Jakie napoje warto pić? Izotoniczne czy energetyczne?

04 Sty 2010, 17:01

Napoje energetyczne w swoim składzie zawierają dużo kofeiny - działa jak kawa (na chwile daje uczucie koncentracji, a po godzinach-dwóch wręcz odwrotnie), czasem energetyczne są z dodatkiem guarany- zdrowsze, lepiej tolerowane przez organizm, nie siadają na wątrobę i żołądek. Energetyczne mają bardzo dużo cukru co wyklucza spożywanie przez diabetyków. Cukier znowu też nie działa na organizm za dobrze bo się tyje:) Izotoniczne z kolei to tylko woda i elektrolity które organizm przyswaja. Ale jeśli chodzi o napój który ugasi pragnienie podczas jazdy autem to chyba woda mineralna mało gazowana nisko sodowa będzie najlepsza.
azazeell
Nowicjusz

Miejscowość: Kłodzko

06 Sty 2010, 14:36

Jeszcze z 2 może 3 lata temu jak byłem młody i głupi i jarałem się energetykami szukałem który ma najwięcej "tych" jakichś substancji dzięki którym warto go kupować. Doszedłem wtedy do tego że najlepszym na rynku energy drinkiem nie jest wielce reklamowany i drogi jak ch...a RedBull, nie jest nim także jeszcze bardziej reklamowany w mediach i od znajomych - Tiger, chociaż sporo tańszy... Tym najlepszym na tamtą chwilę energy drinkiem był, o ile dobrze pamiętam, XL (albo XXL).

Teraz jak patrzę po internecie występują puszki wyglądu RedBulla z napisem XL ale to chyba nie ten produkt.. Wtedy kupowałem butelkę 1l za 5 zł (coś koło tego było 4,99 może) i wiedziałem że jak walnę od razu całą to "po mnie" więc piłem oszczędnie tak jak na opakowaniu było napisane że jednorazowo max 200ml na ileś tam.. na pół dnia chyba.

A co do tego "po mnie": raz miałem tak że postawiłem sobie przy komputerze całą bańkę tego XLa i jak to przy kompie w krótkim czasie, popijając.. wydoiłem całą. Położyłem się później spać i nie dało się uleżeć, ciśnienie straszne, serce waliło jak młot, myślałem że wesoło nie będzie.. A czegoś takiego nigdy nie miałem po wypiciu RedBulla czy Tigera, czy innych jeszcze Powerów.. oczywiście mówie o takiej samej ilości na raz 1l bo testowało się sporo :P.

Zatem, powiadam wam, jak znajdziecie 1l banieczkę XLa w skromnej naklejce, normalnej butli jak Energy Drink i malutkiej cenie, pomyślicie co za shit, to kupcie.. serio to jest prawdziwy Energy Drink, i w testach które kiedyś czytałem również nie było na niego mocnych.

Co do napojów izotonicznych często zabieram takie na rower ale raczej z tego względu że są smaczne, gaszą pragnienie i nie chce się po nich pić za bardzo. Równie dobrze mógłbym wziąć Colę, ale ona właśnie ma przeciwieństwo ostatniego - wypijesz raz, pijesz cały czas.. :P i weź potem jedź!
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: Zamość

07 Sty 2010, 18:27

Napoje energetyczne są szkodliwe dla zdrowia(mózg ,serce) a jaka jest skuteczność?Oczywiście sprawdziłem tylko raz jadąc do Włoch,nie spałem calutką noc ,rano zachciało mi się spać,wypiłem Red Bulla,byłem zdumiony ,że nie podziałał na mnie nic a nic,tak jakbym napił się wody :!: Gdy napiłem się mocnej kawy natychmiast senność odeszła.Jestem ciekaw jakie wy macie doświadczenia :?: Jeśli chodzi o napoje izotoniczne to już zupełnie inna historia ,te napoje są takie ,o :grin: .
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

07 Lut 2010, 12:43

Osoby z nadciśnieniem tętniczym nie powinny tego pić mogą sobie skrócić żywot...
... ale wszystko zabija -decyduje dawka :cool:
Przemas74
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin

04 Maj 2015, 08:21

To można na własne potrzeby przygotować. W sklepach nie oczekujcie cudów po składzie. Czasami też najwięcej płaci się po prostu za samą nazwę. Jest sens? Moim zdaniem nie.

"Co jest potrzebne do przygotowania napoju? W podstawowej wersji wystarczy woda, która zapewni nawodnienie organizmu. Węglowodany możemy dostarczyć naszemu organizmowi poprzez dodanie do niej soku z cytryny, grejpfruta bądź innego cytrusa. Zamiast świeżo wyciśniętego soku, można dodać gotowy jednodniowy sok, bądź też kilka łyżek miodu (na litr wody). Sód i potas, w domowym napoju izotonicznym, zapewni sól, najlepiej himalajska. Wystarczy wsypać około ¼ łyżeczki. Całość należy wymieszać i przelać do butelki bądź bidonu. Jeśli chcemy, od czasu do czasu, urozmaicić sobie smak napoju, wystarczy dodać do opisanej powyżej, podstawowej wersji zmiksowane owoce np. arbuza, truskawki, maliny czy kiwi bądź też listki świeżej mięty. Wodę mineralną można zastępować także wodą kokosową bądź naparem z zielonej herbaty. Tak przygotowany napój najlepiej pić w małych porcjach co 10-15 minut podczas treningu."
kierowiec
Początkujący

Miejscowość: czewa
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Model studyjny BMW Gina Light 2008
    BMW Group Design przedstawiło model studyjny BMW Gina Light w odpowiedzi na debatę dotyczącą cech, które ukształtują motoryzacyjny krajobraz jutra. Pojazd zbudowany jako projekt doświadczalny prezentuje wizję przyszłości ...