Też dodam swoje trzy grosze.
Tak sie wypowiadacie na temat ALAN'a a pracowaliście kiedyś na ALAN555 bądź ALAN560 ?? Jak nie to polecam. To są radia w cenach 1500-3000zl i jakiś herbert, harry czy johny nie dorasta im. Najwyższy model presidenta LINCOLN może się z nimi równać ale to tez ok 1000zl wydatku.
Jak przeczytałem cały temat to się uspokoiłem bo jak pierwsze posty się czyta ze radio CB jest typu PLUG&PLAY to nerwica bierze. Ludzie Aby radio
mogło poprawnie działać to SWR powinien byc w granic 1,1-1,4 na 20 kanale.
W skrócie: jak to można zrobić:
Reflektometr podpinamy do anteny (wejście ANT), a wyjście (RTX) podłączamy za pomocą krótkiego przewodu antenowego (do 50 cm) zakończonego odpowiednimi końcówkami do radia CB. Następnie:
na reflektometrze przełącznik ( jeśli występuje) 10W FWD/100WREF lub FWD/REF należy ustawić na pozycję FWD
pokrętło CAL skręcić do zera ( w lewo )
włączyć nadajnik na kanał 20
pokrętło CAL przekręcić max w prawo (aż wskazówka ustawi się na "SET")
następnie przełącznik FWD/REF ustawić w położenie REF ( nie wyłączając nadajnika ) nacisnąć na nadawanie na gruszce i odczytać wskazanie SWR ( następnie puścić przycisk nadawania). Skala jest od 1 do 3 czarna od 3 w górę czerwona ) Jeśli wskazanie mieści się w granicach 1,5 to jest dobrze . Czym mniejsze wskazanie tym lepiej ! Należy dążyć do uzyskania na 19 kanale 1,1 do 1,5
następnie przechodzimy na kanał 1 i 40.Jeżeli w tych granicznych kanałach mieścimy się poniżej 3 antena jest zestrojona prawidłowo.
-----------------------------------
Co do zwiększania zasięgu są trzy sposoby:
1. Pierwszy najlepszy to antena. Ale wiadomo ze nie zamontuje się anteny 1/2 fali na dachu auta
![Very Happy :D]()
Ale nie będę się tu rozpisywał bo tyle tych anten jest jak coś to na PW doradzę.
2. Czułość odbiornika. Wiadomo ze jakas tam COBRA czy INTEK nie dorówna ALANOWI87 czy LINCOLNOWI
3. Moc stacji nadawczych bo jak każdy będzie pruł z A87 czy lincolna po 10W to na dalej zajdzie niż 4W cobra. Spotkałem się z dopałkami po 100W oraz po 1KW wiec można gadać tak ze sie wytnie wszystkie stacje w okolicy ale to jest nielegalne.