Jakie auto w granicach 10k?Laguna II phI co o niej sądzicie?

21 Maj 2013, 19:05

Witam. Jak w temacie poszukuje auta w granicach 10k. Szukam kombi w benzynie żebym mógł sam zagazować. Co sądzicie o Lagunie II phI . Czytałem zarówno złe jak i dobre opinie więc sam już nie wiem.
delon6
Obserwowany

Prawo jazdy: 10 12 1988
Auto: jeszcze nie mam

21 Maj 2013, 19:22

Zakładając gaz do taniego samochodu na wstępie zrób kalkulację po jakim czasie zwróci się koszt montażu LPG. Jeżeli nie będziesz robił dużych przebiegów a z samochodem nie planujesz się wiązać na dłuższy czas to może warto LPG odpuścić, bądź kupić już samochód zagazowany.
Czasem może być tak, że koszt założenia LPG nie zdąży się zwrócić kosztem oszczędności na paliwie.
A co do samego samochodu to uważam, że to świadome pchanie się w problemy, bardzo wysoka awaryjność raczej odstrasza.
rowermtb
Nowicjusz

Prawo jazdy: 07 08 1986
Auto: e36
Silnik: m40b16

21 Maj 2013, 20:13

To może focus jakiś albo mondeo
delon6
Obserwowany

Prawo jazdy: 10 12 1988
Auto: jeszcze nie mam

21 Maj 2013, 22:16

delon6 napisał(a):To może focus jakiś albo mondeo

Na pewno to lepsze propozycje niż renault. W tej kwocie można już kupić w miarę wyposażonego forda jednak fordy niestety lubią rdzewieć.
Ze swojej strony polecam:
Opel astra II
BMW e36
Honda acord VI
VW golf/ passat / bora
Rover 25/45
Audi a3/a4

W tej kwocie jest naprawdę szeroki wybór już dość przyzwoitych samochodów dających jakąś gwarancję solidności/ bezawaryjności czego nie można powiedzieć o lagunie II
rowermtb
Nowicjusz

Prawo jazdy: 07 08 1986
Auto: e36
Silnik: m40b16

21 Maj 2013, 22:42

rowermtb napisał(a):Opel astra II
BMW e36
Honda acord VI
VW golf/ passat / bora
Rover 25/45
Audi a3/a4

Jeżeli już wchodzimy w BMW.

[link do Tablica wygasł]

Wygląda na uczciwą aukcje ale cena trochę wysoka jak na 2.8 kombi...

I powiem tak...
Jeżeli masz kogoś kto dobrze ogarnia BMW to możesz się połasić na coś w stylu (aukcje przykładowe):

[link do Tablica wygasł]
[link do Tablica wygasł]
[link do Tablica wygasł]
[link do Tablica wygasł]

Wbrew pozorom najbardziej krzywi mnie ostatnia...

Ale jeśli nie masz nikogo takiego to się nie napalaj, możesz podjechać obejrzeć, sprawdzić ale BM'ki trzeba umieć oglądać. Zwłaszcza, teraz E46 w niższych przedziałach cenowych. Trzeba znać te tematy...

E36 - Do wyboru do koloru i jeszcze starczy na bardzo dobrą instalacje.

E46 - Trzeba mieć kogoś kto ogarnia BMW i łapać okazję. Jak nie masz kogoś takiego to raaczej sobie odpuść...

Przypomnę tylko że to aukcje przykładowe, a nie propozycje (mimo że E36 wygląda bardzo fajnie).

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

21 Maj 2013, 22:49

Laguna II została nazwana królowa lawet. Ale może w wersji po liftingu zostały wyelminowane choroby wieku dziecięcego ?
Co do awaryjnosci Renault ja mam clio II FL 1,6 16 V kupione gdy miało 7 lat,po trochę okazyjnej cenie.
W pierwszym roku eksplostacji byla robiona otulina hamulca z tylu,wymieniana w jednym kole sprezyna zacziskow od recznego,naprawiany silniczek od wycieraczek,lusterko prawe wymieniane bo termometr sie popsul .W drugim roku byl wymieniany przepalony tlumik,byla usterka ze z przodu klocek tarl o tarcze nawet podczas niehamowania.Było wymieniane jedno lozysko bo silnik wydał poglos silnika elektrycznego .W trzecim roku wymiana byla jedna para cewek zaplonowych .Obecnie jezdze czwarty rok i na razie jest spokoj .

Czy jest to jakieś awaryjne auto , co o tym sądzicie ?

