Jakie auto używane kupić do 30 000 PLN (max. 35 tyś zł).

02 Gru 2015, 18:02

Witajcie!
Proszę Was o poradę jakie mam kupić auto używane w granicach 30 000 PLN (max. 35 tyś zł).
Moje kryteria:
- dość nowy samochód (max. od 2008 roku w górę),
- dynamiczne, oszczędne, komfortowe w jeździe w weekendy na trasach do 500 km po Polsce,
- w tygodniu używałabym samochodu w mieście (Warszawa) okazjonalnie np. na większe zakupy, żebym nie miała problemu z manewrowaniem przy parkowaniu :)
- będę mieć dziecko-niemowlaka, więc chciałabym dość pojemny bagażnik na wózek i akcesoria,
- interesuje mnie samochód typu Hatchback, 5 drzwiowy, skrzynia automatyczna (ew. manualna jeżeli nie będzie opcji), ABS, klimatyzacja, Elektryczne szyby przód i tył, automatycznie ustawiane lusterka, czujniki parkowania, wspomaganie kierownicy, porządny i dynamiczny silnik dobry do manewru wyprzedzania na autostradzie, niskie spalanie, w przypadku napraw gwarancja dość tanich części, sportowa sylwetka (zgrabny, ładny, opływowy kształt), nie interesuje mnie auto typu KOMBI.
Samochód stałby przed blokiem na ulicy (wykupiłabym AC) i do użytkowania na max. 3-4 lata.
Zastanawiałam się nad japońskimi typu Mazda, Mitsubishi Lancer??, ale słyszałam, że są awaryjne i mają drogie części. Co sądzicie o Hondzie CIVIC? Polecano mi brać pod uwagę niemieckie marki. Co o tym sądzicie?

Jeżeli macie jakieś oferty konkretnych modeli (bardzo dobrze, jakby były linki konkretnych samochodów do otomoto lub innych aukcji z całej Polski), będę bardzo wdzięczna za pomoc.

Niestety się nie znam na samochodach i jesteście moja ostatnią deską ratunku :) a mam mało czasu na kupno max 1,5 miesiąca.

Z góry dziękuje za pomoc

pozdrawiam,
Ania
Ostatnio edytowany przez kilgor1234, 02 Gru 2015, 22:55, edytowano w sumie 1 raz
kilgor1234
Obserwowany

Prawo jazdy: 0- 0-2004
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: toyota yaris
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

02 Gru 2015, 20:48

Bardzo wysokie wymagania, jeśli nie ma to być kombi, ale ma mieć duży bagażnik (ciężko, aby wózek zmieścił się w kompakcie) i do tego jeszcze automat to mam 3 propozycje (linki poglądowe):
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

02 Gru 2015, 22:18

kilgor1234 napisał(a):Co sądzicie o Hondzie CIVIC?

Jeśli jesteś w stanie pójść w pewnych kwestiach na kompromis (wiek samochodu, komfort, automat, tanie części) to jest to opcja godna rozważenia - auto bardzo pojemne (bez problemu zmieścisz wózek i wszelkie inne dziecięce akcesoria), praktyczne (nieduże z zewnątrz, w środku obszerniejsze od wielu aut segmentu D), z silnikiem 1.8 oszczędne nawet w mieście (spalanie do 9 l./100km, na trasie można zejść przy zamulaniu poniżej 6 l./100km), a przy tym dynamiczne (nie ma najmniejszego problemu z wyprzedzaniem, o ile potrafi się korzystać z wysokich obrotów), ciekawa sylwetka i wygląd deski rozdzielczej (nie nudzi się), niezawodność (w tym znaczeniu, że auto nie rozkraczy się na trasie daleko od domu, co jednak nie oznacza, że w ogóle się nie psuje - nie jest to cecha nowoczesnych aut). Bez problemu znajdziesz auto z 2007 r. (w 2008 r. nie nastąpiła żadna rewolucja motoryzacyjna :wink: ) od prywatnego właściciela z polskiego salonu. Na plus jeszcze niewielka utrata wartości i łatwość odsprzedaży.
Propozycje Ossy'ego też są oczywiście dobre, podejrzewam jednak, że te auta mogą być dla Ciebie za duże (podejrzewam, że w Warszawie jest jeszcze większy dramat z parkowaniem niż we Wrocławiu).
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

05 Gru 2015, 08:46

łysy30 napisał(a):Co sądzicie o Hondzie CIVIC?

