Jakie są skuteczne metody na parowanie szyb w samochodzie?

11 Mar 2023, 19:57

Witam,

mam problem z parowaniem szyb w samochodzie. Po kilku minutach parują wszystkie. Pomaga jedynie jazda z ciągle włączonym ogrzewaniem tylnej szyby i nawiewem na przednią ale to powoduje, że auto znacznie więcej spala paliwa. Wymieniałem filtr kabinowy i pomogło to tylko trochę (nie wyeliminowało to całkowicie problemu tylko spowodowało że szyby parowały trochę mniej), i to na krótko bo na niecały rok. Jak pozbyć się całkowicie tego problemu? Może jakiś specjalny dobry i skuteczny preparat do szyb albo pochłaniacze wilgoci byście polecili lub spróbować jakiś innych sposobów?
lukasz77
Nowicjusz

12 Mar 2023, 08:54

No a skąd wilgoć, sprawdziłeś czy wszędzie jest sucho? Dywan? Wnęka koła zapasowego?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

12 Mar 2023, 09:10

Zimą parowanie szyb to norma. Ja zawsze jeżdżę na klimatyzacji i problemu nie ma. Jeżeli tylna szyba paruje bez ogrzewania, to winna jest mało sprawna wentylacja.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

12 Mar 2023, 13:56

Sprawdź, czy czasami nie masz włączonego obiegu wewnętrznego. Jak przełączysz obieg powietrza z zewnętrznego na wewnętrzny to powinieneś usłyszeć, zmianę głośności pracującego wentylatora dmuchawy.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

12 Mar 2023, 16:43

Sprawdź czy w podszybiu nie ma jakiś starych liści i czy kanały odpływu wody są drożne bo bardzo często tu jest problem nawet jak we wnętrzu nie widać nigdzie oznak wilgoci.

Kup sobie pochłaniacz wilgoci i możesz zostawiać na noc w samochodzie zobaczysz jaki będzie efekt. Są takie w postaci gąbki i można je później szybko zregenerować.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

13 Mar 2023, 18:16

Sprawdzałem dywan, wnękę koła zapasowego i nie widzę żeby gdzieś zalegała woda czy były oznaki wilgoci. W podszybiu też nie ma liści. Nie mam też włączonego obiegu wewnętrznego.
Jedynie mata w bagażniku trochę się zniekształciła ale to już dawno było.

yeti65 napisał(a):Jeżeli tylna szyba paruje bez ogrzewania, to winna jest mało sprawna wentylacja.
Rokiko napisał(a):czy kanały odpływu wody są drożne
Jak to najlepiej sprawdzić?

Rokiko napisał(a):Kup sobie pochłaniacz wilgoci
Jaki jest najlepszy bo na rynku jest ich kilka i są o nich rożne opinie?
Czy warto kupić do tego jeszcze jakiś preparat do parujących szyb?
lukasz77
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    WSMP - Imponujące auta GT3
    Sezon Wyścigowych Samochodowych Mistrzostw Polski w pełni. Piekielnie mocne auta klasy GT3, zacięta rywalizacja w pucharach markowych, a także efektowny pokaz driftu Kuby Przygońskiego uatrakcyjniły weekend na Torze Poznań. ...

14 Mar 2023, 10:07

A że tak jeszcze dopytam - masz klimę w tym aucie? Jest włączona i działa?
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

14 Mar 2023, 12:43

Mam klimatyzację ale w takim okresie jej za często nie używam. Zresztą ciągła jazda z włączoną klimatyzacja tak jak z ogrzewaniem i nawiewem to nie jest rozwiązanie tego problemu, a po drugie co ma niesprawna klimatyzacja do parowania szyb?
Czy mógłby ktoś w końcu odnieść się do mojego poprzedniego wpisu i coś polecić?
lukasz77
Nowicjusz

14 Mar 2023, 13:52

Mam podobny problem.
Woda się nigdzie nie skrapla, ale szyby parują od środka.
Warto kupić coś takiego?
[link do oferty na Allegro wygasł]
Czy wystarczy rozłożyć ręczniki papierowe i wyjdzie na to samo?
Henk
Początkujący
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 7
Przebieg/rok: 3tys. km
Auto: VW Golf 5
Silnik: 1.4 MPI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007

14 Mar 2023, 14:07

lukasz77 napisał(a):Mam klimatyzację ale w takim okresie jej za często nie używam. Zresztą ciągła jazda z włączoną klimatyzacja tak jak z ogrzewaniem i nawiewem to nie jest rozwiązanie tego problemu, a po drugie co ma niesprawna klimatyzacja do parowania szyb?

