07 Kwi 2015, 17:50
Witam wszystkich
Zastanawiam się nad nowym autem do 70tyś. maksymalnie.
Opcje kupna - mam tu na myśli leasing lub długoterminowy wynajem z póżniejszym wykupem.
UŻYTKOWANIE
Samochód będzie użytkowany codziennie na bardzo krótkich trasach miejskich 5-10km, raczej w korkach. Doraźnie do 15-20 km, wieczorami lub weekendy (również w 1 stronę). Raz na 2 mies. wyjazd, łącznie, 400-800km.
PREFERENCJE
- Przede wszystkim bezpieczeństwo (przyszła małżonka miała niedawno kolizje drogową, karetka, szpital, jest teraz wyczulona na tym punkcie)
- Stosunkowo niskie koszty serwisowe/utrzymania (spalanie, ubezpieczenia itd.)
- Komfort w użytkowaniu - prowadzenie, dynamika jazdy, przestrzeń w środku,
- Preferowane auta 'większe' vide bezpieczeństwo
- Jakkolwiek rozumiany prestiż w tym przedziale finansowym (trzeszczący plastik precz)
- Na końcu walory wizualne
Bardzo prosze o pomoc, a konkretnie które z modeli polecalibyście biorąc pod uwage powyższe wytyczne?
Poniżej nasze spostrzeżenia nt. samochodów, które do tej pory oceniliśmy organoleptycznie.
MODELE NA OKU
(dosłownie dzisiaj zwiedziliśmy kilka salonów, jeszcze kilka przed nami. Nie odbyliśmy żadnych jazd próbnych)
NISSAN:
- Juke - druga połówka się na niego napaliła, ale okazał się w dotyku już nie tak atrakcyjny jak powinien. Wyposażenie OK, da się dostać w miarę atrakcyjną ofertę, ale jakoś tak ciasnawo i pancernie, momentami plastiki rodem z odpustu.
- Quashqai - powiedzmy, że byłby wymarzony, ale musielibyśmy dorzucić conieco, nawet do sensownie wyposażonego rocznika 2014. Pytanie tylko, czy jest sens?
TOYOTA:
- Verso - niestety tylko to przypadło nam do gustu z racji prezencji wnętrza, dostępnego wyposażenia w tej cenie oraz wizualnych preferencji ogólnych
HONDA:
- CRV - braliśmy tutaj pod uwage starszy model, ale finalnie raczej też jakoś tak rozczarowaliśmy się mimo, iż znajomi mieli własnie poprzednia wersję i sobie chwalili właściwości jezdne
- CIVIC - silniki super, ale cała reszta po prostu nam nie przypadła do gustu ani trochę
KIA:
- Venga - zaskoczenie pozytywne, relatywnie niska cena za dostępne wyposażenie, ale wielka niewiadoma jeśli chodzi o użytkowanie, jak się sprawdza itd.
- Carens - odczuwalny komfort na fotelu kierowcy, przestronna, ogólnie pozytyw gdyby nie ta wygórowana cena w moim odczuciu
- Sportage - tylko silnik 1.6 benzyna wchodzi w grę, nie wiem jak przy takim wielkoludzie z dynamiką, ale ponoć nie najgorzej. Dość ciasno względem gabarytów, ale mimo wszystko pozostawiła po sobie dobre wrażenie.
CITROEN:
- C4 Cactus - podobnie jak w Toyotach, większość nas rozczarowała lub była poza zasięgiem cenowym. Spalanie na wielki plus, ogólne odczucia z siedzenia w środku dobre, cena również nie odstraszyła, aczkolwiem mam wrażenie, że wolałbym jednak któryś z modeli wyżej wymienionych. Pomijam fakt 'ozdobników' na drzwiach. Odczucia pozytywne lecz jakby czegoś brak.
FIAT:
- 500X - ładny...no w sumie designerski, fajne wyposażenie, ale jak dla mnie to nie ta cena.
MODELE DO SPRAWDZENIA
Fabia, i30 oraz ix30, a także coś z Opli.