Jakie hamulce ? lanos 1,5 16V

07 Sty 2009, 11:24

Witam, jestem w posiadaniu Lanosa 1,5 16V z 2000 roku - kończą mi się powoli hamulce - chciałbym wymienić tył + przód najlepiej przód tarcze + klocki a tył bembny + szczęki - proszę o poradę jaką firmę hamulców wybrać - nie chcę oszczędzać chcę coś co skutecznie hamuje :P pozdrawiam
adam-and1
Aktywny

Miejscowość: Katowice
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: szukam igły ;-)
Paliwo: Benzyna

08 Sty 2009, 07:40

klocki ja stosuję Lucas,Breck, ATE, tarcze przeważnie ATE, bębny i tarcze sprawdż przed wymianą może nadają się do regeneracji będziesz miał mniejszy wydatek a efekty i bezpieczeństwo takie same
fredas
Początkujący

08 Sty 2009, 11:35

nie chcę regenerować - uważam że zregenerowana część nigdy nie będzie miała takich właściwości jak nowa.... suma sumarów to tylko lanos nie bmw ale zawszę wolę kupić droższe - pewniejsze części niż jakiekolwiek rzemiosło ... o co myślicie o firmie Brembo ? i tak jeszcze na marginesie zapytam czy jest możliwość zmodernizowania tylnego układu hamulcowego z bębnów na hamulce tarczowe ? co trzeba wymienić i jaki jest tego mniej więcej koszt ?
adam-and1
Aktywny

08 Sty 2009, 18:00

Brembo czy ATEw klockach to samo co innego przy tarczach hamulcowych są OK w Lanosie w wersji Sport jak się nie mylę występowały tarcze z tyłu zakup nowego tylnego zawieszenia na pewno nie będzie Ci się opłacał w tej klasie samochodu Nie zrobisz z niego BMW7
fredas
Początkujący

09 Sty 2009, 10:53

fredas napisał(a):Brembo czy ATEw klockach to samo co innego przy tarczach hamulcowych są OK w Lanosie w wersji Sport jak się nie mylę występowały tarcze z tyłu zakup nowego tylnego zawieszenia na pewno nie będzie Ci się opłacał w tej klasie samochodu Nie zrobisz z niego BMW7

tak w wersji sport byłuy z tyłu tarcze - i masz rację nie zrobię z lanosa BMW ;-) ale tak tylko pytałem bo jeśli by to nie były duże koszta to chętnie bym zmienił bębny na tarcze
adam-and1
Aktywny

09 Sty 2009, 12:27

Ja u siebie przetocczyłem tarcze i jest super. Koszt przetoczenie to 2 piwa a koszt zakupu nowycz tarcz byłby o wiele większy więc jak masz jeszcze w miarę tarcze to warto przetoczyć
zbychu57
Aktywny

Miejscowość: Białystok
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

[D] BMW 320i e46 / Lexus IS 200 / Mercedes C200 W203
    Podstawowe kryteria zestawienia: - samochody z segmentu D - nadwozie sedan - napęd na tylne koła - silniki benzynowe do 2l o mocy ok. 150KM - manualna skrzynia biegów - rok produkcji modeli ok. 2000r. Wytypowane modele ...