No i tu masz najprawdopodobniej rozwiązanie problemu - klimatyzację zimą również należy używać, ponieważ osusza ona powietrze, czyli usuwa wilgoć. Klimatyzacja, to nie tylko zimne powietrze latem. To również ciepłe powietrze zimą. Oczywiście klimatyzacja nie zawsze ci się włączy - zależy od temperatury na zewnątrz. Ale jak jest mróz, to szyby raczej nie parują. Pod warunkiem oczywiście, że w środku nie ma wilgoci.
Pojeździj na włączonej klimie o zobaczysz czy coś się poprawiło.
Jeżeli chodzi o pochłaniacze wilgoci, to oczywiście, że można kupić i włożyć do auta. Po to są. Ale nie rozwiąże to problemu całościowo. Ręczniki papierowe nie mają sensu, bo wchłoną wilgoć, ale będą ją też oddawać, więc sprawa zatoczy koło. Pochłaniacze wilgoci pochłaniają wilgoć, ale jej nie oddają spowrotem.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

14 Mar 2023, 19:21

Henk napisał(a):Warto kupić coś takiego?
[link do oferty na Allegro wygasł]
Czy wystarczy rozłożyć ręczniki papierowe i wyjdzie na to samo?

MotoAlbercik napisał(a):Jeżeli chodzi o pochłaniacze wilgoci, to oczywiście, że można kupić i włożyć do auta. Po to są. Ale nie rozwiąże to problemu całościowo.

A co rozwiąże? Klimatyzacja? To główny problem?
Co do pochłaniaczy wilgoci to opinie są bardzo podzielone. Jedni mówią, że to nic nie daje, i że to pieniądze wyrzucone w błoto, a inni mówią że to coś ponoć pomaga. Jedna paczka kosztuje około 30 zł więc jak zamierzamy kupić 4 lub 5 więc koszt będzie nie mały. Może ktoś z forumowiczów może polecić jakąś konkretną markę takiego pochłaniacza która w jego przypadku coś podziałała?

Niektórzy też zalecają żeby gazety albo jakieś pocięte kartony włożyć pod wycieraczki, i do bagażnika ale to pewnie będzie efekt podobny jak w przypadku ręczników papierowych?
A co sądzicie jeszcze o środku K2 Fox który ponoć zabezpiecza przed parowaniem szyb? Warto też zastosować albo jakiś inny tego typu preparat?
lukasz77
Nowicjusz

14 Mar 2023, 19:33

Powiem Ci tak . Napisz w końcu w jakim aucie masz problem . Być może podpowiem co i jak z parowaniem szyb . Są pewne niuanse w danej marce .
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi

14 Mar 2023, 21:37

bonifacy napisał(a):Powiem Ci tak . Napisz w końcu w jakim aucie masz problem . Być może podpowiem co i jak z parowaniem szyb . Są pewne niuanse w danej marce .
VW Passat B6 (2005-2010)
lukasz77
Nowicjusz

15 Mar 2023, 10:50

lukasz77 napisał(a): Nie mam też włączonego obiegu wewnętrznego.
Tutaj bym spojrzał fizycznie czy układ klap czy klapa ( są dwa rodzaje ) działają / działa poprawnie . Otwierają się / zamykają . Wymontować schowek po stronie pasażera i wszystko widać jak na dłoni . Mimo że nie używasz guzika do obiegu zamkniętego to on i tak się włącza . Przy cofaniu ( włączony bieg wsteczny ) abyś nie czuł wewnątrz smrodu spalin , oraz przy użyciu spryskiwacza szyby przedniej abyś nie czuł zapachu płynu .
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi