Jakie auto rodzinne z LPG do 65 tysięcy?

01 Sie 2022, 15:53

Cześć,

szukam nowego, dobrego auta dla rodziny 2+1.
moje kryteria to:
- ekonomiczny (najlepiej LPG)
- niezawodny (prosty silnik, tanie naprawy, możliwe niezawodny) - mechanik doradza Toyotę - pytanie, co jeszcze?
- duży bagażnik (kombi?)

Rocznie robię przebiegi około 15-17 tysięcy - głównie po mieście + na weekendowe trasy po Polsce.

Wcześniej jeździłem Volvo S40 1.8 - niestety to był fatalny silnik, który szlak trafił. Natomiast wnętrze, wyposażenie, przyczepność do trasy - bardzo dobre.

Jeździłem próbnie Toyotą Auris 1.8 w wersji active ale niestety ma mega słabe wyposażenie jak na auto za kwotę 68.000 tysięcy + słabo trzyma się drogi.

Sprawdzałem także Toyotę Corollę z 2020 roku i tutaj wrażenia znacznie przyjemniejsze, ale niestety mały bagażnik i wysoka cena (85.000).

Szukając według ww. kryteriów zawsze trafiam na Fiata Tipo lub Auriskę - dlatego będę bardzo wdzięczny za Wasze sugestie.
Kubaer11
Nowicjusz

Auto: NIe mam

01 Sie 2022, 16:23

I nic w tym dziwnego, że trafiasz na tipo/yaris bo LPG w samochodzie za takie pieniądze to jakiś margines. Do nowoczesnych aut ze względu na wtrysk bezpośredni montaż LPG jest nieopłacalny
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

01 Sie 2022, 17:25

Franccc, a w takim razie co byś doradził w tym budżecie?
Ew. niższy budżet i starsze auto, ale z LPG?
Bo na hybrydę z kolei okolice 60 tys. to za mało, jeśli dobrze patrzę...
Kubaer11
Nowicjusz

02 Sie 2022, 08:18

A co sądzicie np. o KIA CEED:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Kubaer11
Nowicjusz

02 Sie 2022, 16:50

A o Całkiem nowym Joggerze nie myślałeś :?:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

02 Sie 2022, 17:01

a Dacii nie...

Jeszcze rozważam Opla Astrę K, Opla Insignie, Forda Mondeo 5 lub Kia Ceed - wtedy nieco mniejszy budżet i starsze auto...Wszystko w benzynie, ew. z LPG - co sądzicie?
Kubaer11
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Szkło i stal – nowe alternatywy
    Branża motoryzacyjna nieustannie się zmienia. Kwestie związane z elektryfikacją układów napędowych, autonomiczną jazdą czy cyfryzacją produkcji stanowią z jednej strony poważne wyzwanie dla producentów, z drugiej ...

02 Sie 2022, 18:14

Kia czy Astra jeszcze znośnie. Ale co mondeo czy insignia mają wspólnego z ekonomią/tanimi naprawami/niezawodnością to pojęcia nie mam
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km