Jakie nowe auto z gazem?

05 Maj 2011, 08:59

Witam,
Planuję kupno nowego auta i nie ukrywam, że ceny oleju napędowego i benzyny skłaniają mnie do gazu. Wiem że kilku producentów ( Skoda, Seat, Kia, Peugeot, Renault i Chevrolet ) mają już takie auta w ofercie. Czy myślicie, że to dobry pomysł? Miał ktoś może do czynienia z nowym autem z gazem? Jakie są Wasze obserwacje?
Czy w ogóle są jakieś auta nie starsze niż 5 lat, które mają opinię dobrze śmigających na gazie? Swego czasu drążyłam sprawę przerobienia swojego Civic'a 2008 i C-RV'a 2008 na gaz i generalnie większość mi odradziła... Może coś się zmieniło w tym temacie?
Będę bardzo, bardzo wdzięczna za wszelkie sugestie![/b]
zgaga81
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 13 03 1998
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Skoda Superb
Silnik: 1,8 TSI
Paliwo: Benzyna
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

05 Maj 2011, 22:02

Ciekaw jestem dla czego ktoś ci odradzał przerobienie jakiejś hondy na gaz. od wielu lat wiadomo, że super smigają na gazie i takich samochodów jest dużo i trudno by wymienić je wszystkie.
Migaz
Zaawansowany

Miejscowość: warszawa
Auto: Mercedes
Silnik: m104
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Rok produkcji: 1994

05 Maj 2011, 22:16

Migaz akurat Ty jako jedyny mi nie odradzałeś!;)))) Wówczas zrezygnowałam, bo okazało się, że stracę gwarancję, ale za miesiąc mi się kończy i nie ukrywam, że temat na bank przemyślę znowu.
zgaga81
Nowicjusz

07 Maj 2011, 19:59

Instalacje gazowe skody są godne polecenia jednak z tego co wiem do oferują je tylko w starszych silnikach więc musiał byś dobrać odpowiedni model do takiego silnika. Zawsze instalacja fabryczna jest bardziej pewna niż ta dorabiana.
Grigorij
Początkujący

Miejscowość: Wrocław

08 Maj 2011, 11:42

Masz rację, co do Skody. Właśnie na to auto chyba się zdecyduję. Skoda Octavia 1,6 z instalacją ma teraz super cenę i wydaje mi się najlepszym wyborem.
zgaga81
Nowicjusz

10 Maj 2011, 19:23

Dobry wybór. Jak by nie patrzeć to instalacja Landirenzo :wink:
Migaz
Zaawansowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dedykowane opony P ZERO dla nowego BMW M5
    Prezentując nowe BMW M5 monachijski producent samochodów postawił na niezrównane połączenie eleganckiej, biznesowej limuzyny z samochodem sportowym o najwyższym poziomie osiągów. Zastosowany w BMW M5 ...
    Rajd Dakar to nie tylko zawodnicy i kibice
    Największe imprezy motoryzacyjne przykuwają uwagę całego świata wielkimi emocjami i świetną organizacją. Niewielu kibiców zdaje sobie jednak sprawę, jak ogromnym wyzwaniem dla organizatorów jest dopięcie wszystkiego ...

10 Maj 2011, 19:25

Rozumiem że to dobrze...?;)
zgaga81
Nowicjusz

10 Maj 2011, 19:34

dobre i to bardzo.
Tak w ogóle to wielu producentów już od dawna sprzedaje samochody z fabrycznymi instalacjami LPG lub CNG. Takie auta to volvo, skoda, Fiat, WVW, Opel, Mercedes, BMW, itp. Naprawdę to nie jest takie straszne. Mam wrażenie że tylko Polska świadomość jest trochę w tyle.
Migaz
Zaawansowany

03 Cze 2011, 13:10

Nowe auto z gazem? Redakcja testowała w swoim nowym Magazynie KIA Picanto. Może i wydaje się niewielka, ale za to jak jeździ. Ma butlę z gazem zamontowaną pod zbiornikiem paliwa, także nie zabiera miejsca.
Ostatnio edytowany przez EkspertMoto* 07 Cze 2011, 00:03, edytowano w sumie 2 razy
EkspertMoto*
Nowicjusz

Miejscowość: Szczecin