REKLAMA
Hej Forumowicze, piszę prosząc o merytoryczną pomoc. Liczę na to, że tu znajdą się ludzie z odpowiednią wiedzą, chęcią pomocy i kultury wypowiedzi:).
Warunki:
-chcę kupić pierwsze w swym życiu auto
-w listopadzie zrobiłam prawo jazdy (staram sie cwiczyc jazde caly czas oczywiscie)
-auto jest mi potrzebne głównie do podróżowania w kilka osób (ok 4) z rowerami na dachu/z tyłu, trochę bagażu podręcznego
-będzie się w tych wyjazdach mogła pojawić droga nie tylko asfaltowa
-wolałabym auto używane (ponieważ chcę ćwiczyć jazdę:))
-chcę kupić auto na działalność gospodarczą
-wydać chciałabym max do 30 brutto
-zakładam, że auto posłuży około 2 lat (może 3 lata) i zapewne po tym czasie będę zmieniać.
Biorąc pod uwagę potrzebę podróżowania z bagażem i ludźmi, zakładam, że potrzebuję kombi.
Przymierzałam się do aut różnych, aby mieć jakiś pogląd - na razie bardzo dobrze czułam się w autach, ale SUV (wyższe siedzenie dawało mi więcej komfortu psych.).
Mam doświadczenie z kombi fabią ze słabym silnikiem i wiem, że na moje podróżnicze zapędy będzie za słaba (54kM o ile pamietam).
Wiem, że powinnam chodzić z mechanikiem po komisach, aby się nie dać nabrać.
Nie widzę w sobie czasu i emocji, na jeżdżenie po PL za autami.
Chcę się skupić na warszawskim, łódzkim, ewentualnie na giełdzie na śląsku (tu znajomi namawiali).
Co do marki to brak preferencji - tylko na podstawie uwag znajomych utrwaliło mi się, że japończyki drogie serwisowanie, a auta niemieckie tansze w tej kwestii.
Aczkolwiek podobała mi się jazda Yarisem (choc na obecne potrzeby jest za mały).
Bardzo proszę szanownych forumowiczów o podzielenie się swoją opinią oraz o dodatkowe pomocne uwagi.
Pozdrawiam i życzę od razu szerokości.
Gu