Jakie CB kupić ?

17 Cze 2007, 13:26

Witam
Chciałbym kupić CB radio i tu pojawia sie problem ... :roll:
Nie znam sie na tym wogole 8)
Czytalem opisy radyjek CD na allegro i znalazlem cos takiego :
https://ssl.allegro.pl/enter_login.php? ... allegro.pl

i tu pojawia sie moje pytanie : W opisie napisane jest ,ze wystarczy podpiać pod zapalniczke i jest ok , czy naprawde instalacji jest taka prosta ? A skad wziac dziwek w sensie glosników ?

Wytlumaczcie jak laikowi , jak w praktyce przebiega inst. CB :)
wrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr!
turbojajko
Początkujący
Awatar użytkownika

17 Cze 2007, 23:28

Na alegro prosi mnie o logowanie... niewazne

instalacja CB ogranicza sie do położenia anteny na dachu w najlepiej jak najwyzszym miejsciu, oczywiscie o ile antena jest na magnes, potem przeprowadzamy kabelki przez dzwi lub bagaznik do srodka. Radio podpinamy pod zapalniczke, i w sumie tyle, moze lezec luzem na siedzeniu pasażera, mozna je ladnie upchnąć, lub kupic jakies mocowanie.W sumie tyle z instalacji, dosłownie pare minut. Na dłuższa mete trzeba sie jeszcze nim nauczyc obsługiweać, które pokrętełko od czego:P
Najczęściej pierwsze to włącznik i tym samym głośność, drugie nie wiem jak to nazwać i z tym są problemy, mały trik którego nauczyłem sie jeżdżąc tirami to żeby cofnąć je max w tył i delikatnie do przodu az usłyszmy cichutki "pyk", powinno byc ok A trzecie tak zwane rozkręcanie radia, mniej więcej zasięg im bardziej rozkręcimy tym mocniej ściągą radio, ale tez zaczyna powoli szumieć. Chyba tyle z podstawowej obsługi radia, mam nadzieje ze o niczym nie zapomniałem i wszystko w miarę jasno
edit:
ah głosniki:), firmowo głosnik znajduje sie w samym radiu i często pozstaje tam juz do końca użytkowania, jeśli jednak sie zepsuje, źle słychać, za cicho nie wiem, można dokupić jakiś inny głośnik, "specjalny do cb:P", nie wiem dokładnie jak sie je podpina ale inaczej niz do kompa :P (ot porównanie:P)
Beherit
Nowicjusz
Awatar użytkownika

18 Cze 2007, 18:50

Hmmm
Dzieki za info :)
To brzmni sensownie i optymistycznie , a to pytanie o glosniki wzielo sie stad ,iz wielokrotnie jadac z taksówkazem mialem wrazenie ,ze radio gra normalnie ale jak tylko zaczyna gadac CB to sie scisza , a po komunikacje radio wraca do normalnej głośności :wink:

Ale moze to tylko zluczenie , a moze inni tez mieli takie odczucia?

Aha ..
Jeszce jedno najważeniejsze :lol:
Na jakiej czestotliwosci mozna bez konsekwencji prowadzic nasluch i jak mozna dowiedziec sie o radarach w okolicy ? :wink: ( w sumie to tylko po tu kupuje to radio :twisted: )
wrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr!
turbojajko
Początkujący
Awatar użytkownika

18 Cze 2007, 20:06

Takim ogólnym kanałem jest 19, jak ktoś sie o coś pyta czy też podaje jakąś informacje robi to właśnie tam. Z samego słuchania zazwyczaj wszystkiego sie dowiesz, pytając uważaj zeby ci policja nie odpowiedziała:D

A co do ściszania radia to nie wiem, być może można tak to podłączyć, nie mam pojęcia u mnie tak nie ma:D
Beherit
Nowicjusz
Awatar użytkownika

21 Cze 2007, 12:01

Witam...

Ostatnio sam interesowałem się troszke radyjkami CB. Więc tak ponoć bardzo dobrym sprzetem jest radyjko CB UNIDEN PRO 520 XL + antena HUSTLER IC-100 . Ten zestaw jest chwalony przez wielu użytkowników (amatorów jak i osób bardziej zaawansowanych technicznie).
[link do aukcja.onet.pl wygasł]

Pozdrawiam
Michał
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 7
Miejscowość: Grodzisk Mazowiecki

21 Cze 2007, 22:01

Więc odnośnie samej firmy to nie powiem nic:D głup[io z mojej strony ale znam tylko presidenta którego ci polecam zapłacisz troche ale masz pewny sprzęt. Odnośnie tego modelu który pokazujesz, pierwsze co sie rzuciło w oczy to brak, kurcze jak to nazwac, taka gumowa rurka na samym poczatku kabla (od mikrofonu) mocowana w celu usztywnienia kabla na jego początku (ktoś wie o co mi chodzi:P:P), czy to takie potrzebne? Nie ale lepiej miec:) przedłuzy to zywotnosc, co do anteny to nie wierz ze ci sciągnie z 15km:D chyba ze na autostradzie bez drzew w tedy kto wie. Antenka jest na magnes czyli jeśli nie ma tego w komplecie to załatw sobie jakieś podbicie zeby ci nie zarysowało lakieru i pamietaj ze magnes to magnes, pod wiatr z dużą prędkością moze go zerwac z dachu:D:D (zdarza sie:P)
Beherit
Nowicjusz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Samochodem w góry na narty
    W górach jeszcze zima więc wiele osób wybiera się w tym czasie w góry, by pojeździć na nartach czy snowboardzie. Kierowcy powinni jednak odpowiednio przygotować się do takiej podróży, aby w bezpieczny ...
    Jak jeździć bezpiecznie samochodem w nocy?
    Jazda samochodem w nocy jest wyzwaniem nawet dla doświadczonych kierowców. Oprócz ograniczonego pola widzenia, kierowca musi poradzić sobie ze zmęczeniem, sennością oraz oślepiającymi światłami innych samochodów ...

22 Cze 2007, 14:42

Właśnie potwierdzam że president'y są jednymi z lepszych radyjek a UNIDEN jest właśnie produkowany w fabryce President'a, wiec raczej wykonaniem nie odbiega od dużo droższych modeli tej marki
Michał
Aktywny
Awatar użytkownika

24 Cze 2007, 13:58

Ja mam radyjo ALLAN MIDLAND 100 PLUS + antena Midland 1,50 m i zestawik super polecam
łukasztd
Nowicjusz

26 Cze 2007, 14:18

ja tez mam alanika 100+ + antena hastlera. i ściąga z 10-15km...
polecam ten zestaw
a co do tego jak sie pytać o patrole to napewno musisz poznac swoisty język cb....[/url]
skuwiak
Nowicjusz

09 Lip 2007, 00:12

Ja mam iNTEK M-110 PLUS i jestem bardzo zadowolony
Dobrze się spisuje :)
Pozdrawiam
Requiem for a Dream.
Piter
Stały forumowicz

Zdjęcia: 239
Miejscowość: Kłodzko
Prawo jazdy: 15 03 2007
Auto: Audi A6 C5
Silnik: 1.9 TDI 131KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

10 Lip 2007, 13:34

Ostatnio właśnie zakupiłem sobie wcześniej wspomniany przeze mnie zestaw czyli UNIDEN PRO 520 XL + antena HUSTLER IC-100. I naprawdę spisuje się rewelacyjnie antentka zbiera po trasie idealnie, wiadomo w mieście (zabudowania i inne) troszkę gorzej ale ogólnie jest bardzo OK. Naprawde polecam ten zestawik.
Michał
Aktywny
Awatar użytkownika

02 Sie 2007, 20:34

Mam pytanko czy są radia , ktore mogą ściągac powyżej 30km?
Łukasz789
Aktywny

Miejscowość: Kraków

04 Sie 2007, 22:31

Witam wszystkich zainteresowanych radiami Cb.
Chciał bym pomóc tym którzy nie wiedzą co kupić, w obecnej dobie CB wybór mamy duży, wiodącą firmą na rynku jest President . Radia tej firmy nie ma co porównywać z innymi radiami CB, ponieważ są to rada bez konkurencyjne. Jednak radia Uniden 510 i 520 są to radia tej samej klasy co president. Dla ciekawych dodam że jest to ta sama fabryka, rozbierzmy dowolnego presidena i co zobaczymy na procesorach i płytce, piękniy napis uniden. Ale u Presidenta płacimy za markę i i parę tam dodatków. Po tych radiach są radia które faktycznie sie nadają do użytku są to inteki, lafayet, TTI. A na temat Cobry 19 DX to nie ma co mówić jest to radio w plastikowej obudowie dobre na jacht, tak samo jak midland 1001Z. A teraz coś o midlandach albo jak niektórzy wolą o alanach, z midlandów są może dwa modele dobre alan 48+ oraz 42 (przenośka z adaptacją do samochodu), a alany 100 to jest radio które po wyjściu z fabryki można wyrzucić do śmieci.
Jak któryś z kolegów mówił montaż radia CB nie jest taki łatwy, no chyba że ktoś chce sobie popsuć radio. Jako pierwsze trzeba podłaczyc radio co faktycznie nie jest problemem , a antene już trzeba zestroić. Czyli dopasować do miejsca jej pracy. Ze źle dostrojonej lub wogle nie strojonej anteny bedzie źle słychać inne stacje( w sumie różnica nie wielka ale zawsze jest), po drugie nie będzie wypromieniowywana cała energia z anteny i będzie wracać cześć do odbiornika co w konsekwencji spowoduje uszkodzenie radia. Koszt naprawy takiego zepsutego przez to radia waha sie około 50 zł a kosz zestrojenia anteny to koło 20 zł naprawa może potrwać dość długo a zestrojenie to 10-15 minut.

To teraz coś o gałkach i przełącznikach:
RF-Giant - czułość odbiornika( zaleca sie zawsze mieć to ustawione na max)
SQ (SQUALCH) - wycięcie szumów, niektóre radia mają auto SQ, lub jak president ASC
PA - tuba
9 - kanał ratunkowy ( mimo mitów że nikt tam nie słucha sprawdziłem odpowiednie służby są na tym kanale)
19 - kanał ogólny gdzie są wszyscy kierowcy na terenie Polski
28 - Polscy kierowcy za granicą tak jak 19

Aha co ważne a zawsze śmieszne nie wolno skracać kabla antenowego dołączonego do anteny.

A na pytanie Łukasz789 odpowiem twierdząco wszystkie radia siągną sygnał z 30 km pod warunkiem że nadawca będzie nadawał wiekszą mocą niż 4 W lub któryś z was będzie stacją bazową .

Jeśli jeszcze jakieś pytania to piszcie postaram sie odpowiedzieć.
Nie chcesz płacić mandatów kup CB.
161BD101
Nowicjusz

Miejscowość: Słupsk

20 Sie 2007, 14:23

dlaczego czlowieku masz takie zle zdanie o alanie 100?
skuwiak
Nowicjusz

27 Sie 2007, 11:33

Radia Alan 100 są radiami bardzo awaryjnymi, nie działają tak jak b się chciało, zniekształcają, a modulacja jaką dają jest okropna. Mam takie zdanie o tych radiach bo często jestem w serwisie cb i głownie pojawiaja sie alany do napraw.
Nie chcesz płacić mandatów kup CB.
161BD101
Nowicjusz

Miejscowość: Słupsk