05 Sie 2010, 14:20
Witam ! Mam takie pytanie dotyczące paliwa jakie powinienem używać do swojego samochodu. Nie rozchodzi mi się o zwiększenie mocy auta, ponieważ ja jeżdżę tylko po wioskach i nie potrzebuje jakiś lepszych osiągów. Ważna dla mnie jest ekonomiczność auta - a mianowicie jak najmniejsze koszty jazdy. Z tego co mi wiadomo 98 ma to do siebie, że jest droższa ale spala się paliwo wolniej przy czym jest mniejszy moment obrotowy i wpływa do na dynamikę jazdy. Jest to spowodowane większa liczbą oktanów, która odpowiada za prędkość spalania - paliwo które spala się wolniej dostarcza mniejszą ilość energii , czyli silnik naszego auta rozwinie mniejszą moc. Oczywiście jakieś tam paliwa reklamowane np. 99 +, które są dużo droższe mają dużo większą liczbę oktanów ale stosuje się do takich paliw inne, różnego typu dodatki zwiększające moc silnika. Mi to jak wspomniałem jest niepotrzebne. Reasumując moje pytanie jest następujące. Czy taniej wyjdzie mi jeździć 95, czy bardziej opłaca się kupić droższą 98 przy której jest mniejsze spalanie. Z góry dziękuje za odpowiedź. Pozdrawiam Marek.
Witam wszystkich pasjonatów motoryzacji:)