Jakie auto wybrać do 20 tys. złotych

03 Sie 2015, 13:45

Witam,
Mam zamiar kupić sobie auto do 20 tys. złotych (raczej planuje w tym zawrzeć również ewentualne opłaty oraz zostawić sobie jakiś zapas na wymianę paska, płynów itp.) Jest to mój pierwszy samochód, dlatego pytam ludzi bardziej doświadczonych, bo nie chcę wydać pieniędzy na marne. Chciałbym żeby to auto było z rocznika 2006+
1. Auto będzie służyć głównie do dojazdu do pracy - około 8 km przez miasto + 25 km poza miastem (razem do 35 km w jedną stronę), oraz co dwa, trzy tygodnie trasa - razem 1800 - 2000 km miesięcznie
2. Jeśli chodzi o wyposażenie to zależy mi na klimatyzacji, podstawowej elektryce (szyby, zamek centralny itp. - nie potrzebuje nie wiadomo jakich bajerów)
3. Najbardziej zależy mi na niskich kosztach utrzymania - dosyć oszczędny silnik i ogólnodostępne tanie części więc raczej wolałbym unikać wynalazków
4. Raczej preferowałbym hatchback/sedan, parkowanie combiakiem w zatłoczonym mieście może być kłopotliwe, jednak typ nadwozia to sprawa drugorzędna

Mam również dylemat jaki typ napędu wybrać, czy benzyna+LPG czy diesel. Nie jestem pewien czy takie przebiegi się zwrócą przy dieslu, ponieważ nie mam zbyt dużego doświadczenia, tylko tyle co wyczytałem w internecie. Samo miejsce zakupu samochodu również pozostaje dla mnie problemem, czy wybrać komis, czy handlarza, czy sprowadzać? Co Wy na ten temat sądzicie?

Będę bardzo wdzięczny za wszelkie sugestie i propozycje z Waszej strony. Z góry dziękuję za poświęcony mi czas;)
Rafcu
Nowicjusz

Auto: Nie mam

03 Sie 2015, 15:09

Rocznikiem się nie jeździ, raczej ciężko będzie znaleźć "coś" od 2006r.
Czemu musi być od tego?

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]
Chevrolet Evanda?

Linki przykładowe.
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam