29 Lis 2022, 00:56
Dzięki za odpowiedzi! Zgadza się, Civic wydaje się nieco specyficzny, jednym się podoba a innym nie i też z jednej strony widzę świetne recenzje na różnych portalach czy to polskich czy to brytyjskich czy to amerykańskich (w Stanach czy raczej w Ameryce Północnej Civic został wybrany nawet samochodem roku) a z drugiej strony widzę opinię w stylu "tyle pieniędzy za "tylko" Civica?", albo "za tyle to jest Accord, Camry" itd. więc jako że bardzo daleko jest mi do bycia ekspertem samochodowym zadam jeszcze kilka pytań:
1. Czy są to raczej opinie ludzi którzy żyją dalej w 2019 roku lub wcześniej gdzie ceny były zupełnie inne niż teraz (i ciężko jest im "zsynchronizować" z nowymi realiami) a na ten moment w obecnych czasach jest to naprawdę dobra cena za taki samochód jakim jest Civic?
2. Czy Civic w czymkolwiek ustępuje samochodom z segmentu wyżej jak np. Accord, Camry, Mazda 6 czy jest po prostu nieco mniejszy z racji bycia przedstawicielem segmentu C i to cała różnica? W innych parametrach nie widzę aby Civic w czymkolwiek im ustępował aczkolwiek tak jak mówię jestem totalnym laikiem samochodowym więc stąd też pytam Was o Waszą opinię.
3. Czy jednak mimo wszystko (biorąc pod uwagę to że Civic mi się naprawdę podoba, wnętrze jest dla mnie naprawdę świetne, do tego jest to Hybryda więc w mieście spalanie będzie bardzo niskie a na trasie podobne jak w nie-hybrydach i do tego załóżmy wszystko będzie działać bez zarzutu) jest w ogóle jakaś dobra alternatywa jeśli wolę auto które jest bardziej dynamiczne i przyjemne w jeździe niż SUVy czy Crossovery? Inne auta z segmentu C takie jak Mazda 3, Ceed czy nowa Corolla za bardzo mi się nie podobają, ew. segment D również mógłby być (nie musi być C) ale czy nawet w tym segmencie D znajdę w tej cenie (albo nawet i chcąc wydać nieco więcej, powiedzmy max 200 tysięcy) coś lepszego?
4. Jeszcze wracając do tej Skody czy to Superb czy Octavii a więc przedstawicieli segmentu D - jak mają się one jakościowo do Hondy? Jeśli chodzi o wygląd to również są to dla mnie ładne samochody ale jeśli chodzi o wszystko inne niż kwestie wizualne to jak to wygląda? Mają one jakąkolwiek przewagę nad Hondą? Również z tego co liczyłem w konfiguratorze Skody po dodatniu wszystkich tych opcji które ma Honda (różne asystenty jazdy, dach panoramiczny, ogrzewane fotele, kierownica itd.) cena za Skody w podobnej mocy silnika zbliża się do właśnie 200 tysięcy.
Jeśli chodzi o wygląd to pod niektórymi kątami i na niektórych ujęciach nowy Civic podoba mi się zdecydowanie najbardziej ze wszystkich modeli które widziałem (a przejrzałem chyba wszystkie strony wszystkich producentów samochodowych) może z kilkoma wyjątkami ale dotyczą one samochodów za 350 tysięcy a nie 165 czyli tyle ile kosztuje Honda.
Natomiast co do leasingu to dostałem oferty od prawie 120% do nawet 140% dla 5 lat, okolice 120% wydają się być akceptowalne.
Raz jeszcze wielkie dzięki za pomoc.