Jakie kombi, diesel czy PB?

19 Kwi 2016, 17:03

Witam, potrzebuje pomocy i opini które auto będzie mniej zawodne. Posiadam do wydania 12tyś zł i szukam jakiegoś kombi z dobrym wyposażeniem. Jak narazie mój typ to: Mazda 6 , Vectra C, Laguna II

Co sądzicie o tych autach? Który będzie lepszy no i oczywiście czy szukać z silnikiem benzynowym czy w dieslu?
Ussama
Nowicjusz

Auto: Honda Accord V

19 Kwi 2016, 17:06

Laguna II przedlift (2001-2004) w benzynie/gaz. Polift za tą cenę będzie zmęczony...
Było: '02 Laguna IIphI 2.2dCi, '99 Astra F 1.6 8V, '05 Vel Satis 2.0T, '02 Laguna IIphI V6 24V, '06 Laguna IIphII 2.0dCi
Jest: '06 Vel Satis 2.0T, '06 Laguna 2.0dCi 173KM GT
Roadkiller
Aktywny

Zdjęcia: 4
Miejscowość: GCH
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Laguna IIphII
Silnik: 2.0dCi 173KM GT
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

19 Kwi 2016, 17:07

W tej cenie Vectra będzie tylko z 1,8 lub lipnym dieslem 2,0 i 2,2 (lepiej odpuścić)
Mazda będzie podrdzewiała. Diesle są do niczego, więc zostaje benzyna.
Renault Laguna jak już to po lifcie (nie kupi w tej cenie), ,który jest znacznie lepszy od przedliftowej królowej lawet.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

19 Kwi 2016, 17:18

Właśnie czytałem że mazdy niestety mają słabą blachę ale nie szczególnie mnie to zraża. Czyli Mazda 6 2.0 w benzynie jak na razie na mój budżet. A jak przedstawiają się koszty związane z eksploatacją podobno części są dosyć drogie?

I jak wychodzi spalanie , ewentualnie czy do tych silników można zamontować gaz?
Ussama
Nowicjusz

19 Kwi 2016, 17:32

W sumie można zaryzykować Lagunę II przedliftową, ale najlepiej po poprawkach ze stycznia 2003 i dobrze sprawdzić przed zakupem.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

19 Kwi 2016, 17:39

Renaulta omijaj szerokim łukiem, zwłaszcza Lagune II jak liczysz na małą awaryjność. To auto podwyższonego ryzyka.
W tym budżecie Mazda 6 z silnikiem benzynowym 2.0.
Żona ujeżdża takie auto (1.8 ) i nic się nie dzieje.
Korozja słaby punkt jednak do opanowania jak się wcześnie z nią weźmie.
Czyli trzeba znaleźć egzemplarz mało zrudziały i po zakupie zakonserwować spód i nadkola.
Silnik jest trwały i tani w obsłudze, rozrząd na łańcuchu, który się nie rozciąga.
LPG montuje się prosto i nie sprawia kłopotów w Mazdzie 6.
Koszt części na poziomie Forda jednak od ponad 3lat nic oprócz oleju i filtrów nie trzeba było kupować do auta.
Zawias też ok.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Land Cruiser 1953 rok
    W 1953 roku w ofercie marki pojawia się nowy model: terenowa Toyota BJ, która niedługo później została przemianowana na Toyotę Land Cruiser – w odpowiedzi na brytyjskiego rywala, jakim wtedy był Land Rover. ...

19 Kwi 2016, 17:48

Zastanawiam się czy opłaca się wogóle instalować LPG. Koszty raczej nie powinny być dużo większe jeżdżąć na samym PB. A problemów z elektryką nie ma? I jak radzi sobie mazda na wybojach? Bo niestety u nas drogi są kiepskie...
Ussama
Nowicjusz

