Jakie kombi na rope

29 Lip 2012, 16:14

Jak w temacie zastanawiam się nad meganką kombi 1.9 dti lub dci ,mearea weekend 1.9 jtd , focus 1.8 tddi ,scenikiem 1.9dti . Nie chce gazu ani dres pancer wagonów i innych niemieckich szrotów . co innego polecacie w kwocie do 7500 kombi ewentualnie sedan . Ile kosztują podstawowe wymiany typu rozrząd ,oleje do tych aut . dodam że autem będę dojeżdżał do pracy 20 km a co weekend do szkoły 40km ,raz na jakiś czas do rodziny ponad 300 km
b6206001
Obserwowany

Prawo jazdy: 14 05 2009

29 Lip 2012, 17:42

Akurat miałem ostatnio do czynienia z focusem mk1 1.8tddi i sceniciem 1.9dci. Osobiście poleciłbym Ci focusa. Jest może mniej pojemny, ale lepiej się prowadzi. Pewniej i ma większego kopa. Pali chyba też mniej. Scenic jest bezpieczniejszy, bo większy i jest więcej miejsca. W scenicu oczywiście siedzi się wyżej. Niektórzy to lubią. Zależy, czy chcesz coś wozem przewozić większego. W scenicu masz 7 miejsc. Różnic jest dużo, dlatego zależy od Twoich potrzeb.
bialy56
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jelenia Góra
Prawo jazdy: 07 01 2013
Auto: Fiat 126p FL
Silnik: 0.65
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1992

29 Lip 2012, 18:32

Jeśli jeździsz na tak małe odległości to polecam jakąś benzyne. Diesel raczej nie spełni swojej roli przy tak małych przebiegach poza tym jest droższy w eksploatacji fakt że diesel troche mniej pali
adam901
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2008

30 Lip 2012, 16:14

adam901 napisał(a):Jeśli jeździsz na tak małe odległości to polecam jakąś benzyne. Diesel raczej nie spełni swojej roli przy tak małych przebiegach poza tym jest droższy w eksploatacji fakt że diesel troche mniej pali
Jako posiadacz ponad 1 ha ziemi mam zniżkę na ropę 90 litrów na 1 ha w wysokości akcyzy i i cały wat na te paliwo więc benzyna + gaz ( gaz nadaje się jedynie do ogrzewania domu a nie zasilania auta) lub sama benzyna odpada . W końcu kupuje ropę ponad 1,5 zł taniej niż na stacji .
b6206001
Obserwowany

Prawo jazdy: 14 05 2009

30 Lip 2012, 16:24

Miałeś kiedyś niemca że tak narzekasz?Bo mi sie wydaje że nie,to samo tyczy sie gazu,kolejny co nie miał ale wie że sie nie nadaje :roll:

Focusa odpuść sobie odrazu bo nic dobrego za te pieniądze nie znajdziesz,tak wiem są takie ogloszenia ale widziałeś chociaż jednego na żywo?

Na wymiany typu olej czy rozrząd musisz zostawić koło 1000zł,wiadomo w tej kwocie mieszczą sie jeszcze jakieś ewentualne poprawki.

Ja osobiście jestem za Sceniciem,bardzo obszerne i wygodne autko rodzinne,do tego ładne koło,ciemne szyby i ładnie wygląda.
np taki [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jazda we mgle
    Jazda we mgle to jak jazda w chmurach, z tą tylko różnicą, że ich dolna podstawa styka się z powierzchnią ziemi. Kierowanie samochodem w takich warunkach wpływa negatywnie na percepcję wzrokową , m.in. trudniej ocenić ...