REKLAMA
Cześć, temat regularnie wałkowany co roku.... jakie opony polecacie do Alfy 166 (2,4 JTDm), nie mam ochoty bawić się w używki i inne, chcę kupić nówki, a że budżet ograniczony muszę zamknąć się w 1000. Zgodnie z instrukcją celuję 205/55/r16 H91, przejrzałem już trochę portali i pod kątem jakości (parametry hamowania + opinie najlepiej wypadają następujące modele:
Dębica Frigo HP2, bardzo fajne parametry + wzmocnienie, ale kiedyś miałem już Dębice i nie były to opony szałowe (choć złe również nie były);ogólnie wyglądają jak kompromis cena/ jakość
Barum Polaris 3 - całkiem interesujące, wuj w MG ZR od 5 lat na Barumach jeździ i nie narzeka
Dayton DW510 EVO - chyba najtańsze w całej stawce, wiele więcej powiedzieć o nich nie mogę
Nokian WR A3 - najdroższe, ale poprzez to,że są projektowane w Finlandii wydają mi się najbezpieczniejszą opcją + według opisu właśnie te opony najlepiej pasują do charakteru jazdy 166
Ogólnie ja osobiście stawiam tak:
Nokian
Dębica
Dayton
Barum
Zależy mi na bezpieczeństwie i pewnym prowadzeniu oraz możliwości swobodnej jazdy niezależnie od warunków - śnieg,lód, błoto. Będę wdzięczny za każdą opinię lub polecenie jakiejś innej opony w tym budżecie