Jakie opony? nowe czy używane

07 Lut 2010, 11:38

Dawno temu przywiozłem 4 używane opony z niemiec na oko wyglądały naprawdę ok gruby bieżnik równo zużyte itd.
Po założeniu auto ściągało w lego po przełożeniu kół przednich zmieniło się i ściągało na prawo :twisted: oponiarz tylko zapytał czy chcę zginąć na drzewie czy wolę czołowe zderzenie :mrgreen: przyznaję zabawny był facio
To była nauczka i nigdy więcej nie kupiłem opon używanych (...)
W ostateczności kupił bym bieżnikowane od polskiego producenta jest ich wielu i znam ludzi
którzy są bardzo zadowoleni z takich opon ale to osobna bajka
Przemas74
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin

05 Mar 2010, 20:13

Witam
ja bym kupił nowe, nie warto oszczędzać na zdrowiu i byc może przypłacić życiem
:!:
samurai2002
Początkujący

Miejscowość: Lubuskie

06 Lis 2010, 23:50

andrewb25 napisał(a):mam pytanie odnośnie opon
rozmiar 185/60/14
mogę kupić opony nowe np. fulda cena ok. 160 zł/szt
lub vrederstein używane z 2006 r. w cenie 80zł/szt (w bdb stanie)

czy jest sens przepłacać za nowe? czy kupic używane i mieć te pare zl w kieszeni, które mogę wydać np. na paliwo

Wszystko zależy od stanu opon. jeśli te za 80 pln mają powyżej 7mm to ja bym brała bez zastanowienia - za 3-4 lata nowe czy używane i tak będziesz musiał zmienić. Nowe nie starczą na wiele dłużej.
Ale nie da się jednoznacznie odpowiedzieć czy warto kupić używane opony zimowe bez zobaczenia ich.
To wszystko zależy od stanu, bieżnika... rocznik chyba drugorzędny - przynajmniej tak piszą fachowcy. Ale oczywiście na 15 letnich strach :)
Ostatnio edytowany przez aleksandra1986, 12 Lut 2011, 22:31, edytowano w sumie 1 raz
aleksandra1986
Początkujący

Miejscowość: Wrocław
Prawo jazdy: 01 01 2001

07 Lis 2010, 13:34

A ja z kolei powiem, że to zalezy jak były bieżnikowane. Z jakiego składu gumu. Powszechnie wiadomo, ze obecnie oszczędza się na wszystkim. Opony bieznikowane nie sa przez nikogo sprawdzane i nikt też nie da ci gwarancji czy się nie rozwala i jak szybko bieznik będzie się zużywał. Kiedyś, jak byłem jeszcze młody ( i podobno piękny :lol: ) to też sobie kupiłem bieznikowane opony. Pisał o tym nie będę bo teraz, na starość lekarz mi mówił, żebym się nie denerwował. Na twoim miejscu nie bawiłbym się w bieznikowanie tylko kupił nowe.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

10 Lis 2010, 12:11

MotoAlbercik napisał(a):A Kiedyś, jak byłem jeszcze młody ( i podobno piękny :lol: )

Patrząc na Twojego awatara muszę przyznać, że trochę zmarszczek Ci przybyło :razz: :wink:

Na wiosnę szukałem używanych opon, ale udało mi się znaleźć w internecie stronkę, na której ludzie oferowali różnego rodzaju rzeczy za darmo. Szczęście dopisało i dostałem 2 opony na których przejeździłem cały sezon i nadal są w znośnym stanie. Jeśli ciężko komuś wydać tyle pieniędzy na komplet opon to radzę szukać tego typu okazji albo opon używanych, które można obejrzeć przed zakupem.
ggmarszal
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Radziechowy

12 Lut 2011, 16:21

Na stronie opoony.pl znajdują się linki do ciekawych stron o tematyce motoryzacyjnej - być może komuś się to przyda :) Wszystko jest pogrupowane w kategorie. Ponadto istnieje możliwość bardzo prostego i szybkiego wyszukiwania. W przyszłości na stronie mają się pojawić porady na temat wyboru ogumienia. Warto, przynajmniej zajrzeć :)
opoona
opoona
Nowicjusz

Miejscowość: niemcy
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

MORPHOZ - ciekawa stylistyka samochodu elektrycznego
    Samochód koncepcyjny Renault MORPHOZ z nadwoziem o długości 4,40 lub 4,80 m (w zależności od wersji) przy szerokości 2 m i wysokości 1,55 m to crossover z napiętymi i zmysłowymi liniami nadwozia. Jego stylistyka łączy ...