Jakie opony zimowe 205/55 R16?

20 Kwi 2023, 05:01

Przed zimą będę musiał wymienić dwie opony w moim bolidzie, pogromcy ciągników i hulajnogów - VW Golfie 5, 1.4 mpi :) Jakie polecacie, żeby były ciche i ogólnie dobrej jakości?
Henk
Początkujący
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 7
Przebieg/rok: 3tys. km
Auto: VW Golf 5
Silnik: 1.4 MPI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

20 Kwi 2023, 07:49

Po pierwsze musisz ustalić jakiś budżet który chcesz przeznaczyć na opony bo wtedy będzie wiadomo czy możemy szukać ekonomicznych, z klasy średniej czy też premium. Różnice są naprawdę spore. Dodatkowo możesz napisać czy większość czasu jeździsz w trasie czy też po mieście :wink:
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

20 Kwi 2023, 09:28

Hmmm... większość czasu bolid stoi na podwórku :) Raz na kilka dni wyjeżdżam kilka kilometrów, żeby oczyścić hamulce z rdzy i nie zapomnieć jak się jeździ :) Możemy uznać, że jazda miasto/trasa - 50/50%. Budżet mnie specjalnie nie ogranicza, ale też nie chciałbym przeinwestować. Widzę, że średnia cena za dwie sztuki to ok. 500 zł, więc powiedzmy, że chcę kupić do 600. Raczej skłaniam się ku nowym oponom. Indeks prędkości może być niski, indeks nośności sam nie wiem, teraz mam 91 W. Zależy mi na niskim hałasie, może też niskie spalanie, chociaż różnice są chyba małe. Na Oponeo nie umiem szukać, najchętniej kupiłbym na allegro: https://allegro.pl/kategoria/do-samocho ... 1&order=qd
Henk
Początkujący
Awatar użytkownika

20 Kwi 2023, 10:00

Ok, biorąc powyższe informacje pod uwagę myślę, że tu powinieneś celować w opony np. Dębica Frigo 2 [link do oferty na Allegro wygasł]

Henk napisał(a):Raczej skłaniam się ku nowym oponom.
Szukasz dwóch sztuk więc tu nie ma sensu kombinować z używanymi.

Ogólnie teraz opony zimowe są dosyć drogie i Ja bym się wstrzymał z zakupem do sezonu no chyba że gdzieś znajdziesz jakąś fajną ofertę cenowo.
Rokiko
Forumowicz VIP

20 Kwi 2023, 10:27

Te Dębice Frigo 2 wyglądają przyzwoicie. Wrzucam je w zakładki i się zastanowię czy lepiej poczekać na sezonowe obniżki cen, czy kupować teraz, zanim inflacja przewyższy promocje :) Jesienią mogą mogą kosztować 600, a w promocji 599 :)
Henk
Początkujący
Awatar użytkownika

20 Kwi 2023, 10:33

Henk napisał(a):zastanowię czy lepiej poczekać na sezonowe obniżki cen
To już twoja decyzja :) choć akurat te opony co podałem mają jeszcze przyzwoitą cenę. W tym budżecie chyba nie znajdziesz nic lepszego co można by było śmiało polecić :wink:
Rokiko
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Skręcanie w lewo drożej Nas kosztuje od skrętu w prawo!
    Kierowcy próbują wszystkich sposobów, aby oszczędzić na paliwie. Okazuje się, że stanie na lewym pasie w oczekiwaniu na skręt w lewo z wrzuconym jałowym biegiem jest nie tylko marnowaniem czasu, ale i pieniędzy. Unikając ...
    Poradnik kupującego #3 - BMW Serii 3 e46 (1998 - 2007)
    Geneza BMW Serii 3 o oznaczeniu producenta e46 w pierwszym roku produkcji oferowano wyłącznie w wersji sedan. Rok później dołączyło do oferty kombi, coupe oraz kabriolet. W 2000 roku zaprezentowano 3 drzwiowego kompakta, ...

27 Kwi 2023, 06:18

Kolejny dylemat - nowe opony założyć na przód czy na tył? Pytanie trochę na zapas, bo to zimówki i będę wymieniał za pół roku. Mam VW Golfa z przednim napędem. Zużyte opony, które wymieniam były z tyłu. Czy mogę dać przednie opony na tył (bieżnik ok. 6 mm), a nowe na przód?
Henk
Początkujący
Awatar użytkownika

27 Kwi 2023, 07:34

Henk napisał(a):Czy mogę dać przednie opony na tył (bieżnik ok. 6 mm), a nowe na przód?
Tak, po sezonie zamienisz je miejscami i będzie ok.
Rokiko
Forumowicz VIP