@ rowermtb a ty swoim BMW e-36 jak długo jeździsz i co przezt ten czas wymieniales ?
mihau
Początkujący

Miejscowość: Stobno k./Szczecina
Auto: BMW X6
Silnik: 3.0 d
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Rok produkcji: 2008
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Smog w samochodzie - czy to możliwe?
    Wielu kierowców sądzi, że osoby poruszające się samochodem są w mniejszym stopniu narażone na szkodliwe działanie zanieczyszczeń powietrza niż rowerzyści czy piesi. Tymczasem kierowcy nie mogą lekceważyć problemu smogu, ...

21 Maj 2013, 23:03

Zła opinia Laguny II wzięła się głównie z diesli (1.9 dci z tego co pamiętam) w których padały turbiny, zapychał się IC i lubiły odezwać się panewki korbowe itp. itd. ... Nie znam rynku lagun, więc nie powiem czy 10k to dobry budżet. Ale Clio i Laguna to dwie różne bajki. Clio sam często polecam, Laguny jeszcze nie polecałem...

mihau napisał(a):@ rowermtb a ty swoim BMW e-36 jak długo jeździsz i co przezt ten czas wymieniales ?

Widzę że masz jakiś konkretny problem z tymi BM'kami. A rowermtb miał felerne m40. To już wiem po postach i widzę, że Ty też. M40 to jedna z nie udanych jednostek BMW mimo że i tak często, gęsto przebijają 500 000 km. Dlatego silnika m40 nie polecamy... Masz opinię właścicieli swoich starych BMW w swoim temacie. Czekasz aż napiszą Ci to raz jeszcze??? Bo trochę nie rozumiem??? Mogę wysłać link jeśli chcesz... Ale mimo m40 myślę że rowermtb mile wspomina ten samochód. Zobaczymy...

Ale wiem że Ty masz wszystkie stare BMW za złom mimo że obok takiej nawet nie stałeś... Nie wiem tylko po co czepiasz się tak tych BM'ek. Autor tematu zdecyduje czy Cię słuchać, to nie ja kupuje samochód.

Chociaż myślę że gdyby się zraził nie kupowałby jeszcze starszej E30.

przesiadka-z-bmw-e36-na-e30-pomoc-w-wyborze-vt65221.htm#p382061

Vermin
Stały forumowicz

22 Maj 2013, 07:37

Zadałem pytanie żeby mieć jakieś odniesienie.W cale nie zakładam z góry ,ze lista rzeczy będzie dłuższa w przypadku BMW .Trafiłem na zła wersje do porównania ? no dobra chciałbym zobaczyć jakby wyglądało to w przypadku e36 2.0 z jakiegoś rocznika pod koniec produkcji ?
. Masz opinię właścicieli swoich starych BMW w swoim temacie. Czekasz aż napiszą Ci to raz jeszcze???
Jedna ogólnikowa opinia dotycząca e30 .Pisze ,ze tylko klocki i olej wymieniał. A poza tym to nawet najmniejszej drobnostki nie wymienił ? .Nie wiem jak długo tym jeździ .Może jeździ tym dopiero rok czy dwa lata ,a rzeczy były wymieniane za poprzedniego właściciela ? Czy robi te kilkanscie tys. Km rocznie czy może malo jeździ, coś koło 5000 km rocznie ?

Jest na forum jakiś temat w którym ludzie podsumowuja dotychczasowy okres eksploatacji swojego auta i szczerze piszą co było robione ,a nie sciemy ,ze przejechali pol miliona ,tylko olej ,klocki i nawet zaroweczki nie wymienili ?
mihau
Początkujący

Miejscowość: Stobno k./Szczecina
Auto: BMW X6
Silnik: 3.0 d
Typ: SUV

22 Maj 2013, 09:35

A co powiesz na volvo v40? Jest tego sporo na rynku i nie powinno być problemu by znaleźć zadbany egzemplarz. Koszty eksploatacji też nie są ogromne.
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Typ: Kombi

22 Maj 2013, 11:11

W takim razie przepraszam mihau ;). Nie ma obecnie takiego tematu bo nikt o to nie pytał ale wpadały takie posty. Jak będę miał chwilę to Ci wyśle na PW. Ale żeby nie zaśmiecać tematu powiem tylko że porównanie Clio II do Laguny II jest bez sensu. Nie możesz na podstawie jednego modelu oceniać wszystkich innch. Jak mówiłem ja sam często polecam Clio II jako mały, oszczędny wóz :). Ale Laguny II nie polecam w ogóle. Laguna I cieszyła się dużo lepszą opinią niż II'ójka. Spójrz nawet na nowe BMW - X3 królowa bezawaryjności wśród suv'ów, a - X1 nie wiem jak cały samochód ale już wiemy że TE silniki 2.0d mogą kogoś bardzo pociągnąć za portfel...

Vermin
Stały forumowicz