19 Kwi 2016, 17:53

Co do Lagun to te auta mają już "naście" lat i zapewne bolączki elektroniczne zostały już dawno poprawione. Nie wiem jak Wy ale ja wolę zrobić raz na jakiś czas jakiś pierdół elektroniczny niż stać na przegranej pozycji z Rudym i co roku go tępić z imprezy...
Było: '02 Laguna IIphI 2.2dCi, '99 Astra F 1.6 8V, '05 Vel Satis 2.0T, '02 Laguna IIphI V6 24V, '06 Laguna IIphII 2.0dCi
Jest: '06 Vel Satis 2.0T, '06 Laguna 2.0dCi 173KM GT
Roadkiller
Aktywny

Zdjęcia: 4
Miejscowość: GCH
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Laguna IIphII
Silnik: 2.0dCi 173KM GT
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2006

19 Kwi 2016, 18:09

Który będzie lepszy no i oczywiście czy szukać z silnikiem benzynowym czy w dieslu?
życzysz sobie wróżenie z gwiazd czy tarota? :roll: bez szczegółów strzelamy na oślep.
Choć koledzy mają rację, że w tym budżecie nie ma w tych autach dobrych diesli
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM

19 Kwi 2016, 18:12

Nie koniecznie jest to wróżenie bo tak jak koledzy pisali i doczytałem się w google w mazdach silniki diesla nie zdają egzaminu. Dlatego też wiem że jak bym miał szukać mazdy do z silnikiem benzynowym.
Ussama
Nowicjusz

19 Kwi 2016, 18:20

Tylko taki elektroniczny pierdół jak w trasie wypali to hol, albo laweta.
A Laguna II jest do tego zdolna jak mało które auto...
Ruda nie wyeliminuje auta z dalszej jazdy jak się ma to pod kontrolą.
Z drugiej strony zdarzały się w Mercedesach urwane kielichy w Polonezach zaniki podłogi i to było niebezpieczne.
Jednak to były przypadki zaniedbań właścicieli oraz niestety oszczędności jakie marka zastosowała.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

19 Kwi 2016, 18:21

Tak, ale w pierwszym poście pytasz również który będzie najlepszy - do czego? Jakiej przestrzeni potrzebujesz? Vectra największa, Laguna najbardziej komfortowa, Mazda IMO najlepsze prowadzenie. Chodzi mi po prostu o konkrety, bo strasznie nie lubię jak ktoś tutaj przychodzi, wypisuje 3 modele aut i z d.py pyta się który najlepszy...
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM

19 Kwi 2016, 18:23

noisy napisał(a):Tylko taki elektroniczny pierdół jak w trasie wypali to hol, albo laweta.
A Laguna II jest do tego zdolna jak mało które auto...

kilka miesięcy temu wracałem autostradą A4 i na pasie awaryjnym stał VW Touran, czyli król lawet - gość miał... plastikowe pachołki, bo chyba tak często mu się psuł, że trójkąt to za mało :D
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

19 Kwi 2016, 18:31

Jasne przepraszam że nie sprecyzowałem tego czego szukam.

Auto będzie wykorzystywane praktycznie codziennie do jazdy do pracy ( Nie jest dalego bo 6km w jedną stronę - dlatego też diesel odpada ). Ogólnie auto bardziej do jazdy w mieście niż ciągłe trasy.

Potrzebuję dużego bagażnika , ponieważ od czasu do czasu podróżuję (wakacje itp) i muszę mieć gdzie pomieścić bagaż. Ponadto lubię większe auta ponieważ lepiej mi się je prowadzi i dosyć ładnie wyglądają.

Chciałbym aby auto posłużyło mi parę lat bez konieczności wymiany silnika czy innych kosztownych napraw. W miarę możliwości jak najmniej awaryjne.
Ussama
Nowicjusz

19 Kwi 2016, 18:49

Mazda 6 bedzie tu OK. Kombi lub liftback bagażnik ma spory.
Silniki benzynowe są trwałe, odpada koszt rozrządu. Nie ma co się w nich wysypać.
Elektronika nie jest zawodna. Zawieszenie trwałe.
Jedyny ból to KOROZJA. Dużo o tym było pisane.
Jak chcesz zasięgnąć więcej info na temat 6 zerknij na forum mazdaspeed.
Tam jest wszystko.
Niska awaryjność to też mocny punkt 6 i produkcja w Japonii.
Silnik najlepiej 2.0 Pb.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika