Jakie auto na początek??

30 Mar 2018, 16:18

Witam wszystkich
Szukam jakiegoś auta na początek, zależy mi na troszkę tańszej eksploatacji. Myślałem na Peugeot 406 w wersji sedan, ponoć są całkiem dobre. Tu się pojawia problem, że nie za bardzo mam pojęcie jaki silnik wybrać , interesuje mnie coś w miarę trwałego, ale żeby nie zamulało. Jeżeli macie inne propozycje to chętnie posłucham, ale za golfy, bmw czy passaty podziękuję :D

Ps. Mam na to coś koło 7-8 tysięcy
Kevege
Nowicjusz

Prawo jazdy: 24 11 2016
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: Brak
Silnik: Brak
Paliwo: Inne
Typ: Inny
Skrzynia biegów: Manualna

30 Mar 2018, 17:35

Kevege napisał(a):Myślałem na Peugeot 406 w wersji sedan, ponoć są całkiem dobre

Całkiem niezłe.

Auta dzielimy na "segmenty", A, B, C, D, E itd. w zależności min od wielkości.
406 to auto segmentu D więc nie jest bardzo tanie w utrzymaniu - teoretycznie taniej wyjdą auta segmentu b i c (bo a to maluchy) a przy okazji kupisz je ze świeższego rocznika. Kwestia tego czy potrzebujesz auta wielkości 406. Swoją drogą masz też 406 coupe, które imo jest o wiele ładniejsze a w tej kasie już coś znajdziesz.

Osobiście za taką kasę poszukałbym 307 (mogą pojawić się jakieś drobne a denerwujące problemy elektryczne) - auto młodsze o generację. Jeśli może być coupe to astra bertone - fajny design a części śmiesznie tanie.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

31 Mar 2018, 08:42

Bardzo fajna ta astra, świetnie wyglada, wiec jeśli części są tanie to jak najbardziej. Dzięki ;D
Kevege
Nowicjusz

Prawo jazdy: 24 11 2016
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: Brak
Silnik: Brak
Paliwo: Inne
Typ: Inny
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...