Jakie głośniki do passata B5 FL

05 Lip 2017, 10:24

Witam, planuje wymienić głośniki w moim aucie, bo w jednym się membrana przerwała i trzeszczy, a drugi już totalnie siadł. I tu pytanie jakie głośniki kupić? Cena tak do max 200 zł za dwa. Nie chcę kupić byle czego i dlatego proszę o pomoc co w takiej cenie będzie najlepsze?
wojtekk5
Nowicjusz

Auto: Brak

05 Lip 2017, 12:21

Szukaj cos z JBL, Magnat, Hertz
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

11 Lip 2017, 16:08

wojtekk5 napisał(a):I tu pytanie jakie głośniki kupić?
Jaka w tym Pasku jest średnica tych głośników? Jakie masz radyjko?

Łatwiej będzie coś dobrać i podpowiedzieć jak podasz te parametry.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

11 Lip 2017, 16:53

Średnica 16,5 cm
Radio kenwood kmm-122y
wojtekk5
Nowicjusz

Auto: Brak

21 Paź 2017, 18:46

Masz w takim razie 4x50W więc całkiem przyzwoicie :)
Ja bym pomyślał nad głośnikami Pioneer TS-G173Ci to 2-drożny system głośnikowy z oddzielnym tweeterem. Całkiem fajne rozwiązanie
Kacper
Forumowicz VIP

03 Lis 2017, 17:56

Witam, tak brzydko podepnę się pod temat, ale posiadam właśnie te Pionierki o których mówiliście, i powiem szczerze, póki co założyłem jeden (Bawię się z tym w montaż jak najbardziej możliwie fabryczny (tj. Lutowanie kabelków pod oryginalne kostki itp.) I Gra przyjemnie pod fabrycznym radiem MCD. Kwestia teraz taka, że po założeniu drugiego, co będzie miało miejsce prawdopodobnie jutro chciałbym wymienić radio, na które już posiadam w innym samochodzie a mianowicie Alpine UTE-72BT. I teraz moje pytanie, jakie głośniczki zakupić sobie do tyłu do drzwi (165mm) żeby to przyjemnie miękko najlepiej grało, troszkę może dudnić (lubię soczysty głęboki bas a nie łupanie) do 250zł zestawik i teraz najważniejsze: czy dobierać do tego wzmacniacz? (nie mam zamiaru bawić się w tuby basowe :lol: . Jak tak, to jaki pod taki zestaw i +/- cenowo jak to wyjdzie i czy w ogóle opłaca się to ciągnąć (Czy radio samo w sobie da radę? Dodatkowe pytanko: Czy błąd w komputerze po podłączeniu do laptopa "Przerwany obwód antenowy" to musi być faktycznie przerwany kabel, czy komputer taki błąd pokazuje w momencie gdy słabo ściąga fale radiowe przez określony (dłuższy) czas? Pozdrawiam.
maff1995
Nowicjusz

Auto: VW Passat B5 FL
Silnik: 2.3 V5 170KM
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak zadbać o równomierne zużycie opon?
    Zdarza się, że zauważymy na oponach nierównomierne zużycie. Co w takim przypadku należy zrobić? Czy jest to niebezpieczne? Niestety, na nierównomierne zużycie opon może wpływać kilka czynników które ...
    Silnik R110 – Renault ZOE
    Silnik R110 jest najnowszym osiągnięciem Renault, lidera na rynku samochodów elektrycznych w Europie, potwierdzającym jego strategię rozwoju i produkcji silników elektrycznych i kolejnym dowodem na know-how ...

03 Lis 2017, 21:43

Ja od siebie polecę Hertz DSK. Naprawdę wytrzymałe i fajnie grające głośniki ale jeżeli chcesz uzyskać głęboki basik to trzeba myśleć o wyciszeniu drzwi. Głośniki to pół sukcesu
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

03 Lis 2017, 22:49

Ja od siebie polecę Hertz DSK. Naprawdę wytrzymałe i fajnie grające głośniki ale jeżeli chcesz uzyskać głęboki basik to trzeba myśleć o wyciszeniu drzwi. Głośniki to pół sukcesu

Wszystko w porządku, tylko co wyciszać w drzwiach w Passacie? Bo szczerze nie ma tam nawet za bardzo miejsca żeby gdziekolwiek wsadzać jeszcze piankę.
A co z resztą pytań, jesteś w stanie się jakkolwiek wypowiedzieć? :) Bo powiem szczerze, w Golfie 3, na przodzie miałem fabryczne głośniki a z tyłu na półce dwa Kickery (nie wiem nawet jakie :)) i grało to bardzo czysto i elegancko szczerze mówiąc, dawały radę z tą Alpinką, jednakże minimalnie brakowało mi basu na niskiej głośności, dopiero się to wszystko rozkręcało przy wyższych ustawieniach pokrętła.

Druga kwestia, że głośniki przykręcone zostaną do tapicerki od wewnątrz a nie w oryginalny otwór na niego :)
maff1995
Nowicjusz

Auto: VW Passat B5 FL
Silnik: 2.3 V5 170KM
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2001

14 Lis 2017, 20:00

maff1995 napisał(a):I teraz moje pytanie, jakie głośniczki zakupić sobie do tyłu do drzwi (165mm) żeby to przyjemnie miękko najlepiej grało
Ja bym kupił takie same jak masz już z przodu.

maff1995 napisał(a):Alpine UTE-72BT
Tu masz 4x50W więc do normalnego słuchania radio powinno pociągnąć cztery takie głośniki.

Jak chcesz mieć fajny bas przy cichszym słuchaniu to tu niestety najlepiej sprawdzi się jakiś subwoofer bo one mają bardziej miękki bas od tuby i wtedy można to fajne wysterować że słuchasz sobie tak normalnie, a basik sobie miękko gra.

maff1995 napisał(a):Druga kwestia, że głośniki przykręcone zostaną do tapicerki od wewnątrz a nie w oryginalny otwór na niego
A dlaczego tak?

maff1995 napisał(a):tylko co wyciszać w drzwiach w Passacie? Bo szczerze nie ma tam nawet za bardzo miejsca żeby gdziekolwiek wsadzać jeszcze piankę
Nie piankę, a specjalne maty takie które się przykleja ale myślę że to będzie ci potrzebne wtedy jak byś chciał zająć się profesjonalnie nagłośnieniem swojego paska. Na razie przełóż sobie radyjko i dokup głośniki.
Kacper
Forumowicz VIP