Jakie NOWE auto kupić*?

07 Kwi 2015, 17:50

Witam wszystkich

Zastanawiam się nad nowym autem do 70tyś. maksymalnie.
Opcje kupna - mam tu na myśli leasing lub długoterminowy wynajem z póżniejszym wykupem.

UŻYTKOWANIE
Samochód będzie użytkowany codziennie na bardzo krótkich trasach miejskich 5-10km, raczej w korkach. Doraźnie do 15-20 km, wieczorami lub weekendy (również w 1 stronę). Raz na 2 mies. wyjazd, łącznie, 400-800km.

PREFERENCJE
- Przede wszystkim bezpieczeństwo (przyszła małżonka miała niedawno kolizje drogową, karetka, szpital, jest teraz wyczulona na tym punkcie)
- Stosunkowo niskie koszty serwisowe/utrzymania (spalanie, ubezpieczenia itd.)
- Komfort w użytkowaniu - prowadzenie, dynamika jazdy, przestrzeń w środku,
- Preferowane auta 'większe' vide bezpieczeństwo
- Jakkolwiek rozumiany prestiż w tym przedziale finansowym (trzeszczący plastik precz)
- Na końcu walory wizualne

Bardzo prosze o pomoc, a konkretnie które z modeli polecalibyście biorąc pod uwage powyższe wytyczne?

Poniżej nasze spostrzeżenia nt. samochodów, które do tej pory oceniliśmy organoleptycznie.

MODELE NA OKU
(dosłownie dzisiaj zwiedziliśmy kilka salonów, jeszcze kilka przed nami. Nie odbyliśmy żadnych jazd próbnych)

NISSAN:
- Juke - druga połówka się na niego napaliła, ale okazał się w dotyku już nie tak atrakcyjny jak powinien. Wyposażenie OK, da się dostać w miarę atrakcyjną ofertę, ale jakoś tak ciasnawo i pancernie, momentami plastiki rodem z odpustu.
- Quashqai - powiedzmy, że byłby wymarzony, ale musielibyśmy dorzucić conieco, nawet do sensownie wyposażonego rocznika 2014. Pytanie tylko, czy jest sens?

TOYOTA:
- Verso - niestety tylko to przypadło nam do gustu z racji prezencji wnętrza, dostępnego wyposażenia w tej cenie oraz wizualnych preferencji ogólnych

HONDA:
- CRV - braliśmy tutaj pod uwage starszy model, ale finalnie raczej też jakoś tak rozczarowaliśmy się mimo, iż znajomi mieli własnie poprzednia wersję i sobie chwalili właściwości jezdne
- CIVIC - silniki super, ale cała reszta po prostu nam nie przypadła do gustu ani trochę

KIA:
- Venga - zaskoczenie pozytywne, relatywnie niska cena za dostępne wyposażenie, ale wielka niewiadoma jeśli chodzi o użytkowanie, jak się sprawdza itd.
- Carens - odczuwalny komfort na fotelu kierowcy, przestronna, ogólnie pozytyw gdyby nie ta wygórowana cena w moim odczuciu
- Sportage - tylko silnik 1.6 benzyna wchodzi w grę, nie wiem jak przy takim wielkoludzie z dynamiką, ale ponoć nie najgorzej. Dość ciasno względem gabarytów, ale mimo wszystko pozostawiła po sobie dobre wrażenie.

CITROEN:
- C4 Cactus - podobnie jak w Toyotach, większość nas rozczarowała lub była poza zasięgiem cenowym. Spalanie na wielki plus, ogólne odczucia z siedzenia w środku dobre, cena również nie odstraszyła, aczkolwiem mam wrażenie, że wolałbym jednak któryś z modeli wyżej wymienionych. Pomijam fakt 'ozdobników' na drzwiach. Odczucia pozytywne lecz jakby czegoś brak.

FIAT:
- 500X - ładny...no w sumie designerski, fajne wyposażenie, ale jak dla mnie to nie ta cena.

MODELE DO SPRAWDZENIA
Fabia, i30 oraz ix30, a także coś z Opli.
kalimero7
Nowicjusz

Miejscowość: Ślaskie
0

07 Kwi 2015, 18:02

kalimero7 napisał(a):- Venga - zaskoczenie pozytywne, relatywnie niska cena za dostępne wyposażenie, ale wielka niewiadoma jeśli chodzi o użytkowanie, jak się sprawdza itd.

bardzo dobrze się sprawdza. Auto bez udziwnień tych użytkowych i technicznych więc posłuży długo. ix20 to jej ładniejszy bliźniak.
Ogólnie odpuściłbym wszystkie SUVy, bo płacisz za modę, a nie walory użytkowe w których zawsze lepsze jest kompaktowe kombi. W dodatku w tej cenie same podstawowe wersje. Lepiej zamiast Sportage wziąć dobrze wyposażonego Cee'da albo zamiast ix35, i30.
Zajrzałbym też do Forda obejrzeć nowego Focusa
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010
0