Jeśli jesteś w stanie pójść w pewnych kwestiach na kompromis (wiek samochodu, komfort, automat

Dlaczego nie polecasz w tym modelu automatu?? Podobnie jak autor tematu w podobnej kwocie szukam samochodu segmentu C z silnikiem benzynowym nadajacym się do gazu i z automatyczna strzynia biegów. Jest coś co spełni moje kryteria? Silnik hondy 1.8 140KM nadaje się do gazu?
login87
Początkujący

Zdjęcia: 6
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Civic IX Tourer
Silnik: 1.8 142 km
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2016

05 Gru 2015, 10:20

W Civicu jest 4-biegowy automat, który jest trwały, ale psuje osiągi, więc nie polecam tego auta z automatem, chyba, że tylko do miasta. Instalacja LPG na dobry podzespołach nie powinna sprawiać problemów w Civicu 1.8, ale ten silnik pali naprawdę mało (~6l trasa, 8l miasto). Przy przebiegach poniżej 15 tysięcy rocznie nie zakładałbym LPG.
Ossy
Forumowicz VIP

05 Gru 2015, 13:00

A jest jakieś auto segmentu C z automatem godne polecenia?
login87
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak bezpiecznie zaplanować wyjazd na narty?
    Dzięki zniesieniu części obostrzeń można już wybrać się na narty. W jaki sposób bezpiecznie przewozić sprzęt, jak dostosować styl jazdy do zimowych warunków i co warto ze sobą spakować na podróż w góry. ...

05 Gru 2015, 16:11

Są do wyboru automaty dwusprzęgłowe DSG takie jak w VW i Skodach ale o dobry silnik ciężko... no i takie skrzynie są drogie w naprawie i nie każdy potrafi - ode mnie ogarnięty gość jest ponad 100km. Za to szybko zmieniają biegi i nie podwyższają spalania.
Klasyczny automat będzie trwały choć są wyjątki takie jak np. Volvo.

Civic jest ok i od siebie mogę dorzucić Hyundaia i30, Kię Cee'd, Mazdę 3 ale nie będą to demony prędkości. Z resztą w koreańcach zawieszenie i tak nie zachęca do szybkiego pokonywania zakrętów
Ostatnio edytowany przez dzida, 05 Gru 2015, 18:38, edytowano w sumie 1 raz
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

05 Gru 2015, 18:36

Jak automat to bym nie ryzykował i brał Mercedesa. Ale tam to raczej tylko C-klasa Sportcoupe z mniejszych aut.
Ossy
Forumowicz VIP

05 Gru 2015, 22:08

login87 napisał(a):Dlaczego nie polecasz w tym modelu automatu??

Nigdzie nie pisałem, że nie polecam. UFO (czyli Civic w hatchbacku 5d) było dostępne z pięciobiegowym automatem dopiero po lifcie (2009), a takie auto kosztuje dużo więcej niż 30 tys. zł. Można oczywiście kupić sedana (tam, jak napisał Ossy od początku był dostępny automat) albo UFO przedlifta z i-Shiftem, tyle, że to zautomatyzowany manual z wieloma wadami (szarpanie, długo zmienia biegi). Jeśli Civic to ze skrzynią manualną, świetnie współpracuje z silnikiem i jest mega precyzyjna.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

10 Gru 2015, 10:10

łysy30 napisał(a):Jeśli jesteś w stanie pójść w pewnych kwestiach na kompromis (wiek samochodu, komfort, automat,

Tak to zrozumiałem... Mniejsza z tym. Znalazłem takie cos http://uzywane.honda.pl/pl/samochody/in ... na-18.html Trochę ponad budżet ale jest on dosyć elastyczny :) Co myślicie o tym aucie.. Zaczynam się jednak zastanawiać nad tym automatem bo niby przyśpiesza o 2s gorzej do setki niż manual :(
login87
Początkujący

10 Gru 2015, 10:24

Wygląda bardzo obiecująco, no ale ten automat...Jak sam nie spróbujesz nie będziesz wiedział - przejedź się UFO najpierw z automatyczną, a potem z manualną skrzynią biegów i odpowiedz sobie na pytanie czy wygoda jest ważniejsza od osiągów.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

12 Gru 2015, 16:40

Może coś takiego? (mieści się w maksymalnym budżecie) http://autakrajowe.com.pl/index.php?p964,renault-clio

Renault Clio z 2012 roku, czyli całkiem nowy wóz. Spełnia większość wymagań. W dodatku masz tam gwarancję techniczną na sześć miesięcy. Przy używanych samochodach to spora zaleta bo nigdy nie masz 100% pewności co do stanu technicznego. Szczególnie jeśli kupujesz od prywatnego sprzedawcy.
Kajman
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 03 06 2000
Auto: Citroen Berlingo

12 Gru 2015, 16:51

W szczególności ma duży bagażnik i komfortowy w trasy 500km... :sly:
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

12 Gru 2015, 19:07

Zobacz na tą ofertę :)
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

13 Gru 2015, 14:37

Koniu napisał(a):http://otomoto.pl/oferta/mazda-6-2-0-ty ... ydZnj.html

Chińskie opony założone. Handlarz oszczędza, albo poprzedni właściciel.
Ossy
Forumowicz VIP