Jakie auto wybrać do 16 tysięcy?

12 Mar 2013, 12:32

Witam panowie/panie. Od paru dni poszukuję auta, mam konkretne wymagania, co może utrudnić trochę zakup pojazdu i tutaj chciałbym was zapytać o radę i pomoc w zdecydowaniu jaki samochód wybrać ale najpierw napiszę coś o wnętrzu i moich wymaganiach, a mianowicie:
Silnik oczywiście benzyna, bo chcę go zagazować sam (powiedzmy, że nie ufam rodakom którzy sprzedają samochody zagazowane :wink: ), najbardziej chciałbym żeby to było autko sprowadzone niemcy/francja/szwajcaria, pojemności od 1.8 do 2.0 (bo chciałbym już mieć 140km+, no chyba że byłby to samochód z polski, to do 2.5. Skrzynia manualna, z klimatronikiem i nadwozie typu sedan, inne nie wchodzi w gre, i rocznik to od 2000 w górę.
A teraz może trochę o samochodach jakie mi się podobają. Są to: Audi A4, A6 1.8T (słyszałem że podobno jeden z lepszych) VW Passat - silniki jak wyżej, no i BMW 3 E46 (tutaj w gre wchodzi właśnie tylko silnik 2.0. Rozglądałem się też za Mazda 6, i skodą Octavia.
Czy mógłby mi ktoś doradzić co wybrać? Na co zwrócić uwagę podczas kupna, który samochód lepszy do zagazowania itd...
Pozdrawiam
dejv
Nowicjusz

Auto: VW Golf III

12 Mar 2013, 12:39

Francja? Przecież to będzie ulep bo większość aut stamtąd sprowadzonych jest po wypadkach.
Ja od siebie zaproponuje Seata.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

12 Mar 2013, 12:54

A jak ma się koszt części w tych autach co wymieniłem? BMW, Audi czy VW mają droższe?
dejv
Nowicjusz

12 Mar 2013, 13:04

Podajesz rózne jednostki napędowe. To że moca są podobne to nie oznacza że tak samo jadą.
Bmw e46 2,0 nie będzie jechać. Odczucia przyśpieszenia zerowe. Generalnie jeżeli szukasz czegoś dającego trochę frajdy to bierz 1,8T z grupy wieśwagena a wszystkie N/A olej. No i trzeba dodać że 1,8t jedziesz na cipsika i mas 180KM :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

12 Mar 2013, 13:41

Szybki, mówiąc wieśwagena masz na myśli też audi? czy nie? :D
dejv
Nowicjusz

12 Mar 2013, 14:06

Wiswageny no to audi też.

Lepiej skup się na silniku i ogólnym stanie a nie na marce.
Przy Audi zapłacisz za znaczek więc lepiej mieć kilka złoty w kieszeni lub kupić lepsze/młodsze auto.

1,8t jest o tyle fajny że ma bardzo dobre osiągi jak na populusa i jest popularny.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

12 Mar 2013, 15:05

1.8T jak najbardziej ok. Jak masz zaoszczędzić na znaczku to wez octavie z tym silnikiem.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

12 Mar 2013, 20:59

No nad octavia też się zastanawiałem, ale średnio mi się podoba. Najbardziej to bym chciał Audi a4 T quattro, ale ciężko znaleźć a jak już to nie zmieszczę się w 20 tysiącach, bo chce autko za 16 + gaz, to muszę liczyć 3 tysiące :/
dejv
Nowicjusz