Jakie CB kupić ?

26 Cze 2010, 10:40

Tak trzeba zestroić antenę z radiem. To już zależy jak wyjdzie taniej i wygodniej dla Ciebie.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

12 Lip 2010, 08:26

Witam. Ja też planuje zakup CB. Radyjko już wiem jakie... jakiegoś Presidenta z ASC, pytanie odnośnie anteny. Czy takie krótkie anteny jak President Florida się sprawdzają?

Podaję parametry:
Częstotliwość: 26-28 MHz
Długość fali: 1/4
Zysk: +1 dBi
Moc: 70 W P.E.P
Częstotliwość strojenia: 1000 kHz
Masa: 0,400 kg
Długość anteny: 450 mm

Cena ok 120 zł.
mobopx
Nowicjusz

Miejscowość: DST

12 Lip 2010, 12:34

Florida na miasto może wystarczyć,na trasę to już gorzej. W tej cenie dostaniesz Sirio As 100(metrowa antenka). Praw fizyki nie da się oszukać, wiadomo ze im antena dłuższa tym lepiej zbiera.
lukker
Początkujący

Miejscowość: Starachowice

12 Lip 2010, 13:01

No to już może Super Florida zawsze troszkę dłuższa ale i cena też wysoka bo za nazwę President niestety trzeba płacić ja bym brał Sirio Ml-145 i spokój na lata.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

12 Lip 2010, 14:39

Ja super floride bym jednak odradzał,przemęczyłem się z nią rok i wywaliłem. Odbiór,jak i nadawanie lipa,przerywa nadawanie,trzeba po 3 razy powtarzać.Według mnie nie warto brać nic krótszego niż jeden metr. A co do anten Presidenta to są one niewspółmiernie drogie w stosunku do jakości, za te pieniądze dostanie się znacznie lepsze anteny konkurencji.
lukker
Początkujący

Miejscowość: Starachowice

13 Lip 2010, 11:25

No to Sirio DV 27 :smile:
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

10 Mar 2011, 13:01

161BD101 napisał(a):Aha co ważne a zawsze śmieszne nie wolno skracać kabla antenowego dołączonego do anteny.

Nieprawda, chyba, że antena jest niesprawna (upalona cewka). Kabel może być dowolnej długości.
cabecao
Nowicjusz

Miejscowość: Malopolskie

24 Lip 2011, 12:53

A ktoś ma CB radio Intek M120 [link do oferty wygasł] planuje kupić CB radio i nie wiem na jaki sprzęt postawić. Presidenty podobno są najlepsze, ale ich cena.. dlatego może ten Intek się sprawdzi?
jarko25
Obserwowany

Auto: Honda

31 Lip 2011, 13:08

jarko25 napisał(a):A ktoś ma CB radio Intek M120 [link do oferty wygasł] planuje kupić CB radio i nie wiem na jaki sprzęt postawić. Presidenty podobno są najlepsze, ale ich cena.. dlatego może ten Intek się sprawdzi?

Mam te radio na "zapasie", spełnia swoją rolę. Powiem krótko...też miałem dużo dylematów jakie radio, jaka antena...zmieniałem, sprawdzałem i kupiłem President Harry II z ASC i antenę President Florida i President ML (na zmianę) zależy dokąd jadę. Jestem bardzo zadowolony, wydałem raz, ale porządnie :)
Requiem for a Dream.
Piter
Stały forumowicz

Zdjęcia: 239
Miejscowość: Kłodzko
Prawo jazdy: 15 03 2007
Auto: Audi A6 C5
Silnik: 1.9 TDI 131KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

07 Wrz 2011, 08:29

dalaczego tak schematycznie pochodzicie do sprzetu firmy president. Jeżeli chodzi o radia tej firmy to dobre radia były z 15 lat wstecz. Po starym presidencie jedyne co jest dobre to cena.
Co do anten Jest sporo anten dobrych i tańszych. Sirio ml-145, alan ml-145, srio silver-90, sirio omega itp. Prosze pamietać też że w kazdej antenie sprzed użyciem mierzymy SWR.
Prawa fizyki nie oszukacie im dłuższa antena i zestrojona tym lepsze osiągi.
Roger
Obserwowany

Auto: Golf 1.9 tdi

11 Kwi 2012, 15:22

szukam porady - potrzebuję naprawdę DOBREGO cb radia. Nie chcę męczyć się z szumami i problemami technicznymi. Słyszałem, że godny polecenia jest President. Ktoś używa(l) i może polecić konkretny model?
zastanawiałem się nad Teddy ASC a Walker ASC. Które lepsze? a może macie swoje ulubione Presidenty?:)
rory
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001

24 Kwi 2013, 10:46

zerknij na ten zestaw, ja jestem zadowolony http://www.cb-radio.info.pl/sklep/radiotelefony_cb_radio/zestawy_cb_radio/zestaw-cb-radio-president-super-vox-gratis,,rid,151.html :ok:
gerard
Obserwowany

Prawo jazdy: 19 05 1977
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Audi A4
Silnik: 1,9TDI

16 Lip 2014, 21:06

Ja na Twoim miejscu wybrałabym się do Media Markt i obejrzała CB radio Sirius-108 od Telefunken. Widziałam je ostatnio podczas zakupów i chyba kupię jedno dla męża. Od dawna marzy mu się CB radio a to wygląda na solidne. Pan w sklepie mówił, że ma automatyczną i ręczną blokadę szumów, pracuje w modulacji AM i FM dzięki czemu może być wykorzystywane poza Polską.
pietrucha5
Nowicjusz

Auto: peugeot

19 Paź 2015, 22:13

Pamiętaj aby montując antenę, znalazła się ona pośrodku dachu. Dzięki temu odbiór rozmów będziesz miał najlepszy. Na tej stronie jest praktyczny poradnik jak wybrać SB Radio http://www.morele.net/wiadomosc/jak-wybrac-cb-radio/429/ Przeczytaj go sobie, będzie Tobie łatwiej podjąć decyzje.
Gizmoo
Nowicjusz

Auto: Toyota Yaris

04 Lut 2019, 13:04

Podłączam się do pytania, ale dotyczy ono tylko anteny. Radio mam sprawdzone i od lat mi służy, jednak przyszedł czas wymiany anteny. Czytałem wiele dobrego o Lemm, jednak nie znam ich produktów. Poleci ktoś jakiś konkretny model?
barsix
Obserwowany