Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Dishman napisał(a):Miałem nieprzyjemność jeździć Peugeotem 206 1.1 (60 KM) z 1999 roku. Miał ok. 120 tys. km.
Raz zaparkowałem sobie auto na parkingu, po 4 godzinach przychodzę, wsiadam, odpalam silnik, daje wsteczny, ruszam... i nic. Wysiadam patrzę, czy może nic aby na pewno mnie z tyłu nie blokuje. Nic z tyłu nie ma. Wsiadam i jeszcze raz i nic. Auto stoi w miejscu. Patrzę, czy aby na pewno spuściłem ręczny. Jest OK.
Podkładka mi się odkleiła i zblokowała bęben na hamulcu z tyłu i koło za cholerę nie chciało się kręcić.
W środku miasta w białej koszuli, biorę się za to, bo nie wiadomo co z tym robić, ani tego na lawetę, ani na hol. Zdjąłem koło, ale okazuje się, że zdjęcie bębna takie proste nie jest. Nie dlatego, że nie mam klucza, ale dlatego, że bęben żeby się łatwo zdjął powinien się kręcić, a ten się zapiekł, zblokował i udaje Greka.
Żeby nie było, że to tylko ja miałem takiego pecha. Znajomy też ma 206 tyle, że w silniku 1.4 i miał dokładnie to samo. Sam mu pomagałem z tym walczyć (a jakże - też w centrum miasta).
Aha, co do silnika - porażka. Najwięcej udało mi się jechać tym 140 km/h. A to tylko dlatego, że było z górki. Normalnie to 130 km/h i pedał w podłodze.
Nigdy więcej nie kupię żadnego Peugeota!
Baza z danymi technicznymi samochodów marki PEUGEOT. Znajdziesz tu informacje o silniku (moc, pojemność, moment obrotowy itp.), wymiarach nadwozia, spalaniu (trasa / miasto / średnie), osiągach, ukałdzie hamulcowym i jeszcze wielu innych parametrach które dotyczą tego modelu.
Sprawdź: dane techniczne PEUGEOT