Jakie paliwo tankować do Mazda CX benzyna

30 Gru 2022, 09:57

Witam wszystkich jestem tu nowy i pisze do was bo nie mogłem znaleźć żadnych informacji w necie mianowicie razem z moją dziewczyną w poprzednim miesiącu zakupiliśmy nową mazdę cx5 2.0 165km rocznik 2022 i jestemy na etapie docierania silnika i moje pytanie brzmi jakie paliwo mam lać benzynę 95 czy benzynę 98 póki co leję 98 ale czy to wogule coś daje że leję droższą benzynę czy to jedeno to samo wychodzi ? Jest sens lac te 98 ? ( chodzi mi o ten okres docierania silnika do 4000km )
przybysz
Nowicjusz

• 30 Gru 2022, 10:55

A jakie masz podane paliwo w instrukcji od auta lub pod klapką od wlewu?

Jeżeli masz jedno i drugie to myślę że spokojnie możesz lać Pb95 ale jak jest tylko 98 to lepiej się tego trzymać.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

30 Gru 2022, 11:11

Jest jedno i drugie napisane tam
    Dlatego nie wiem co tankować
    Czy to jakie paliwo będę lał podczas docierania ma wpływ :/
    przybysz
    Nowicjusz

30 Gru 2022, 14:14

Jeżeli jest jedno i drugie to uważam że nie ma sensu przepłacać i spokojnie wystarczy ci to tańsze z mniejszą liczba oktanową Pb95. Jeżeli chodzi o docieranie to samo paliwo nie będzie miało tu aż takiego wpływu jak odpowiedni styl jazdy podczas tych pierwszych 2tkm. Podsumowując możesz zostać na paliwie o większej liczbie oktanowej ale równie dobrze możesz je zmienić. Tu warto wyjeździć większość paliwa z baku przed zmianą.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

30 Gru 2022, 15:42

Oki dziękuję za pomoc
    przybysz
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Parkowanie prostopadłe tyłem w 5 krokach
      Parkowanie prostopadłe tyłem nie należy do ulubionych manewrów dużej części kierowców. Choć ma liczne zalety, jest zwykle jednym z najsłabiej przećwiczonych sposobów parkowania, zwłaszcza w przypadku ...