Jakie głośniki do Hondy Jazz GD1 2003

24 Lis 2017, 23:22

Fabrycznie w moim Jazzie montowane były głośniki tylko we frontowych drzwiach, jednak są zaślepki na tylne drzwi. Doczytałem w sieci, że podobno na życzenie przy zakupie autka można było za opłatą poprosić o zamontowanie głośników na tylne drzwiczki. :)

Chciałbym to wykorzystać i upiec dwie pieczenie - fabryczne głośniczki są...średnie, chociaż na pewno lepsze niż fabryczne w moim poprzednim VW Vento z '93. ;) Także chciałbym je przełożyć na tył, zaś z przodu zafundować sobie coś lepszego. Jakoś na dniach bym wyjął zaślepkę i zajrzał jaki wymiar głośników tam wchodzi - chyba że ktoś szybciej mi na to odpowie? ;)

W sieci też znajdując zestawy 'Do Hondy Jazz' widzę, że dają głośniki 165mm średnicy zewnętrznej + dystanse.

Ktoś mógłby jakieś konkretne głośniczki polecić? Z góry mówię - nie zależy mi na gigantycznym basie a naturalnym dźwięku, także na pewno jakieś dwudrożne.
chomik325
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 12 2011
Auto: Honda Jazz
Silnik: 1.4 i-DSi 83KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

25 Lis 2017, 09:20

W pierwszej kolejności to sprawdź jaki masz rozmiar głośników z tyłu bo wydaje mi się że z tyłu będą mniejsze. Trzeba też upewnić się czy są tam w ogóle kable głośnikowe.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

27 Lis 2017, 09:08

Kable są. :) Głośniki niby 6,5' (16,5cm).

Także ktoś coś poleci? Budżet mam max do 300 zł. Tylko zastanawiam się czy tylko dwa na przód nowe, zaś te stare na tył, czy lepiej kupić cały komplet 4 głośników? I czy wtedy w tej cenie coś przyzwoitego się znajdzie?
chomik325
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 12 2011
Auto: Honda Jazz
Silnik: 1.4 i-DSi 83KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2003

27 Lis 2017, 21:59

Wydaje mi się że z przodu masz 130mm
Jak byś się zdecydował na głośniki na tył to polecam od siebie
[link do oferty na Allegro wygasł]

[link do oferty na Allegro wygasł]
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

28 Lis 2017, 11:11

Kao napisał(a):Wydaje mi się że z przodu masz 130mm
Tak jest :)

Tak więc autor nie zamieni głośników tak jak chciał przekładając je z przodu na tył. Proponuję kupić dobre głośniki na tył. Te dwa linki które polecił @Kao są dobre i tylko pasują na tył.
Ja od siebie na tył polecam jeszcze np. JBL STAGE-600C [link do oferty na Allegro wygasł] musisz mieć dystanse takie jak dodane w tej aukcji.

Jeżeli chcesz zmienić przód to np. JBL STAGE 502 [link do oferty na Allegro wygasł] w takiej konfiguracji przód z tyłem powinno fajnie grać na oryginalnym radiu :) ale cena kompletu to około 420zł.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Trzymaj się odpowiedniego pasa ruchu
    Kierowcy często zapominają o zasadach ruchu drogowego i na drodze dwupasmowej jeżdżą lewym pasem, a na drodze trzypasmowej środkowym i lewym. Tymczasem w Polsce obowiązuje ruch prawostronny, co w praktyce zobowiązuje kierowców ...