Jakie auto „z zacięciem sportowym”, budżet 25-30 tys zł

12 Lip 2013, 14:29

Witam,
jestem w trakcie poszukiwań samochodu „z zacięciem sportowym”, na który chcę przeznaczyć 25 tys zł, a maksymalnie mogę ok 30 tys. Póki co, mam ogromny mętlik w głowie. Zwracam się więc do Was z prośbą o pomoc. Samochód będzie importowany z Niemiec/Austrii, pojemność nie może przekraczać 2000ccm

Trochę o mnie – mam 24 lata, jeżdżę bardzo dynamicznie, wręcz agresywnie. Nie ukrywam, że auto będzie dość brutalnie użytkowane – mam tu na myśli szybką jazdę, gwałtowne przyśpieszenia i dohamowania. Uwielbiam wysokie obroty i głośny, rasowy dźwięk wydechu. Pod względem serwisowym będę o nie jednak bardzo dbał. Póki co nie planuję rodziny, więc przestronność nie ma znaczenia. Tylna kanapa fajnie jakby jednak była.
Auto będzie używane kilka razy dziennie do jazdy po mieście, na krótkich (2-10 km) odcinkach, na szczęście korków dużych u nas nie ma. W weekendy będzie wykorzystywane do dłuższych (100-200km) wyjazdów. Nie planuję robić nim odległych tras. Szacowany roczny przebieg 10-12 tys km.
Oczywiście, zawsze trzeba iść na kompromis, dlatego od auta oczekuję (kolejno):
1. Wysokich osiągów, precyzyjnego układu kierowniczego
2. Niezawodności – aby auto nie odmówiło posłuszeństwa
3. Atrakcyjnego wyglądu
4. Spalania na akceptowalnym poziomie
5. Rozsądnych koszów obsługi, stosunkowo niedrogich części zamiennych
6. Nie wymagam dobrego komfortu jazdy, bogatego wyposażenia również, dosłownie – wystarczą mi ABS, 2 airbagi i centralny zamek :)
7. Wielkość przestrzeni pasażerskiej i bagażnika mają niewielkie znaczenie.

Być może okazjonalnie wyjadę autem na tor, wystartuję w wyścigu na ¼ mili itp, nie jest to jednak celem tego auta.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszelkie propozycje, porady, uwagi!
Damian
Ostatnio edytowany przez roswell89, 12 Lip 2013, 16:02, edytowano w sumie 1 raz
roswell89

12 Lip 2013, 14:43

Podaj mniej więcej jakie auta chodzą Ci po głowie...
V8 a może turbo albo wiertarka...
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

12 Lip 2013, 14:49

Racja - trochę mało szczegółów podałem. Nie mam konkretnego upatrzonego modelu
Zakładam jednak silnik do 2000ccm z racji kosztów paliwa i akcyzy.
To podstawowe założenie - reszta jest sprawą otwartą.
roswell89

12 Lip 2013, 15:24

To może coś w stylu Megane RS albo Leona Cupry?
luck112
Początkujący

Miejscowość: Wręczyca Wielka
Prawo jazdy: 10 02 2013
Auto: Renault Scenic III

12 Lip 2013, 15:52

E46 330Ci, ew 328i, 325i. BMW Z3 330i/328i. Audi S3. Jakie to jest racjonalne spalanie?
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

12 Lip 2013, 16:05

Bardzo dziękuję za podane propozycje - zacząłem je analizować.
Poprawiłem pierwszego posta, zapomniałem dodać, że szukam auta 2000ccm max.
Akceptowalne spalanie to dla mnie okolice 10l - realne, średnie spalanie (trasa+miasto)
roswell89

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...

12 Lip 2013, 18:01

Każda z moich propozycji spełni kryteria względem spalania, natomiast nie te względem pojemności. Jednak większa pojemność to większy komfort i większa trwałość oraz kultura pracy silnika, czemu więc upierasz się przy pojemności? Jak nie sprowadzasz auta gdzie akcyza rośnie kosmicznie to nie warto się przejmować chyba nieco wyższym OC.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

31 Lip 2013, 17:51

Witam po dłuższej nieobecności spowodowanej moim wyjazdem.

Chciałbym podziękować wszystkim za porady, opinie, wszelkie propozycje.
Dokładnie je przeanalizowałem, przemyślałem sprawę i zdecydowałem, że najlepszym wyborem będzie dla mnie CIVIC Type R z lat 2001 -2005.

Proszę jeszcze o wszelkie informacje – jak i gdzie znaleźć nie zajechany egzemplarz? Na jaki wydatek się przygotować? Zaznaczam, że szukam auta w co najmniej dobrym stanie technicznym. Bardzo proszę o adresy, kontakty, linki do konkretnych modeli, wszystko co może pomóc w znalezieniu zadbanego egzemplarza. Uprzedzając odpowiedzi – już jestem użytkownikiem forum Civicklub.PL/Type R

Pisałem o imporcie, nie jest to warunek konieczny. Mój budżet jest elastyczny, mogę jeszcze trochę dozbierać, gdy jest to konieczne.

Jeszcze raz dziękuję!
roswell89