cze 2023, 12:00

Ad.1 Avensis w wersji 1.8 lub 2.0 bardzo fajne auto musisz tylko zwrócić uwagę na to że tam automat to CVT i do niego trzeba się przekonać bo jazda jest trochę inna niż zwykłym klasycznym automatem. Ogólnie skrzynia jest ok jak się dba o wymiany oleju i normalnie jeździ. Co do spalania to oba silniki są w miarę oszczędne, a z CVT w trasie można zejść niżej niż przy manualu sześciobiegowym.

Ad.2 Optima to ciekawe auto i silnik ma w miarę proty konstrukcyjnie ale niestety lubi on paliwo i ciężko w tym samochodzie jeździć oszczędnie. Tu możesz jeszcze spojrzeć na Hyundai i40 bo silnik będzie w nim taki sam oraz wielkość wnętrza :wink:

Ad.3 Cee'd będzie najmniejszy ale najdynamiczniejszy z tym silnikiem i tu skrzynie automatyczne DCT6 lub DCT7 są bardzo fajne i według opinii jak na razie sprawiają mniej problemów niż DSG. Silnik 1.5 T-GDi masz mniejsza pojemność z turbo w pozostałych dwóch samochodach nie masz turbin tylko są to zwykłe wolnossące jednostki benzynowe.

Ad.4 W tym budżecie możesz jeszcze pomyśleć nad hybrydą Toyoty i modelem Auris (hatchback i kombi) lub Corolla (sedan) oba z takim samym napędem 1.8 HSD. Tu by się chyba najlepiej sprawdziło
Borys70 napisał(a):Oczekuję od auta bezawaryjności oraz w miarę prostej konstrukcji. Tylko benzyna.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

03 Cze 2023, 13:39

mazda 6 2.5 benzyna ?

Borys70 napisał(a):1. Toyota Avensis rocznik od 2016 silnik 1.8 Valvematic. Co o tym sądzicie? Jak w tym aucie automat daje radę?

CVT...hmm...do spokojnej jazdy OK
toyman40
Stały forumowicz

03 Cze 2023, 14:23

A jak z rdzą w tej Mazdzie?
Borys70
Obserwowany

03 Cze 2023, 14:56

Borys70 napisał(a):A jak z rdzą w tej Mazdzie?

ja mam z 2016R, i na karoserii nie ma żadnej rdzy, a podłoga wyglada tak samo jak i inne marki typu audi ... na razie żadnych problemów, natomiast zawsze można zakonserwować :lol:
toyman40
Stały forumowicz

16 Cze 2023, 17:49

Mazdę teraz poprawili pod kątem zabezpieczenia antykorozyjnego i nie ma się co bać , jest lepiej niż w innych japońcach i koreancach. Mazda będzie chyba będzie najlepiej doposażona z wymienionych i najlepsza pod względem jakości materiałów. Polecam 2.0 i 2.5 automat wolny ale za to trwaly klasyczny.
W kia uważaj na dct , sprzęgła padają po 30 tys km.
sanvean23
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Auto: Punto 2FL |Honda Civic VIII
Silnik: 1.2 16V | 1.8