REKLAMA
Witam,
jestem w trakcie poszukiwań samochodu „z zacięciem sportowym”, na który chcę przeznaczyć 25 tys zł, a maksymalnie mogę ok 30 tys. Póki co, mam ogromny mętlik w głowie. Zwracam się więc do Was z prośbą o pomoc. Samochód będzie importowany z Niemiec/Austrii, pojemność nie może przekraczać 2000ccm
Trochę o mnie – mam 24 lata, jeżdżę bardzo dynamicznie, wręcz agresywnie. Nie ukrywam, że auto będzie dość brutalnie użytkowane – mam tu na myśli szybką jazdę, gwałtowne przyśpieszenia i dohamowania. Uwielbiam wysokie obroty i głośny, rasowy dźwięk wydechu. Pod względem serwisowym będę o nie jednak bardzo dbał. Póki co nie planuję rodziny, więc przestronność nie ma znaczenia. Tylna kanapa fajnie jakby jednak była.
Auto będzie używane kilka razy dziennie do jazdy po mieście, na krótkich (2-10 km) odcinkach, na szczęście korków dużych u nas nie ma. W weekendy będzie wykorzystywane do dłuższych (100-200km) wyjazdów. Nie planuję robić nim odległych tras. Szacowany roczny przebieg 10-12 tys km.
Oczywiście, zawsze trzeba iść na kompromis, dlatego od auta oczekuję (kolejno):
1. Wysokich osiągów, precyzyjnego układu kierowniczego
2. Niezawodności – aby auto nie odmówiło posłuszeństwa
3. Atrakcyjnego wyglądu
4. Spalania na akceptowalnym poziomie
5. Rozsądnych koszów obsługi, stosunkowo niedrogich części zamiennych
6. Nie wymagam dobrego komfortu jazdy, bogatego wyposażenia również, dosłownie – wystarczą mi ABS, 2 airbagi i centralny zamek
7. Wielkość przestrzeni pasażerskiej i bagażnika mają niewielkie znaczenie.
Być może okazjonalnie wyjadę autem na tor, wystartuję w wyścigu na ¼ mili itp, nie jest to jednak celem tego auta.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszelkie propozycje, porady, uwagi!
Damian