JAKIE KUPIĆ AUTO - KONKRETNE PYTANIE

Co lepsze

BMW 530 od 2007
1
25%
BMW 535 od 2007
1
25%
BMW 730 od 2007
0
Brak głosów
BMW 745 od 2007
0
Brak głosów
BMW X5 od 2007
0
Brak głosów
AUDI A8 D3 od 2007
1
25%
AUDI Q7
1
25%
Razem głosów : 4

09 Kwi 2012, 23:32

Witam serdecznie,

mój temat odnosi się do tego jakie auto kupić .
Przymierzam się do zakupu samochodu, ale moje doświadczenie jest zbyt małe, by samemu stwierdzić co będzie dobrym wyborem.
Dodam, ze nigdy nie miałem BMW ani AUDI.

Samochody jakie wyszukałem i spośród nich wybieram:

BMW 5 e60 rocznik od 2007 530(235KM) lub 535(286KM)
BMW 7 e65/66 rocznik 2007-2008 730(231KM) lub 745 (330KM)
BMW X5 od 2006 cena wyższa w silnik sam nie wiem
stosunku do poprzednich modeli,
ale jest SUV

w ukrywam, że myślę również o:

Audi A8 D3 roczniki również od 2007
AUDI Q7

Priorytet to 4x4 lecz nie zawsze można kupić to co się chce.

Panowie otóż z tych podanych pojazdów czy macie jakieś doświadczenia?

Zależy mi na konkretnych wypowiedziach ze względu, że samochody nie są tanie i naprawdę chciałbym wiedzieć na co zwracać uwagę przy wyborze.

Co dla mnie jest ważne? Moc silnika, wygoda oraz wyciszenie samochodu podczas jazdy.
Jakie auto spełnia takie wymagania? Oczywiście spalanie tez jest ważne, ponieważ robiąc duże roczne przebiegi można sporo zaoszczędzić, więc informacja ile takowe samochody spalają również jest bardzo cenna.

BMW 7 oraz X5 nie wiem,
Audi również nic mi nie wiadomo.

Proszę o informację jakie są koszty eksploatacji takich pojazdów, lecz proszę, by w wypowiedzi napisać konkretnie. Wszędzie w sieci jest napisane, że utrzymanie SUVa jest drogie, ale co to znaczy drogie? Czy np. BMW 7 jest dużo droższe od 5, ale co to znaczy? Jakich kwot można się spodziewać?
Czytając to co ludzie piszą na różnych forach to wnioskuję że jeśli chce się auto wygodne to utrzymanie takiego auta jest strasznie drogie.

Poniżej wstawiam małą ankietę dla osób, które mają jakieś doświadczenia z tymi modelami, ale nie mają ochoty się rozpisywać.

Proszę o informację.
Pozdrawiam
Piotrek
piotr0221
Obserwowany

Prawo jazdy: 16 04 2004
Auto: xxx

10 Kwi 2012, 10:32

Każdy z tych samochodów oferuje przede wszystkim wir w portfelu nawet jeżeli nie będzie się psuł (wymiany oleju nie tylko w silniku, kolosalne ceny klocków, tarcz, opon itp.)
Z podanych najlepszym napędem 4x4 może się pochwalić Audi, Xdrive nie jest już taki ciekawy.
mstrucz
Aktywny

Miejscowość: Gdynia

10 Kwi 2012, 19:11

może i Audi jest ok, ale jak to kształci się cenowo w stosunku no do e60 lub e65,

po kliku dniach przemyśleń SUVy prawdopodobnie odpuszczę, ponieważ ceny już poznałem na części itd, więc pozostaje A8 lub BMW 7 lub 5.

Już wiem, że 5 będzie najtańsza w utrzymaniu.
Tak jak napisałem 4x4 jest bardzo ważne, ale nie jest to warunek konieczny, czyli mogę mieć sam napęd na tył czy przód lecz najbardziej co mnie interesuje to Twoja/Wasza opinia nt podanych samochodów.
Wiem, że sporo osób mówi o awaryjności 730, a 745 ponoć już jest ok. Ale jaka awaryjność?

Myślę, że 5 będzie najlepszym rozwiązaniem, chciałem luksus, ale chyba mnie na to nie stać. Ale znowu pojawia się pytanie jaka? 530 czy 535? i dlaczego? stosunek mocy do spalania i utrzymania.

Pozdrawiam.
piotr0221
Obserwowany

Prawo jazdy: 16 04 2004
Auto: xxx
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Pierwszy na świecie elektroniczny panel kontrolny
    Pierwszy na świecie elektroniczny panel kontrolny – Toyota Corona – sierpień 1973. Już od lat 30. XX wieku samochody posiadały wskaźniki i lampki kontrolne informujące kierowcę o poziomie i ciśnieniu oleju, poziomie ...