Jakie auto za ok 20 tyś????

13 Lip 2008, 09:09

Witam
Mam do dyspozycji ok 20 tys zł i chciałbym je jak najrozsądniej wydać na jakieś auto.Najwazniejszym kryterium jest bezawaryjność ,jako że nie jestem mechanikiem ,nie bardzo znam się na mechanice samochodowej, nienawidze dłubac przy samochodzie ,ba nielubie nawet patrzec jak dłubie ktoś inny;)Dlatego musi to być samochód o stosunkowo niewielkim przebiegu (powiedzmy maksymalnie 90 , 100 tys) tak aby konieczność jakiś poważniejszych napraw odsunąć maksymalnie w czasie (nie mówię tutaj o koniecznej konserwacji bieżącej) oraz musi byc stosunkowo młode (roczniki od 1999, 2000 ...wzwyż).Ponadto musi to byc auto w miarę zgrabne i nie za duże (rozsądne spalanie) tzn ,że nie jestem zainteresowany np. 2 litrowymi krowiastymi i zwykle leciwymi modelami bmw, audi czy innymi passat'ami.
Mam kilka swoich typów ,o każdym z nich starałem dowiedzieć się czegoś osobno jednak dochodzę do wniosku ,że potrzebuje pomocy poniewaz im więcej czytam tym mniej wiem i staję się coraz mniej zdecydowany.Oto moje typy
Opel Corsa (roczniki od 2000 do 2003 z silnikiem 1.0 , 1.2 z przebiegiem do ok 60-70 tys)
VW Polo (okularnik) z parametrami jw
Toyota Corolla (3 -drzwiowa ,te 5-drzwiowe są obrzydliwe, z jakims silnikiem benzynowym )
Nissan Almera (rocznik 2000,2001 , benzyna 1.5 z przebiegiem bliskim 100 tys lub troche ponad)

Prosze o porade ogólna tzn czy bardziej opłaca się wziąć auto mnejsze bardziej kompaktowe jak opel czy VW z nieco mniejszym przebiegiem czy lepiej jest poszukac coś od Toyoty czy nissana (przyznam ,że Nissan cholernie mi sie podoba:) z przebiegiem ok 100 tys.W swoich poradach ,sugestiach uwzględnijcie też jaki konkretnie typ samochodu tzn jaki rocznik z jaka jednostką napędową danej marki najbardziej byście polecali albo jaka cieszy się dobrą opinią.
Z góry dziękuje
PCS
Nowicjusz

13 Lip 2008, 09:22

[quote="PCS"]Witam
Nissan Almera (rocznik 2000,2001 , benzyna 1.5 z przebiegiem bliskim 100 tys lub troche ponad)

Świetny pomysł. Jestem zwolennikiem Japońskich aut. Bardzo dobre silniki za rozsądną cenę. Ja bym brał tą Almerkę

Może większą Primerkę? Silnik diesel 2.0TD, 2001 rok, 79.000 km.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - Kombi
[link do oferty na Allegro wygasł] - Sedan
Rodri94

13 Lip 2008, 11:50

Zdecydoanie bralbym Corse ;)
Ale nie pcha sie w silnik 1.0, wez 1.2...
Wieksza moc,a spalaie porownywalne...
Osobiscie wzialbym diesla 1.7 lub jesli znajdziesz jednostke nowszej generacji 1.3 CDTI ;)
To autko na pewno spelni Twoje kryteria.
Corsy to samochody malo awaryjne, a czesci nie sa drogie...
No i za ta kase to juz mozna ladnie wyposazony egzemplarz odstac...
Litas
Początkujący

Miejscowość: Cieszyn

13 Lip 2008, 12:27

Racja, corsa to bardzo fajne autko. Polecałbym także ibizę II FL - auto zrobione przy współpracy z volkswagenem i bardzo ładnie się prezentuje. Do tego autka dobry byłby silnik 1.9 TDi - moc połączona z ekonomią
Ostrożność nie jest tchórzostwem.
Lekkomyślność nie jest bohaterstwem.
Martoro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Świętochłowice

14 Lip 2008, 09:28

Almera. Solidny japonczyk z dobrym silnikiem. Malo awaryjny, trzymajacy cene.
wojtex_
Początkujący

14 Lip 2008, 16:26

Witam.

A co powiecie na Focusa 1,8 TDCi 01-02 za ok 20tys??

Także zamierzam kupić mój pierwszy samochód - focus zawsze mi się podobał - a ten jest w miarę ekonomiczny i wystarczająco dynamiczny, nie wiem jak wygląda sprawa z eksploatacją, ale słyszałem i czytałem, że te focusy są dość bezawaryjne.

Rocznie będę przejeżdżał ok. 12-15tys km, mniej więcej 50-50% miasto-trasa.
jahoo_23
Nowicjusz

Miejscowość: ZG/Głogów
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Moto Session 2020
    Hala wypełniona autami klasycznymi - Auta luksusowe i sportowe np. Aston Marin Vanquish, Nissan GTR , Dodge Viper SRT Limited Edition, Ford Mustang Rouch, Corvetta C7, Lamborghini Huracan, unikatowe amcary, najciekawsze modele ...
    Toyota Supra z 1994 roku sprzedana na aukcji
    Już niedługo nowa generacja Toyoty Supry trafi do salonów. Tymczasem oryginalna Supra 4. generacji z 1994 roku została sprzedana na portalu aukcyjnym Bring A Trailer za kwotę aż 121 000 dolarów, czyli ponad ...

