Jakie kupić auto i z jakim silnikiem do 14 tys?

01 Sty 2019, 18:09

Witam wszystkich, pomóżcie z wyborem auta tak do 14tys. Auto na dojazdy do pracy 10km w jedną stronę a czasami jakaś dłuższa trasa. Jazda po mieście tylko na jakieś zakupy. Minimalne moje wymaganie to klima w automacie. Jeździłem oplem astrą H 1,7CDTI, fordem focusem 1,6 B+G i obecnie auto zastępcze skoda felicja 1,6B 98r. Najbardziej zastanawiam się nad opel astra H 1,6B lub 1,8B albo diesel bez DPF'a. W tej cenie mogę kupić jeszcze audi A3 lub A4, passata b5/B5 FL, skodę octawię. Trochę więcej wiem o astrach bo taką już miałem i dla mnie była dobrym autem. Jeśli bym chciał zakładać gaz to na pewno astra 1.8 odpada.
Które auto będzie lepszym wyborem? I jaki silnik wybrać aby jeździć i się cieszyć z auta które nie będzie stało u mechanika.
Adamooo
Nowicjusz

Miejscowość: Stalowa Wola
Prawo jazdy: 10 06 2012
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Opel
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna

01 Sty 2019, 18:15

Opel Astra H 1,8
VW Golf 5 1,6
Ford Focus mk2
Volvo S40 1,8
Fiat Bravo II 1,4
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna

01 Sty 2019, 18:32

Opel Astra H 1,8 - ten silnik do gazu nie za bardzo i ma problemy z elektryką
VW Golf 5 1,6 - konkurencja dla golfa to właśnie astra H która bardziej mi odpowiada
Ford Focus mk2 - takim jeździłem i jak dla mnie nie był komfortowym autem
Volvo S40 1,8 - nie brałem tej marki pod uwagę ze względu na drogie części tak samo BMW czy mercedes
Fiat Bravo II 1,4 - nie wiem czy 90km mi wystarczy i rzadko trafia się klima w automacie :)
Adamooo
Nowicjusz

01 Sty 2019, 18:40

Astra lub Focus, na golfa czy a3 troche zbyt maly budzet zeby kupic auto w dobrym stanie
Raziel11
Stały forumowicz

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Wałbrzych
Prawo jazdy: 21 03 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Leon 1P / Cupra R
Silnik: 1.6 MPI / 2.0 TSI
Typ: Hatchback

01 Sty 2019, 18:46

to może prościej, który brać? :D
Astra
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
VW
[link do oferty na Olx wygasł]
Audi
octavia
Adamooo
Nowicjusz

01 Sty 2019, 19:02

Boisz się volvo s40 z racji kosztów części? Toż to zbudowane na Focusie mk2 więc niedrogo.
jot23
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 05 2014
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Toyota Hilux 1968 rok
    Projektanci pierwszego Hiluxa raczej nie byli świadomi, że to właśnie ta nazwa stanie się synonimem niezawodności. Hilux jest znany z tego, że nie sprawi zawodu w najtrudniejszych warunkach terenowych na świecie. W 2003 roku ...

01 Sty 2019, 19:05

Chyba tylko ta jedna Astra - pierwsza coś ze sobą reprezentuje.
Tylko to jest komis i brak opcji bezwypadkowy.

Pozostałe to w VAG-u same diesle prawie, na 10 km do pracy bezsensu, szczególnie te nowsze typu Jetta czy Octavia - no tutaj to kiepski diesel b. awaryjny 2,0 TDI i za tanio.

Jak chcesz szukać A3 8L chociaż to starsze auto konstrukcyjnie jak Astra H to raczej 1,8 20V lub 1,8 20V turbo.
Passat niby spoko ale też diesel i do tego auto drogie w utrzymaniu, drogie zawieszenie, czy to warto?

