Jakie koła dobrać do Kia Pro Ceed

25 Lis 2019, 21:53

Witam! Chcę kupić koła zimowe, jednak nie wiem jak je dobrać. Samochód to Kia Pro Ceed 2011 (90km). Co do felgi nie wiem, jedynie jaki ma być parametr et, bo sprawdzajac reszte wiem ze ma to byc rozstaw 5x114.3, szerokosc 6.0" i otwor centralny 67,1, o ile dobrze rozumiem. Co do opon to szerokość moge sprawdzic w kalkulatorze (czyli 195mm), a co z profilem, czy jest on obojetny i moge wybrac jaki chce?
NewOneTwo
Nowicjusz

25 Lis 2019, 21:56

wejdz na oponeo, tam po aucie dobierzesz odpowiednie opony i felgi
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

26 Lis 2019, 00:01

NewOneTwo napisał(a):Co do felgi nie wiem, jedynie jaki ma być parametr et, bo sprawdzajac reszte wiem ze ma to byc rozstaw 5x114.3, szerokosc 6.0" i otwor centralny 67,1, o ile dobrze rozumiem
ET powinien być na feldze, sprawdź dokładnie.

Czy te aktualne felgi to alusy czy stalówki? Moim zdaniem powinieneś na zimę kupić felgi o takich samych parametrach co tu podałeś. 6" w zupełności ci wystarczy przy szerokości opony 195mm.

Jakie masz teraz założone opony, chodzi mi o rozmiar?

NewOneTwo napisał(a):co z profilem, czy jest on obojetny i moge wybrac jaki chce?
Nie, to jest bardzo ważny parametr i zmieniając go zmieniasz średnicę zewnętrzną opony a ty dopuszczalna różnica to maks 2%.

Mając to na uwadze w skrócie powiem Ci że nie możesz zmienić wysokości nie zmieniając szerokości opony :)
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

26 Lis 2019, 00:34

Dzięki za odpowiedzi. Problem w tym, że na oponeo są felgi o parametrze et 47 i 51, a felgi które chcę kupić maja 40 i nie wiem czy będą pasować. Chodzi o felgi stalowe. A co do opon, w takim przypadku jaki profil powinienem wybrać?
NewOneTwo
Nowicjusz

26 Lis 2019, 09:29

Napisz proszę jaki rozmiar opon masz teraz założony na samochodzie. Z tego co widzę powinny być 205/55R16 czy taki rozmiar masz?

ET będzie się zmieniało wraz z szerokością felgi to jest bardzo ważny parametr. Porównamy ten parametr jak podasz nam brakujące dane.

Podaj dokładne dane felg które chcesz kupić czyli szerokość i parametr ET bo rozumiem że osadzenie i rozstaw śrub będzie ok.
Cichy77
Forumowicz VIP

26 Lis 2019, 15:04

Obecnie mam opony 215/40/18. Felgi, które chce kupic maja parametry:
Szerokość felgi: 6.0"
Rozstaw śrub: 5x114.3
Otwór centralny (mm): 67,1
Odsadzenie (ET): 46, a drugie 40.
Są jeszcze o szerokości 5,5" i et 47. W związku z tym nie wiem, które z podanych trzech wybrać.
NewOneTwo
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Jak zmienia się Toyota GT86 Kuby Przygońskiego zimą
    "Przerwa zimowa to najważniejszy moment w rozwoju technologicznym, bo wtedy wprowadzamy wszystkie duże zmiany. I tak się dzieje w każdej dziedzinie motorsportu" mówi Kuba Przygoński, który szykuje swoją Toyotę ...

26 Lis 2019, 20:05

Oryginalne felgi do Kia Pro Ceed mają takie rozmiary:
- szerokość: 6,5"
- rozstaw śrub: 5x114,3
- odsadzenie/ET: 46
- otwór centralny: 67,1 mm
- średnica felgi 16"

Poszukaj sobie w takim rozmiarze to chyba najlepsza opcja. Do takich felg najlepiej będą pasowały opony w oryginalnym rozmiarze 205/55R16.

Nie kupowałbym węższych felg 6" a na pewno nie 5,5" :no:
Cichy77
Forumowicz VIP