15 Lip 2008, 20:32

Wiec w końcu jak bedzie najlepiej

Almera czy corsa???? Czy róznica w ogólnym utrzmaniu corsy ,powiedzmy z silnikem 1.2 i almery z silnikiem 1.5 bedzie spora ?Nie chciałbym byc sugestywny ale almera naprawdę bardziej mi się podoba niz corsa, z kolej corse mogę ustrzelic trochę młodszą z nieco mniejszym przebiegiem a co za tym idzie nieco mniejszym prawdopodobienstwem rychlej awarii.Prosze o radę ,gdyz nie chcę popełnic błędu juz na etapie wyboru samochodu (20 tys to tez nie takie małe pieniądze;)

Pozdrawiam
PCS
Nowicjusz

15 Lip 2008, 21:44

Punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia ;)
Kazdy bedzie swoje chwalil :D
Ja chwale Ople, bo jezdze drugim z kolei.
Ktos inny japonczyki, i tak w kolko.
Musisz sam dokonac wyboru, ktore chcesz.
Pamietaj, ze wyglad to nie wszystko.
Zgadzam sie, ze 20 kafli to nie malo.
Dlatego nie mozna sie napalac i przemyslec zanim sie cos kupi.
Napisz co kupiles, jak juz sie zdecydujesz.

Polecam Opla Corse ;)
Litas
Początkujący

Miejscowość: Cieszyn

15 Lip 2008, 22:10

Co do Focusa, silniki diesla w tym aucie są bardzo wrażliwe na jakość paliwa, a z tym w Polsce bywa różnie.
Co do twoich typów:
VW Polo lub Opel Corsa odradzam ze względu na silniki: 1.0 i 1.2 są to jednostki 3 cylindrowe nie dość, że brzmią jakbyś wsadził silnik od kosiarki (albo od Matiza) to jeszcze o jakiejkolwiek mocy raczej zapomnij. Jeszcze na dodatek kultura pracy pozostawia wiele do życzenia.
Co do Corolli to już rzecz gustu.
Osobiście polecam Almerke 1.5 bardzo fajne auto, bezawaryjne (trzeba tylko uważać na tylną klapę lubi rdzewieć) wozidełko.
rządzić na drodze niekoniecznie znaczy być na niej najszybszym...
lukiwch
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych

16 Lip 2008, 06:44

Forda sobie należy odpuścić, jeżeli głównym kryterium jest niezawodność. Ford w dieslu....to jest awaryjny samochód,( który zimą lubi sobie niezapalić) :)
Za to polecam Nissana Almere, fajny samochodzik, który psuje się właściwie....wcale :)
Znajdziesz sobie za taka kase przyzwoity egzemplarz :)
______________PRECZ Z [ *F*O*R*D*A*M*I ]_________
miszarus
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: zachodnio-pomorskie

17 Lip 2008, 17:41

Porównanie Corsy z Almerą jest praktycznie bezzasadne. Corsa jest zdecydowanie mniejsza, mniejszy silnik będzie słabszy i bardziej ekonomiczny. Kupując Corsę warto pamiętać, że lubią te auta firmy i nauka jazdy i nie problem natknąć się na takie wymęczone auto.

Almerą przedstawiciele handlowi nie jeżdżą. Większy motor będzie z pewnością lepszy, a i auto zdecydowanie bardziej przestronniejsze.

Co do niezawodności i przebiegu. Almera będzie starsza i z większym przebiegiem, ale w moim odczuciu nie powinieneś tego odczuć.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

26 Lip 2008, 20:07

Witam ponownie
Jako że budżet jakim dysponuje na zakup auta zwiększył się do 25 tys ;)) zdecydowałem się na Nissana Almerę ,rocznik 2002 ->wzwyż (a co?).Teraz kolejny problem , benzyna czy diesel????Co się bardziej opłaca biorąc pod uwagę bezawaryjność ,zużycie paliwa (a może benzyna i zamontować gaz?).Na marginesie chciałbym zaznaczyc że nie jestem maniakiem osiągów samochodu ,innymi słowy to że samochód b edzie się zbierał do setki w 15s a nie w 9s nie ma dla mnie większego znaczenia ,przede wszystkim ma być niezawodnie i w miare oszczędnie.Czy pakowanie się dziś w dieslla bedzie az tak karkołomnym manewrem czy jednak na dłuższą metę bedzie sie to bardziej opłacało? Przepraszam za nieco chaotyczną wypowiedź ale po prostu głoso myslę :)

Wszystkie sugestie mile widzoane, a szczególnie uzytkowników nissana almery odnośnie rzeczywistego spalania ,i wogóle eksploatacjii.

Pozdrawiam
PCS
Nowicjusz

29 Lip 2008, 20:34

Decydując się na benzynowy silnik 1.8 musisz liczyć się ze spalaniem 10l :wink: w jezdzie po mieście. Diesel na pewno będzie bardziej ekonomiczny. Silniki benzynowe Almery do cichych nie należą, ale cechuje je duża elastyczność. Promień skrętu jest dosyć duży. Trzeba o tym pamiętać przy parkowaniu. Podczas zakupu warto zajrzeć w kilka miejsc które lubią rdzę(tylna klapa, okolice spryskiwacza).
Plusów te autko ma dużo więcej, dlatego warto je kupić :D
stary zgred
Nowicjusz
Awatar użytkownika