Jakie auto wybrac?!

02 Mar 2011, 11:28

Witam.
Zastanawiam sie nad kupnem forda focusa 2009r. 1.6tdci lub Hyundaia i30 1.6 crdi (rocznikowo podobny). Jakie jest wasze zdanie na ten temat? Obecnie jestem posiadaczem foczki z 2003 r 1.8tdci i nie moge zlego slowa powiedziec na jej temat. Wypowiedzcie sie na temat awarjnosci kosztow napraw itp. Jesli mozecie to piszcie na maila [email widoczny po zalogowaniu] i na forum rowniez.
ftl
Nowicjusz

Miejscowość: Jędrzejów

02 Mar 2011, 13:02

nie znam Hyundaia i30, ale w firmie mamy focusa 16 tdci na z przebiegiem 55 000 jak narazie 0 problemów i nie zapowiada się wizyta w serwisie, wiec mysle warto zastanowić się nad tym autem
Biedrona
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: rzeszow
Auto: Honda accord VII

02 Mar 2011, 16:49

Raczej wybierz Focusa.
i30 ma 7 letnią gwarancję, a kto sprzedaje samochód na gwarancji, można trafić na niewypał. Choć ogólnie i30 to bardzo dobry samochód, nie gorszy od konkurencji. Z Hyundaiem jest jak z dobrymi butami są solidne, wygodne i dobrze się prezentują i są tańsze od markowej konkurencji która nie koniecznie jest lepsza w tych 3 wymienionych aspektach ale ma znane logo...
KonradMB
Aktywny

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Subaru
Silnik: H6
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna

02 Mar 2011, 17:43

Ja polecam Focusa. Auto bardziej dopracowane, z lepszym układem jezdnym, osobiście miałem 3 Focusy i jestem z nich bardzo zadowolony. Polecam jednak 1,8 TDCI. 1,6 do miasta wystarcza, ale na trasie czasami brakuje trochę mocy, a w spalaniu dużej róznicy nie będzie.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

03 Mar 2011, 14:32

Polecam Forda - sprawdzony samochód - świetny układ kierowniczy, b. dobre i wytrzymałe zawieszenie - dobrze się prowadzi i jest bezawaryjny - ( nie sugeruj się opiniami ludzi którzy kupili używki z niewiadomego źródła i z kręconymi przebiegami ) jeżdżę służbowym focusem kombi 2008 rok. 1,6 Diesel 109 koni - jeżdżą nim jeszcze 3 osoby (kobiety) które nie dbają o nic ! ani o turbo ani o sprzęgło po prostu jeżdżą i mimo 163 tys kilometrów nic się nie dzieje - do tej pory wymieniony był tylko rozrząd i nic więcej ! oczywiście oleje i filtry wg. książki serwisowej

Kia i Hyunday robią teraz dobre samochody również są godne polecenia ja jednak wybrałbym Foke ;-)
Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców - Colin McRae
adam-and1
Aktywny

Miejscowość: Katowice
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: szukam igły ;-)
Paliwo: Benzyna

04 Mar 2011, 12:10

Focus 1,6 TDCI - 109 KM...,ten silnik to konstrukcja francuska od PSA czyli lata również w Citroenach i Peugeotach jako HDI. jest jeszcze w wersji słabszej 90 KM i jeśli miałbym wybrać to zdecydowanie wskazuję na tę słabszą jednostkę.
Dlaczego..? 109 KM ma PDF,jeśli wiecie co to jest,jakie są objawy jego zabrudzenia sadzą nie jeżdżąc w trasach i ile kosztuje jego wymiana.
Poza tym w silniku tym wszystkie naprawy pompy,dwumasowego koła,PDF idą w ...tysiące złotych. Nowe takie auto,to ok ale jeśli prawdziwy przebieg zbliża się do około 150 tys. km,to należy z autem się zacząć "żegnać"..! :wink:
Nie znam diesli Hyundaia ale I30,to technicznie ten sam samochód (wspólny projekt) co Kia Cee'd i pewnie ten sam silnik. Na razie nikt na nie nie narzeka...w tym Policja. :cool:
Może warto popatrzeć w takim razie też za Cee'd-em..?
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Poznajcie ambasadorów Poznań Motor Show 2020
    Czwórka miłośników motoryzacji i cztery różne spojrzenia na motoryzację. Przedstawiamy Wam ambasadorów targów Poznań Motor Show. Ambasador Poznań Motor Show to zupełnie nowa formuła, która ...
    Toyota Century
    Producenci najbardziej luksusowych samochodów mają w swoich ofertach kabriolety - Rolls Royce oferuje model Dawn, a Bentley Continentala GT Convertible. A co, gdyby do tego grona dołączyła również Toyota? Japońska ...

04 Mar 2011, 12:58

Zastanawiam sie rowniez nad Ceed`em lecz bardziej podoba mi sie foczka. Mam focusa z 2003 1.8 tdci i ten silnik jest dobry wg mnie. Ma przejechane 212000 tys. Czy to nie podobny jest silnik co 1.6 tdci w tych nowszych? Osobiscie mam na oku focusa i jest w pieknej bogatej wersji z tym silnikiem 1.6tdci.
ftl
Nowicjusz

Miejscowość: Jędrzejów

04 Mar 2011, 18:01

Nie to inny silnik.Masz konstrukcję niemiecką,a w nowszej generacji focusa jest francuski diesel.Chociaż według mnie jeszcze starsza konstrukcja TDDi była mniej problemowa.
Jezdziłem okazjonalnie takim Focusem z 2008 z 1,6 Tdci-90 KM i...potrafił się rozpędzić do 190km/h.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback