Jakie radyjko kupić ?:)

29 Lis 2008, 10:29

Witam,

jakie radio mi polecacie ?
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]

Ja myślę o JVC, bo tanio, dobra firma i wiele nie potrzebuję.

Chciałbym was jeszcze zapytać, czy nie będę miał kłopotów z montażem? I czy po zakupie mogę nie wymieniać głośników i okablowania ? Ponieważ narazie mam mało kasy więc taką operację przewiduję na przyszłość.
Ostatnio edytowany przez aesir 29 Lis 2008, 13:45, edytowano w sumie 3 razy
aesir
Nowicjusz

Miejscowość: Radomsko
Auto: Fiat Panda II
Silnik: 1.2 60KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

29 Lis 2008, 11:45

To zalezy ile chcesz kasy wydac :) Okresl sie ;)
Szumek
Nowicjusz

29 Lis 2008, 13:49

300zł :P

Ale chyba wezmę to JVC :)
I właśnie w jego sprawie mam pytanie, jak go podłączyć ??

Ponieważ nie znam się na tym :| wiem tylko gdzie jest zasilanie i to wszystko. Czy byłby ktoś tak uprzejmy i wyjaśnił mi jak to podłączyć ? Bo po starym radyjku to masa kabli została, wychodząca z 2-3 kostek.

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

aesir
Nowicjusz

29 Lis 2008, 17:55

Łączysz tylko ze sobą kostkę wychodzącą z radia z kostką która jest przy samochodzie.
Kostkę od radia dostaniesz pewnie razem z radiem.
Wspaniała muzyka na wspaniałym sprzęcie:) Wszystko czego potrzebuje:)
Bryza
Początkujący

01 Gru 2008, 19:01

jeśli chodzi o radę, to z tych dwóch wybrałbym JVC, bo miałem doczynienia z Pioneer'em i chwalę głośniki oraz wzmacniacze, radioodtwarzacz cd który miałem to szybko przestał czytać płyty, tuner też był słaby. Ze wszystkich marek które miałem (Panasonic, Pioneer, Kenwood) najlepszy jest kenwood - mają świetne tunery, i nigdy nie miałem z tą marką problemów a mam dwa radia tego producenta. Myśle że w kwocie 300 zł spokojnie znajdziesz kenwooda. Oba radia wymienione przez Ciebie mają słabe wyświetlacze (LCD) i nie wyglądają dobrze w ciemności, kenwood ma wyświetlacz ze świecącymi znakami (fluorescencyjny), a nie tylko podświetlane tło i jest widoczny nawet w słońcu
karlone
Zaawansowany

Miejscowość: Śląsk

03 Gru 2008, 16:34

Dzisiaj przyszło mi radio sony. Zamówiłem jednak jego. Super radyjko :)

Jednak mam problem z podłączeniem ... Mianowicie jak mam kluczyki w stacyjce to radio gra. Po wyjęciu kluczyków radio gaśnie i przestaje grać, oczywiście nie da się włączyć.

Wiem, że nie ma zasilania tego pomocniczego czy jakoś tam, ale nie mam pojęcia jak to podłączyć.

W starej kostce iso wygląda to tak:

Zaznaczyłem o które wejście mi chodzi.

A w nowej kostce mam tak:

Właśnie to wejście w nowej kostce iso mam o jeden wyżej. Czy to jest zasilanie to ?
Jeśli to jest to to byłbym wdzięczny gdy byście mi powiedzieli jak to zmienić, bo próbowałem to wyciągnąć ale nie dało się. A wole nie zepsuć.
aesir
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Wiosna i więcej jednośladów na drogach
    Wiosenna pogoda sprzyja poruszaniu się po mieście jednośladem. Wyższe temperatury i słoneczna aura sprawiły, że na drogach można spotkać coraz więcej rowerzystów i motocyklistów. Dla kierowców czterech ...

03 Gru 2008, 22:30

nie za bardzo zrozumiałem, chcesz żeby radio grało bez kluczyka??? bo jeśli tak, to daj sobie spokój. Nie będziesz jeździł przez np tydzień i nie odpalisz auta, bo radio cały czas bierze prąd nawet jak jest wyłączone, dlatego ma zasilanie tylko wtedy gdy jest kluczyk w stacyjce. Jest jeszcze przewód ciągle pod napięciem +12V i on podtrzymuję pamięć radia.
karlone
Zaawansowany

04 Gru 2008, 15:39

No właśnie o to mi chodzi. Jakoś w każdym innym aucie jest normalnie. Więc powiedz mi jak to podłączyć ?? Bo nie będę za każdym razem ustawiał godziny itp. To wkurzające jest.

Bo teraz miałem taką sytuację:
byłem w aucie i sprawdzałem różne opcje:
czerwony - czerwony = żółty - żółty
czerwony - żółty = żółty - czerwony
czerwony i żółty do żółtego.
Takie opcje mogę tylko zrobić.
Jednak przez przypadek gdy dotkły się wszystkie kabelki radio się uruchomiło i było ok. Więc podłączyłem wszystkie razem. Trudno było bo wejścia nie pasowały, ale jakoś podłączyłem. Radyjko fajnie działało, wrzuciłem go do szufladki. Chcę włączyć - radio nie działa. Na żadnych innych ustawieniach kolorów też nie działa nawet tak jak było: "czerwony - czerwony = żółty - żółty" tylko tak jak teraz jest "wszystko razem" i odpala nadal z kluczyka.

I co teraz ?
aesir
Nowicjusz

04 Gru 2008, 16:13

nie wiem na ile znasz się na elektryce ale na:
- czerwonym napięcie powinno pojawiać się po przekręceniu kluczyka, łatwo sprawdzić próbnikiem lub miernikiem
- żółtym powinno być napięcie cały czas, nawet jak kluczyka nie ma w stacyjce, ten kabelek podtrzymuje pamięć.
Wszystkie kolory powinny się ze sobą zgadzać przy połączeniu (łączymy żółty z żółtym itd). Jeśli gdzieś nie ma napięcia, to najpierw sprawdź bezpieczniki. Ważną sprawą jest też "masa", może być coś luźne i raz łączy a raz nie. Jak nie masz osobnego podłączenia masy, to masa jest dostarczana z wtyku anteny.
karlone
Zaawansowany

04 Gru 2008, 16:48

No na elektryce nie znam się :( Mógłbyś jaśniej ? Co mam zrobić ?
Na żółtym do żółtego i czerwony do czerwonego radio działało na kluczyk. Teraz jak pisałem wyżej nie działa.
Działa opcja 2 czerwone i 2 żółte razem. Tylko na kluczyk.
A z masą jak to ? Co zrobić ?
aesir
Nowicjusz

04 Gru 2008, 17:00

jeśli w jednym punkcie złączone są wszystkie cztery przewody, a radio gra tylko po przekręceniu kluczyka, dodatkowo kasuje się pamięć po wyjęciu kluczyka, to znaczy, że brakuje napięcia na żółtym (odpowiada za podtrzymanie pamięci). Sprawdź bezpieczniki, powinno być napisane w instrukcji auta, który odpowiada za radio i podtrzymanie pamięci. Trudno tu tłumaczyć podstawowe prawa elektrotechniki i jak je wykorzystywać, bo takie informacje znajdziesz w sieci bez problemu. Jeśli to twój pierwszy raz z elektrycznością, to trudno będzie to wszystko zrozumieć. Myślę, że sprawny elektromechanik zrobi ci to radio za 30 zł w mniej niż godzinę.
karlone
Zaawansowany

04 Gru 2008, 18:14

No właśnie z elektroniką to nie mam pojęcia co i jak. No wypadałoby ale u mnie w mieście takich ze świecą szukać :| no nic. Jak coś wskóram to napiszę.

Pozdrawiam
aesir
Nowicjusz

07 Gru 2008, 12:09

Jak obiecałem to piszę :P
Byłem u gościa i zrobił mi to za 30zł. Musiał coś tam w kabelkach poprzemieniać, zmienić bezpiecznik, ustawił wszystko i pięknie gra :P

Pozdrawiam
aesir
Nowicjusz

07 Gru 2008, 12:28

karlone napisał(a):nie za bardzo zrozumiałem, chcesz żeby radio grało bez kluczyka??? bo jeśli tak, to daj sobie spokój. Nie będziesz jeździł przez np tydzień i nie odpalisz auta, bo radio cały czas bierze prąd nawet jak jest wyłączone, dlatego ma zasilanie tylko wtedy gdy jest kluczyk w stacyjce. Jest jeszcze przewód ciągle pod napięciem +12V i on podtrzymuję pamięć radia.

Kolego co ty za bajki opowiadasz??? We wszystkich autach i nie tylko mam podłączone na stałe i jakoś akumulator nidy mi się nie rozładował

Kolego i straciłeś 30zł po to tylko że elektryk rozciął zółty kabel wychodzący od radia i połączył go z czerwonym i tyle radio ma wówaczas stały prąd i gra bez kluczyka.... i za pewne żadnego bezpiecznika nie wymienił skoro radio grało wcześniej chyba że sam go upalił...
Luke16
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: KNZ
Prawo jazdy: 12 03 2008
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Scenic II ph2/Panda II/Galaxy
Silnik: 1.6/1.2/1.9
Rok produkcji: 2008

07 Gru 2008, 17:41

Luke16 napisał(a):
karlone napisał(a):nie za bardzo zrozumiałem, chcesz żeby radio grało bez kluczyka??? bo jeśli tak, to daj sobie spokój. Nie będziesz jeździł przez np tydzień i nie odpalisz auta, bo radio cały czas bierze prąd nawet jak jest wyłączone, dlatego ma zasilanie tylko wtedy gdy jest kluczyk w stacyjce. Jest jeszcze przewód ciągle pod napięciem +12V i on podtrzymuję pamięć radia.

Kolego co ty za bajki opowiadasz??? We wszystkich autach i nie tylko mam podłączone na stałe i jakoś akumulator nidy mi się nie rozładował

Kolego i straciłeś 30zł po to tylko że elektryk rozciął zółty kabel wychodzący od radia i połączył go z czerwonym i tyle radio ma wówaczas stały prąd i gra bez kluczyka.... i za pewne żadnego bezpiecznika nie wymienił skoro radio grało wcześniej chyba że sam go upalił...

aesir nie słuchaj tego forumowicza, bardzo dobrze zrobiłeś że pojechałeś do fachowca i zapłaciłeś te 30 zł. Masz spokój że nic ci nie wysmaży się, a może nawet uchroniłeś auto od pożaru.
Do ciebie kolego Luke16: weź miernik i zobacz sobie ile prądu ci wypływa kiedy nie masz kluczyka. Poza tym jak masz takie bzdury wypisywac to lepiej się nie wymądrzaj. Zasilanie radia jest na dwóch oddzielnych obwodach i niezależnych bezpiecznikach, skoro się przepalił, to trzeba sprawdzić dlaczego, bo to było zagrożenie pożarem.Gdybys poczytał o objawach które miał aesir to skojarzył byś który bezpiecznik jest przepalony, widać jednak że nie masz pojęcia o instalacjach w samochodach. Udało ci się uruchomić kilka radioodbiorników i myślisz że już mozesz wszystkim doradzać. Uważam, że nie ma co poprawiać inżynierów, skoro ktoś zaprojektował to tak właśnie, to należy podłączyć zgodnie z zaleceniami producenta, inaczej całą odpowiedzialność bierzesz na siebie.
karlone
Zaawansowany