07 Kwi 2015, 18:12

Fabi nawet nie sprawdzaj bo to segment B więc na starcie przegrywa. Poza tym nie ma silnika godnego polecenia.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
0

07 Kwi 2015, 19:47

@dzida
Dzięki za rozwianie wątpliwości odnośnie Vengi. Nie widziałem chyba jeszcze tego modelu na ulicach, przynajmniej nie rzuca się tak w oczy.
Ceed niestety nie przypadł do gustu za bardzo. Już bardziej 'wypasiona' (bodajże pakiet M) wydaje się Carens. Z kolei, o dziwo, niedużo więcej wynosi Sportage z tym samym wyposażeniem.
Zgodzę się, że na SUVy to panuje bardziej moda aniżeli faktyczne zapotrzebowanie. Natomiast czy taka beczka jak Carens lub Sportage nie jest bezpieczniejsza od Ceed? Biorąc pod uwagę choćby same gabaryty.
Zapomniałem dodać Forda do listy końcowej :ok:

@Koniu
A wydaje się być taka.....akuratna, pomijając fakt, że nie należy do grona 'większych aut'. Ostatnio jak widziałem z jakich silników można wybierać to też miałem problem z wyborem, bo jak już wspomniałeś, za wiele tam nie ma. :unsure:

--------

Jeśli jest ktoś kto użytkuje wymienione przeze mnie modele, to będę wdzięczny za informację na ich temat.
kalimero7
Nowicjusz

0

07 Kwi 2015, 20:20

A Mazda 3,Hyundai Elantra,Toyota Auris/Corolla?
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam
0

07 Kwi 2015, 20:32

co do mazdy i elantry to ostatnio zakładałem topic bo tez sie przymierzam.

https://www.forumsamochodowe.pl/mazda3-czy-elantra-vt83893.htm

Ponadto o mazdzie i hałasie (bonus) (mój post z forum dedykowanego) . Pisze bo jestem ciekaw opini innych

Znalazłem taki artykuł odnośnie trójki FL na 2016 rok

http://releasedateandconcept2016.com/2016-mazda3/

Szczególnie zaciekawił mnie ten fragment

".. Mazda techs also added some extra sound insulation, tuned the chassis for a little more comfort, installed the Mazda Connect infotainment system... "

i w sumie dalej do końca nie wiem czy tu chodzi o wygłuszenie i "walkę" z NVH czy o poprawę jedynie nagłośnienia (z głośników) ? Jest jeszcze taki artykuł:

http://www.goauto.com.au/mellor/mellor.nsf/story2/82343BD97393EFC8CA257CEF000FD855
Wiem ze dosyć stary (prawie rok) ale on dotyczy właśnie mazdy 3 FL czy zupełnie nowej trójki (aż tak przyszłościowo ?)

Inna sprawa ze w FL nie bedzie obecnych silników tylko jakieś ścigacze wiec lipton tak czy siak
tommiyacht
Nowicjusz

Prawo jazdy: 28 01 1999
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Opel Astra III
Silnik: 1.6 105KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW Zagato Coupé 2012
    BMW Zagato Coupé to typowe BMW widziane oczami włoskiej firmy Zagato, specjalizującej się w budowie nadwozi samochodowych. Stylistyka Zagato scala cechy typowe dla konstrukcji obu firm, tworząc rasowe coupé ...
    Fałszywe poczucie bezpieczeństwa
    Pieszy wchodząc na oznaczone pasami przejście często zyskuje fałszywe poczucie bezpieczeństwa. Jak gdyby fakt, że w tym miejscu ma pierwszeństwo, chronił go przed zagrożeniem. W rzeczywistości na przejściach dla pieszych ...

07 Kwi 2015, 20:44

kalimero7 napisał(a):Natomiast czy taka beczka jak Carens lub Sportage nie jest bezpieczniejsza od Ceed? Biorąc pod uwagę choćby same gabaryty

To już nie te czasy, że bezpieczne auta rozpatrywało się wielkością. Teraz to strefy zgniotu odgrywają najważniejszą rolę i dzięki temu taki nowożytny smart jest bezpieczniejszy od wielkiego Mercedesa z lat 80tych.
Przykład nowego małego vs starego dużego i uznanego w kwestii bezpieczeństwa:

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

(od 5:00 min)
Energia rozpraszana jest na karoserii, a nie na kierowcy, który wali głową czy inną częścią ciał w kierownicę drzwi itp.

