Jakie samochody polecacie?

02 Paź 2020, 20:00

Cześć,
szukam samochodu, który będzie mi i mojej narzeczonej służył zarówno na dojazdy do pracy (4km w jedną stronę) i w trasę raz w miesiącu (około 350km w jedną stronę). Mamy małe dziecko, często dużo bagaży więc małe auta odpadają, minimum kombi może być SUV lub jakiś minivan. Ważny jest dla mnie komfort jazdy, wygoda i przestrzeń dla pasażerów jak i w bagażniku. Kolejna rzecz to przyzwoite spalanie lecz nie może to być muł który ledwo co przyspiesza. Zależy mi na skórzanych siedzeniach( najlepiej pół skóra). Osobiście myślałem o hondzie Accord 8 generacji z silnikiem benzynowym 2.0 i zagazować. W środku piękna z zewnątrz też, do gazu niby dobra i mało awaryjna. Miałem nawet jedna na oku lecz pieniążków jeszcze nie było i już poszła. Gdyby nie ta trasa 4km do pracy już dawno zdecydowałbym się na jakiegoś diesla typu ford mondeo, ale ten DPF mnie przeraża. Czy słusznie się boje? Możemy założyć że budżet wynosi 50000zl. Dziękuję serdecznie za udział w konwersacji, czekam na Wasze opinie i rady.
Pozdrawiam, Radziu. ;))
Radziu96
Nowicjusz

02 Paź 2020, 20:16

Budżet OK...kupisz coś na pewno
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

02 Paź 2020, 20:40

W tym budżecie to nawet bym się pokusił o znalezienie 2.4
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

02 Paź 2020, 20:50

W DK mocno wypasione i BDB wersje z 2.4 około 8000 Euro spokojnie w zakupie a to jest 36 000zł więc do 50000zł jeszcze daleko
Co prawda jest wysoka akcyza tj. od takiej kwoty wyjdzie około 6- 7000zł więc w 50 tys się wszystko mieści :lol:
andrewb25
Stały forumowicz

02 Paź 2020, 23:06

Ogłoszenia hond przeglądam od kilku miesięcy i tylko jeden egzemplarz wpadł mi w oko z Niemiec niestety już go nie ma. Szukam wersji S, pojemność silnika nie gra roli. Niestety nic na razie nie widzę, ogólnie bardzo mało jest ogłoszeń z tą wersją wyposażenia. A jakieś inne marki do gazu? Ewentualnie starsze diesle za mniejsze pieniądze bez DPF bo te nowe mają wszystkie i raczej na te krótkie odcinki się nie sprawdzi.
Radziu96
Nowicjusz

03 Paź 2020, 10:12

Radziu96 napisał(a):Niestety nic na razie nie widzę

eee tam auta dobre są, widocznie nie umiesz szukać. :lol: albo niby chcesz kupić ale na siłę wyszukujesz wad żeby nie kupić.
andrewb25
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak zamontować fotelik w samochodzie dla Twojego dziecka?
    W ramach kolejnego materiału z cyklu Piątek ze Szkołą Auto, instruktorzy doradzają, jak zamontować fotelik dla dziecka. Radosław Jaskulski, instruktor Szkoły Auto SKODA mówi: "Poświęcamy czas i energię, by naszym pociechom ...
    Obowiązkowe systemy ratujące życie w nowych samochodach
    Komisja Europejska opowiedziała się za wprowadzeniem obowiązku wyposażenia wszystkich nowych modeli samochodów w systemy bezpieczeństwa ratujące życie. Takie wyposażenie ma być obowiązkowe w każdym nowym samochodzie ...

03 Paź 2020, 14:47

Accord ok, tylko widziałeś jaki tam jest śmieszny bagażnik w kombi?
Przy takiej jeździe patrzyłbym tylko na Benz+LPG, popatrz jeszcze na:
Mazda 6 II 2.5
Toyota Avensis III 1.8/2.0
Ford Mondeo MK4 2.5T
Volvo V70 III 2.5T/3.2
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

03 Paź 2020, 20:10

Auto chcę kupić a kosztuje nie mało pieniędzy i ma mi służyć przez długie lata, więc musi być wszystko na swoim miejscu a tak jak wcześniej wspomniałem tylko jeden taki egzemplarz widziałem już sprzedany.
Radziu96
Nowicjusz

03 Paź 2020, 20:14

A jeśli chodzi o Mazde 6 to bardzo mi się podoba 3 generacja. 2.5litra do gazu się nadaje? Przeglądam ogłoszenia i widzę, że idzie wyhaczyc fajną sztukę za cenę mieszcząca się w moim budżecie.
Radziu96
Nowicjusz

03 Paź 2020, 22:24

Jak zobaczysz zdjęcia z niedalekiej przeszłości, to zastanowisz się, czemu użyłeś wobec niej słowa "fajna" :mrgreen:

Podpowiedź - Carfax
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

04 Paź 2020, 13:30

No niestety, po carfaxie okazuje się że wiele samochodów nie jest tak fajnych jak się wydaje :D
malmon3
Aktywny

05 Paź 2020, 20:13

malmon3 napisał(a):No niestety, po carfaxie okazuje się że wiele samochodów nie jest tak fajnych jak się wydaje

A co tu dziwnego, Praktycznie Wszystkie auta z USA kupują ze szkodą całkowitą.
Po kolizji, po wodzie, po akcie wandalizmu, uszkodzenie mechaniczne, itp.

Prosta kalkulacja., W całości cena będzie bardzo wysoka, wPL mało ludzie którzy chcą dobrze zapłacić za Dobre.
Osobiście Ja chętnie dobrze zapłacę za dobre, no ale ja to jestem ja. :lol:

Ale...są oczywiśie przypadki zakupu w całości,
Sam nawet ściągałem (tzn pomagałem w sprowadzeniu) Dodge'a Caravana 3.3 V6 który był w 100%bezwypadkowy i to z USA.
Ciocia sobie przywiozła na tzw mienie przesiedleńcze, kupiony jako nowy w salonie w USA. Ale auto dla siebie i jeździ po dzisiejszy dzień, więc można i tak.
andrewb25
Stały forumowicz