Jakie opony zimowe (Hyundaia i30 II)?

24 Paź 2024, 17:26

Witam, poszukuję opon na zimę 205/55 R16 do Hyundaia i30 II. Do tej pory było jeżdżone na oponach całorocznych, czas przejść na klasyczne lato/zima. :)

W internecie znalazłem taki test:
https://tyrereviews.com/Article/2023-Tyre-Reviews-Winter-Tyre-Test.htm

Wyróżnione:
1st: Bridgestone Blizzak LM005
1st: Michelin Pilot Alpin 5
3rd: Continental WinterContact TS 870 P
4th: Hankook Winter i cept evo3
4th: Goodyear UltraGrip Performance 3
6th: Pirelli Cinturato Winter 2
7th: Giti GitiWinterW2
8th: Vredestein Wintrac Pro
9th: Kumho Winter Craft WP52
10th: Falken EUROWINTER HS02 Pro
11th: Leao Winter Defender UHP

Najtaniej z "czołówki" wychodzą chyba Hankooki, tylko pytanie czy na pewno warto iść akurat w któreś z powyższych, czy może w zupełności wystarczające będą jakieś tańsze, których nie ma na liście?
janjam1
Obserwowany

25 Paź 2024, 05:41

janjam1 napisał(a): tylko pytanie czy na pewno warto iść akurat w któreś z powyższych, czy może w zupełności wystarczające będą jakieś tańsze, których nie ma na liście?

Na to pytanie musisz sobie odpowiedzieć sam.
Wszystko zależy od Twoich preferencji i warunków zimowych w Twoim regionie. Jeżeli nie ma tam za wiele śniegu, ewentualnie jeździsz w dużym mieście, warto wybrać opony dobrze zachowujące się na mokrej nawierzchni. W górach preferowane będą opony śnieżne
Można wybrać i tańsze opony(tak jak ja to zrobilem), ale trzeba wybierać świadomie i znać ich słabe strony. No i oczywiście dostosować swoją jazdę do możliwości opon.
Jeżeli chodzi o normalne zimowe (polskie) warunki to wybierałbym z tych:
Premium
Bridgestone-miałem 005
Continental
Klasa średnia
Firestone 4-miałem
Kleber 3, lub bliźniaczy Goodrich-miałem
Budżet
Dębica Frigo HP2-mam
Barum
Teraz na Hyundaia założyłem tanie chinole Doublestar. Nawet fajne, ciche opony. Na sucho zachowują się dobrze nawet do 15stopni. Pewnie będą dosyć słabe na mokrym i mam nadzieję dobre na śniegu, ale jestem świadomy ich potencjalnych słabości.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

25 Paź 2024, 06:37

Proponuję Dębice lub Kleber ich nie ma w zestawieniu, a uważam że cena do jakości będzie tu na wysokim poziomie. Zresztą @yeti65 również wspomniał o tych oponach :wink:
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

25 Paź 2024, 13:23

poczytaj inne tematy o oponach, na tym forum jest ich całkiem sporo, nawet jeśli są sprzed roku to jest w nich dużo praktycznych wskazówek, tak na prawdę nikt za ciebie nie zdecyduje, a nawet jesli ci powiem ze kup te to co kupisz tylko dlatego?
Ludwiq
Nowicjusz