A4 z 1,6...jedzie dużo gorzej niż Bravo 1,4 90 koni..bo A4 waży hmm z 1350 kg
ewentualnie ten A4 B6 2,0 - tylko czy dla 10 km potrzebujesz takiego kloca?
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Typ: Sport/Coupe

01 Sty 2019, 19:28

Też mi się wydaje, że astra będzie dobrym wyborem chociaż ma wadliwe skrzynie biegów m32, 1.4/1.6B będzie brał olej a 1.8B będzie problem z gazem a nad audi czy passatem zastanawiam się tylko dlatego, że jak miałem auta to tylko hatchback a chciałbym też pojeździć jakimś sedanem z klasą :D Masz rację 2.0B będzie za duże dla mnie na moją jazdę

Raziel11 napisał(a):Astra lub Focus, na golfa czy a3 troche zbyt maly budzet zeby kupic auto w dobrym stanie

tak ale takich aut jest mało
Adamooo
Nowicjusz

01 Sty 2019, 19:34

Adamooo napisał(a):a nad audi czy passatem zastanawiam się tylko dlatego, że jak miałem auta to tylko hatchback a chciałbym też pojeździć jakimś sedanem z klasą :D

no też mi klasa że hoho, stary passat, którego ma lub może mieć każdy w takim budżecie.
Adamooo napisał(a):1.4/1.6B będzie brał olej

dzisiaj każdy benzynowy silnik bierze olej, zwłaszcza na wyższych obrotach. Jak będzie brał to będziesz dolewał i już po problemie. :lol: dzisiaj ludzie mają za dużo problemów przy zakupie auta, dawniej tego nie było.
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

01 Sty 2019, 19:39

Ale kupując audi czy VW za kilka lat niewiele straci na wartości a opla oddam za połowę ceny, sprzedałem swoją astrę za 10k a kupiłem za 23k i w 3 lata tyle straciła
Adamooo
Nowicjusz

01 Sty 2019, 19:43

1. Na dobre odwrócił się trend na rynku i coraz więcej osób szuka benzyniaka
2. Przepłaciłeś 3 lata temu
3. 1.7 szału nie robi
4. Czy była w takim samym stanie technicznym jak wtedy?
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

01 Sty 2019, 19:48

Invi napisał(a):1. Na dobre odwrócił się trend na rynku i coraz więcej osób szuka benzyniaka
2. Przepłaciłeś 3 lata temu
3. 1.7 szału nie robi
4. Czy była w takim samym stanie technicznym jak wtedy?

1. Zgadzam się i też szukam benzyny
2. Możliwe ale full opcja z nawigacją i to że sprzedający był osobą prywatną i było widać, że dbał o auto to byłem w stanie tyle dać
3. przesiadając się z 1,4B na diesla była różnica
4. Nie wymagała wkładu finansowego ale progi robiłem

edit: szukałem fiata bravo i nie znalazłem wersji z klimatyzacją w automacie chyba, że tu jest i ma turbo

może coś po nowym roku się pojawi w sprzedaży to szukam dalej albo astra albo ten fiacik jak znajdę z klimą automatyczną
Adamooo
Nowicjusz

01 Sty 2019, 21:02

Adamooo napisał(a):Ale kupując audi czy VW za kilka lat niewiele straci na wartości a opla oddam za połowę ceny, sprzedałem swoją astrę za 10k a kupiłem za 23k i w 3 lata tyle straciła

Liczysz jakbyś nowe kupował, za 14 tys możesz kupić passata z 2005-2006R, a za kilka lat ten passat będzie miał latek 20 więc i tak to bez znaczenia co to będzie, bo i tak będzie to kosztowało 3-5 tys.
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

01 Sty 2019, 21:08

Bravo za taką kasę to proszenie się o kłopoty
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

02 Sty 2019, 09:05

Hmm a jeśli chcę coś w sedanie to na co patrzeć? Może vectra C? Trudny wybór :o
Adamooo
Nowicjusz