Jakie auto za 50-70tys? RAV4, X3, CR-V, Vitara? mniejsze?

05 Wrz 2011, 15:13

Witam
Prosze o pomoc w rozwianiu roznych watpliwosci.
Poszukuje samochodu dla ojca.
Zaczne od tego, ze jest strasznie niezdecydowany jaki chce samochod.
Przedewszystkim szukam tutaj samochodu z troche wiekszym zawieszeniem (niestety bmw e90 odpada), ktorym poruszac sie nie tylko po asfaltowej drodze. Ze wzgledu na brak danych na temat przeswitu w wiekszosci samochodow typu sedan szukam czegos wyzszego:
- Rav 4
- Grand Vitara
- X3
- CR-V
- Honda FR-V?
a moze jakis troche wyzszy sedan? jak widac typy sa bardzo zroznicowane.

Silnik raczej benzynowy, poniewaz wiekszosc tras jest kilkukilometrowa. Diesel bedzie chyba bardzo awaryjny przy malych trasach? Uprzedzenia wynikaja z filtra czastek stalych. Mozliwosc zalozenie gazu jest wskazana. Nie musi byc bardzo mocny, samochod ktorym do tej pory jezdzil przyzwyczail go do malej mocy - fiat albea 1.2 (chociaz byl duzy bagaznik i jak cos otarlo na wyboistej drodze to nie bylo szkoda)

No i musi spelniac chociaz minimalne wymagania estetyczne mojej mamy :)

Prosze o pomoc nawet rzucajac calkiem nieprzemyslane propozycje, bo wymagania nie sa do konca ustalone.

PS. uzytkownicy forumsamochodowe.pl pomogli mi w zakupie mojego samochodu - volvo s40 chociaz propozycje byly tez inne ale pojawil sie pomysl na volvo :)

Pozdrawiam!
Brylo
Nowicjusz

Miejscowość: Janow Lubelski

05 Wrz 2011, 19:38

Subaru Forester ew. Outback.
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

05 Wrz 2011, 19:55

CR-Vkę wez.Szwagier ma od nowości z 2007r i mówi że samochód super.
"Proste są dla szybkich samochodów. Zakręty - dla szybkich kierowców"-Colin McRae
cramp12
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Auto: ford mondeo 2.0 tdci 130km
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

05 Wrz 2011, 20:51

Jeśli samochód nie będzie używany na jakiś ekstremalnych drogach to moim zdaniem spokojnie wystarczy coś z haldexem najlepiej 4 generacji czyli Skoda Yeti, Skoda Octavia Scout (4 generacja Haldexu była montowana w modelach od 2008 roku), Seat Altea Freetrack (tutaj nie jestem pewien która to genracja), VW Tiguan, czy bardzo dobrym w terenie Land Rover Freelander 2 (tutaj może być jednak problem ze znalezieniem odpowiedniej jednostki napędowej. Samochody te będą znacznie lepszym wyborem do jazdy w terenie od Hond czy Toyoty RAV4. I jeszcze tak odnośnie Suzuki Grand Vitary to szukajcie modelu koniecznie z ESP!
Libre
Aktywny

Miejscowość: Sosnowiec
Auto: Seat Ibiza

07 Wrz 2011, 19:13

Czimi napisał(a):Subaru Forester ew. Outback.

Niestety Forester juz z samego wygladu nie zacheca - niestety to auto nadaje sie jako karawan. Outback duze silniki benzynowe, diesel jak juz to szukamy bez fitru czastek stalych.

Libre napisał(a):Jeśli samochód nie będzie używany na jakiś ekstremalnych drogach to moim zdaniem spokojnie wystarczy coś z haldexem najlepiej 4 generacji czyli Skoda Yeti, Skoda Octavia Scout (4 generacja Haldexu była montowana w modelach od 2008 roku), Seat Altea Freetrack (tutaj nie jestem pewien która to genracja), VW Tiguan, czy bardzo dobrym w terenie Land Rover Freelander 2 (tutaj może być jednak problem ze znalezieniem odpowiedniej jednostki napędowej. Samochody te będą znacznie lepszym wyborem do jazdy w terenie od Hond czy Toyoty RAV4. I jeszcze tak odnośnie Suzuki Grand Vitary to szukajcie modelu koniecznie z ESP!

Kolega widze dazy duzym zaufaniem koncern Volkswagena, dla mnie osobiscie to ostatecznosc, moze zle przekonanie ale samochod kupuje sie takze oczami - a jak widze caly czas te samochody to nie podobaja mi sie. Zreszta naped na 4 kola nie jest koniecznoscia.
Land Rover Freelander w testach wypada gorzej od CR-V i RAV-4 pod wzledem awaryjnosci i tak jak mowisz jest problem z silnikami. W Hondzie i Toyocie 2 litrowe silniki benzynowe (orientujecie sie jak wyglada mozliwosc zalozenia gazu?).

Przygladalem sie tez ostatnio vanom - mazdzie 5, fordzie s-max i toyocie corolli verso, brzydkie ale praktyczne! Co o nich myslicie?

Edit: Zapomnialem jeszcze o X3, ch...a szkoda ze diesel! Bardzo dobre opinie i wysoko w testach ale czy krotkie trasy nie zabija diesla?
Brylo
Nowicjusz

07 Wrz 2011, 20:38

Bardziej darzę zaufaniem Haldex, który od 3 generacji jest naprawdę niezły :P
No cóż jeśli napęd na 4 koła nie jest wymagany to może Ford Kuga? Fajnie wygladająćy samochó z najlepiej z silnikiem 2.5 Turbo konstrukcji Volva który bardzo lubi gaz. Co prawda napęd AWD w Kudze jest tragiczny, ale jeśli nie jest to priorytetem :wink:.
A propos Volvo bardzo dobrą pozycją jest również Volvo XC70 oczywiście z 2.5 litrowym Turbo, który powinien się spisywać również nieźle poza trasą (Haldex 3 generacji).

I jeszcze tak kończąc temat ostatnio mój znajomy z pracy kupił sobie nowego Jeepa Compassa (niestety w wersji 2wd) i mówiąc szczerze samochód pozytywnie mnie zaskoczył. W miarę przestronny, dobrze wyposażony i wykonany, a spalanie jak na 2.4 litrowy silnik zaskakująco małe (11 litrów w mieście).
Libre
Aktywny

Miejscowość: Sosnowiec
Auto: Seat Ibiza

07 Wrz 2011, 22:30

Niestety wszystkie silniki powyzej 2 litrow nie wchodza w gre, za duze koszty paliwa i ubezpieczenia.
Ford Kuga z 2,5 litrowym silnikiem potrafi w miescie spalic 15 litrow :evil: Chociaz przyznam ze samochod bardzo ladny.
Zapomnialem jeszcze dodac jednego bardzo waznego wymagania: bagaznik minimum 450-500 litrow
Brylo
Nowicjusz

30 Gru 2011, 13:53

Jakie auto w końcu kupiłeś? Mi osobiście przypadła nowa Skoda Yeti i poważnie zastanawiam się nad jej kupnem.
twistet
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 10 1995
Auto: Audi A4

19 Cze 2012, 08:57

Skoda fajne autko i raczej tanie w utrzymaniu...
ania19861
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: ford