Jakie I-wsze auto [podróżowanie]?

28 Gru 2011, 23:09

Hej Forumowicze, piszę prosząc o merytoryczną pomoc. Liczę na to, że tu znajdą się ludzie z odpowiednią wiedzą, chęcią pomocy i kultury wypowiedzi:).

Warunki:
-chcę kupić pierwsze w swym życiu auto
-w listopadzie zrobiłam prawo jazdy (staram sie cwiczyc jazde caly czas oczywiscie)
-auto jest mi potrzebne głównie do podróżowania w kilka osób (ok 4) z rowerami na dachu/z tyłu, trochę bagażu podręcznego
-będzie się w tych wyjazdach mogła pojawić droga nie tylko asfaltowa
-wolałabym auto używane (ponieważ chcę ćwiczyć jazdę:))
-chcę kupić auto na działalność gospodarczą
-wydać chciałabym max do 30 brutto
-zakładam, że auto posłuży około 2 lat (może 3 lata) i zapewne po tym czasie będę zmieniać.

Biorąc pod uwagę potrzebę podróżowania z bagażem i ludźmi, zakładam, że potrzebuję kombi.

Przymierzałam się do aut różnych, aby mieć jakiś pogląd - na razie bardzo dobrze czułam się w autach, ale SUV (wyższe siedzenie dawało mi więcej komfortu psych.).
Mam doświadczenie z kombi fabią ze słabym silnikiem i wiem, że na moje podróżnicze zapędy będzie za słaba (54kM o ile pamietam).

Wiem, że powinnam chodzić z mechanikiem po komisach, aby się nie dać nabrać.
Nie widzę w sobie czasu i emocji, na jeżdżenie po PL za autami.
Chcę się skupić na warszawskim, łódzkim, ewentualnie na giełdzie na śląsku (tu znajomi namawiali).
Co do marki to brak preferencji - tylko na podstawie uwag znajomych utrwaliło mi się, że japończyki drogie serwisowanie, a auta niemieckie tansze w tej kwestii.
Aczkolwiek podobała mi się jazda Yarisem (choc na obecne potrzeby jest za mały).

Bardzo proszę szanownych forumowiczów o podzielenie się swoją opinią oraz o dodatkowe pomocne uwagi.
Pozdrawiam i życzę od razu szerokości.
Gu
Gunetka
Obserwowany

Prawo jazdy: 17 11 2011

29 Gru 2011, 00:53

Z tego co piszesz najlepszy był by kombi chyba. Polecam ci koncern VAG (volkswagen,seat,skoda,audi). Niektóre autka będą trochę tańsze niż cena maksymalna ale to chyba lepiej nawet. Z tych autek to polecam:
- Volkswagen Passat B5 FL kombi
- Volkswagen Bora kombi
- Volkswagen Golf IV kombi
- Audi A4 B6 kombi
- Skoda Octavia I / II kombi
- i coś innego innej marki i trochę wyższego - Land Rover Freelander I.
maciek1203
Aktywny

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Tarnobrzeg
Auto: Hyundai Pony
Silnik: 1.5 83KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1991

29 Gru 2011, 13:27

z powyżej podanych oradzam właśnie Passata B5 i Freelandera, bo są bardzo awaryjne, a z reszty wyminionych (może poza Octavią) będzie ciężko znaleźć coś w sensownym stanie bez kręconego licznika tym bardziej, że mało znasz się na motoryzacji

Ja Ci gorąco polecam takie auta:
Toyota RAV4 - samochód legendarnie już bezawaryjny - nieznajdziesz nic trwalszego chyba
[link do oferty na Allegro wygasł]

Hyundai Tucson / Kia Sportage - ustępują troche bezawaryjnością Toyocie co nie znaczy, że są awaryjne i w dodatku części są tanie (choć ciężko będzie się zmieścić w zakładanym budżecie z Kią)
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

29 Gru 2011, 13:54

Tak jak przedmówca mówi Freelandera sobie odpuść.
Co do giełd to tak racje,w mazowieckim przychodzi mi na myśl giełda w Słomczynie (podobno dużo aut mają),śląsk to zdecydowanie Gliwice (też mają dużo aut).
Moją pierwszą myślą było Subaru i może akurat Ci sie spodoba?
np [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

29 Gru 2011, 14:04

RAV4 tak ale 1 generacji :mrgreen: no i na wypady w 4 osoby z rowerami za mała
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

29 Gru 2011, 14:07

Rowery na dach i ogień :mrgreen:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zimowa Szkoła Bezpieczeństwa
    Jazda w zimowych warunkach wymaga od kierowcy większych umiejętności, a także odpowiedniego wyposażenia samochodu w opony, które zapewnią maksymalną możliwą przyczepność. Od kilku lat toczy się dyskusja, czy warto ...

