Jakie pierwsze auto kupić ?

23 Paź 2017, 20:13

Witam serdecznie , piszę do was z prośbą o pomoc / doradzenie odnośnie pierwszego kupna samochodu. Oczywiście nie interesuję mnie honda civi z 90 roku czy jakiś golf stary . Chodzi mi coś w cenie 18 000 - 30 000 max.

Na oku mam BMW e90 sedan ( Aczkolwiek wiem że jest to już większe auto i tutaj może pojawić się problem u młodego kierowcy )
Dlatego na oku mam również BMW Seria 1 E87 hatchback.
Również myślałem o opel astra oczywiście bardziej mi się podoba Insginia ale jest to limuzyna więc totalnie zapewne odpada.

( Prosiłbym o doradzenie jakie auto, jaki silnik , diesel/ benzyna / gaz , jaki najlepiej rocznik - z tym że bez przesady ponieważ chce się zmieścić w budżecie )

Doświadczenie w kierowaniu pojazdów mam nie wielkie , jedynie jęzdziłem pojazdem egzaminacyjnym oraz po skończeniu prawek trochę pojeździłem krótko opel vectrą.

Będę wdzięczny za wszelkie propozycje aut, porad .
EloMordki
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 02 2016
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: Nie mam

23 Paź 2017, 21:16

Bardzo wiele zależy od tego ile kilometrów planujesz pokonywać w skali roku , oraz jak będziesz eksploatował samochód miasto/ trasa , krótkie długie odcinki. Jeżeli przebieg roczny nie będzie duży ( poniżej 30 tys) i będziesz jeździć na krótkich , średnich odcinkach to polecam benzynę . W dieslu masz większe prawdopodobieństwo wystąpienia drogich do usunięcia usterek ( dwumas , turbina wtryski itp) . Diesel wolniej się nagrzewa i raczej nie jest dobry do jazdy miejskiej. Wiele diesli ma też większe przebiegi (realne). Co do lpg podstawa to odpowiedni silnik ( nie każdy dobrze współpracuje z lpg) oraz dobry fachowiec zakładający i serwisujący instalacje oraz regularny serwis. Jeździsz wtedy tanio i bez problemów. Co do modeli Opel Astra na pewno będzie autem tańszym w eksploatacji niż BMW. Co do wielkości auta na własnym przypadku wiem że jeżeli zaczynasz jeździć większym autem wymaga ono na początku większej ostrożności przy manewrach jednak w przyszłości nie masz już problemu przesiadając się do większego auta. Przy zakupie zwracaj uwagę na stan samochodu , jest to bardzo ważne. Pozdrawiam
Sajmonex
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 08 2013
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Seat Toledo
Silnik: 1.6 8V
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

24 Paź 2017, 08:18

Nie wiem ile masz lat ale zakładam, że jesteś młody i za pierwsze auto jakim będzie BMW policzą Ci soczyste OC.
W przypadku e90 i LPG musisz mieć na uwadze, że instalacja LPG będzie trochę droższa gdyż trzeba wykonać wzmocnienie bagażnika (podłoga jest plastikowa)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

26 Paź 2017, 13:40

My ostatnio staliśmy przed podobnym problemem, Syn koniecznie chciał auto. Wybór na naszym rynku jest ciężki. wszystkie auta, które ogladalem to były zwykle szroty..
Dlatego polecam Tobie, jako młodemu kierowcy konsultacje z [reklama] Ja właśnie stamtąd kupiłem synowi BMW E60. Najważniejsze jest to, że panowie podchodzą do klienta profesjonalnie, zapewniając przegląd "0" oraz dają gwarancję na poszczególne podzespoły i zapewniają wykup auta nawet w przeciągu 5 lat, także jest to naprawdę solidna firma. :ok:
Nie ma co samemu na własną rękę szukać i marnować czasu po naszych stronach aukcyjnych.
Ostatnio edytowany przez mike, 26 Paź 2017, 21:19, edytowano w sumie 1 raz
Powód: reklama
Szczepane39
Obserwowany

Prawo jazdy: 05 02 1989
Przebieg/rok: 49tys. km
Auto: BMW E39
Silnik: m60b44
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy Polacy znają się na motoryzacji?
    Blisko 80% badanych Polaków twierdzi, że motoryzacja to ich hobby, a najczęstszym tego przejawem jest oglądanie motoryzacyjnych programów telewizyjnych. Takie wnioski płyną z najnowszego badania zrealizowanego ...