Wszystkie auta dostały po 5 gwiazdek ale te gwiazdki to pic na wodę tak na prawdę, bo je przyznają za jakieś lampki i brzęczyk niezapiętych pasów...
Dzisiaj wszystkie auta mają seryjne ESP, ASR, ABS, a to jest tak na prawdę 10 razy więcej warte niż ilość blachy. 6 poduszek to też dzisiaj standard. Mało tego wyższe auta są twardsze po to by nie przechylały się na zakrętach i były stabilniejsze w prowadzeniu więc tym bardziej trzeba się zastanowić czy większy znaczy bezpieczniejszy.
Oczywiście producenci nie wiedzą co wymyślać już w tej kwestii i dorzucają jakieś zbędne systemy utrzymania pasa czy radary. Bez tego da się żyć spokojnie.

kalimero7 napisał(a):Dzięki za rozwianie wątpliwości odnośnie Vengi. Nie widziałem chyba jeszcze tego modelu na ulicach, przynajmniej nie rzuca się tak w oczy.

bardzo dużo tego jeździ u handlowców. Najlepiej brać go (tak jak ix20) z silnikiem 1,6/125KM
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010
0

08 Kwi 2015, 12:50

@Kieł
Mazda 3, chyba jednak odpada z racji na $$$. Mam wrażenie, że ta marka zaczęła się lansować na Mercedesa. Zerżneła wygląd zewnętrzny, no i dobrze wygląda w środku. Przez to wszystko podnieśli ceny. Rzecz jasna nie jestem przeciwny tej marce, wręcz przeciwnie. Na widok nowej Mazdy 6 serce szybciej bije. Jest po prostu mega.

Oprócz Elantry, reszte aut, które wymieniłeś, odrzuciliśmy co napisałem w 1 poście.

@tommiyacht
A propos Mazdy 3 - j.w.
Naprawdę, nie jestem w stanie przekonać drugiej połówki do takiego wyboru w tym przedziale cenowym. Chyba, że mi pomożecie :naughty:

@dzida
WOW! Nie sądziłem, że jest, aż taka różnica. Po tym filmiku, kliknąłem na smarta...byłem dosłownie zszokowany. Cały czas żyłem w przeświadczeniu, że takie małe "pipidówki" są wręcz harmonijkami przy zderzeniach.
kalimero7
Nowicjusz

0

08 Kwi 2015, 13:44

Nie wiem jak z innymi, ale jak brat kupował Sportage rok temu to za 110 k była jedna z uboższych wersji, za 70k jeśli aż tyle spadły to chyba będzie golas na korbki :D Po co kupować nowy samochód, 3-5 letni znalazłbyś w o wiele lepszym wypasie w tym budżecie
tixop
Nowicjusz

Auto: BMW E46 / Pug 206
Silnik: 2.8
0

08 Kwi 2015, 14:18

Biorąc pod uwagę poziom wyposażenia to Mazda 3 nie odstaje ceną od konkurencji. Wadą jest brak możliwości ułożenia listy wyposażenia wg własnego upodobania, ale to kwestia tego, że auta produkowane są w Japonii.

Tu masz egzemplarz z 5 letnią gwarancją, zimówkami i lakierem metalizowanym za 71 900zł:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Jak coś tańszego to najlepiej coś od Hyundaia/Kii, bo one reprezentują najlepszy stosunek ceny do jakości.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002
0

08 Kwi 2015, 15:15

A Foka ze sprawdzonym silnikiem?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Koniu
Forumowicz VIP

0

08 Kwi 2015, 15:29

@tixop
wsiadałem do takiej która była wyposażona naprawdę co najmniej zadawalająco i po przecenach/rabatach i wzdychaniu była za 75k. Nie, nie była to wersja S czyli totalnie podstawowa. Myśle, że gdybym pomęczył sprzedawcę mozna by było coś ugrać jeszcze, jeśli nie na cenie to na wyposażeniu. Właśnie dlatego Carens wydawała mi się mniej atrakcyjna ponieważ nie dość, że pali więcej to jeszcze różnica w cenie była nie taka duża.

Poza tym nie debatujem tutaj nad zasadnością kupna 3-5 letniego auta. Ma wyjechać z salonu i mam być pierwszym właścicielem.

@Koniu
Foka wygląda w teorii na naprawdę dobrą opcję. :ok:
Jeszcze tylko w praktyce musimy odwiedzić salon Forda. Pomacać, podumać i ocenić własnym jakże rzetelnym okiem.
Może ktoś ma coś godnego polecenia na terenie stolicy? (salony Hyundai/Skoda/VW/Ford/Mitsubishi)
kalimero7
Nowicjusz

0

08 Kwi 2015, 15:42

Niestety Skody odpuść całkowicie. Z tego co się orientuje w tej chwili to nie ma tam innych silników niż TSI i pochodne. To nie jest dobry wybór.
Koniu
Forumowicz VIP

0

08 Kwi 2015, 15:46

O nie :unsure: A miałem nadzieje na jakąś alternatywe w postaci Rapid/Octavia.
A czemu akurat to TSI jest takie nie dobre? Wadliwe, sypie się, czy jeszcze coś innego?
kalimero7
Nowicjusz

0

08 Kwi 2015, 16:01

Opinie o 1.4 TSI:
[link do autocentrum.pl wygasł]

Focus fajny, ale stosunek osiągi do spalania w 1.6 są przeciętne i na pewno dużo słabsze niż w Maździe 2.0.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002
0