29 Gru 2011, 15:37

jeździłeś z rowerem na dachu po drodze niekoniecznie asfaltowej?? z wypowiedzi sądząc raczej nie :mrgreen:
ravka ma mikroskopijny bagażnik na 4 osoby na kilka dni będzie ciasno, do tego rowery
za małe za ciasne za lekkie żeby to było wygodne i bezpieczne
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

29 Gru 2011, 15:59

Fakt,mój błąd :oops:
Barol
Awatar użytkownika

29 Gru 2011, 16:30

powyżej podanych oradzam właśnie Passata B5 i Freelandera, bo są bardzo awaryjne,
A co w Passacie B5FL jest takiego awaryjnego? To udany samochód z bardzo fajnymi jednostkami napedowymi (1.8T), jeden z ostatnich w miarę bezproblemowych VW. W tych pieniadzach na pewno znajdzie się jakiś zadbany egzemplarz.
Libre
Aktywny

Miejscowość: Sosnowiec
Auto: Seat Ibiza

29 Gru 2011, 17:21

jak to co jest? zawieszenie siada momentalnie w dodatku jest drogie i elektronika jest do niczego...
polskie przeświadczenie jest takie, że to super samochód, bo to passat ale rzeczywistość jest inna
a co do 1,8T to akurat nie są tanimi w naprawie jednostkami tak jak 1,6 bądź 1,9TDI
ostatnim dobrym passatem był B4 reszta już jest coraz gorsza

P.S w najnowszym rankingu TUV 2011 (niemieckim) B5 zajął 8. miejsce od końca, a alfa 156 tylko 3 miejsca niżej więc coś jest na rzeczy, a w ogólnoświatowym ten VW nie jest wcale lepszy...
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

29 Gru 2011, 17:36

Alhambra I FL 1,9 TDI 130KM, albo Sharan. Samo auto wazy 1800kg przy bagazu i 4 osobach, nie bedzie rewelacji przy wyprzedzaniu, ale ten silnik juz jako tako daje rade. Mona zachipowac dodatkowo i bedzie 150, moze 160Km nawet, w porownaniu do Passata i itp, to te autka w cale az tak duzo przebiegu nie maja w dieslu, bo handlowcy tym, nie jezdzili.
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

29 Gru 2011, 18:31

Rozumię, że to momentalnie to 120-150 tysięcy kilometrów? :wink:

Po pierwsze zawieszenie Passata nie jest drogie, a rzekłbym, że jest jednym z tańszych na rynku. Kompletny zestaw naprawczy Lemforda (a więc producenta oryginalnych wahaczy do Passata) kosztuje ok. 1500 zł. I to twoim zdaniem jest dużo??? Podobny zestaw dla Forda Mondeo kosztuje minimum 500 złotych więcej. Zazwyczaj jednak :wink: nie wymienia się całego zawieszenia, a więc koszt naprawdę będzie niewielki (niższy niż np. w Fordzie). A te Lemfordowskie wahacze spokojnie wytrzymią ze 120 - 150 tysięcy kilometrów na polskich drogach.

Ale nawet już na fabryczne zawieszenie jest dość wytrzymałe, a na pewno nie jest tak tragiczne jak niektórzy sugerują. W 2003 zmienili konstrukcje zawieszenia na bardziej trwałą i samochody te wytrzymują naprawdę duże przebiegi, na pewno nie mniejsze niż np. w Fordzie Focusie ;)

PS. Patrzę właśnie na najnowsze wyniki rankingu TUV 2012 i w samochodach 8-9 letnich Passat zajmuje bardzo dobre 39 miejsce z największym średnim przebiegiem w rankingu.
Libre
Aktywny

Miejscowość: Sosnowiec
Auto: Seat Ibiza

29 Gru 2011, 19:24

Libre no te 1500zł dla niektórych może być dużo,ponieważ kupi taki auto na raty a potem jak sie zepsuje to zazwyczaj stoi bezużyteczny albo właściciel chce go naprawić tanim kosztem co czasami dąży do kolejnych naprawach.Wiem bo mieliśmy już nie takie przypadki u nas na warsztacie.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2003

29 Gru 2011, 19:32

Libre
w takim Fordzie zawieszenie wytrzyma 2x dłużej więc końcowy rachunek jest na niekorzyść Paska, a opinie o drogim zawieszeniu nie wzięły się z nikąd
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

29 Gru 2011, 19:42

No niestety zgodze sie z kolegami,Passat ma lipne zawieszenie ale wystarczy zainwestować w dobre markowe części i ma sie spokoj na pare tysięcy km.
Drugą stroną medalu są nasze piękne kochane polskie drogi po ktorych zawieszenie ma prawo niedomagać,nie to co w Niemczech.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2003