Jakie światła do jazdy dziennej?

20 Lis 2016, 21:50

Witam,

Jakie wybrać światła do jazdy dziennej?
Myślałem nad:
[link do oferty na Allegro wygasł]

Jakieś inne propozycje?
jzs
Początkujący

Miejscowość: Śląsk
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Ford Mondeo Mk4
Silnik: 2.0 TDCi
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

23 Lis 2016, 12:54

Nie miałem do czynienia z tym producentem świateł dziennych. Diody mogą być znanego producenta, ale wszystko zależy od ich wykonania. Nawet najlepsza dioda nie będzie świecić, jak do wnętrza lampy dostanie się brud i wilgoć - a z racji na miejsce montażu lampa na pewno będzie narażona na ciężkie warunki.

W lipcu tego roku zakładałem u siebie światła dzienne Philips Daylight 9. Montaż tych świateł zajął coś koło godziny. Wyposażone są w sterownik (podobny jak ten w ogłoszeniu podanym przez Ciebie), który możesz podłączyć na dwa sposoby.
Pierwszy sposób to podłączenie masy oraz 12V po przekręceniu kluczyka czy odpaleniu silnika. Drugi to podłączenie minusa i plusa pod akumulator. Sterownik automatycznie włączy światła, gdy silnik odpali i napięcie na akumulatorze wzrośnie do około 14V. Jeden minus jest taki, że po zgaszeniu silnika światła świecą się jeszcze przez około 1-2 minuty - do czasu, aż napięcie akumulatora spadnie poniżej progu, przy którym mają się zaświecać (taki FollowMe :D).
W komplecie były uchwyty antykradzieżowe - rzeczywiście jak je chciałem wyciągnąć, to uchwyty musiałem pogiąć, a potem prostować. Do tego dołączona szybkozłączka, żeby wpiąć się w 12V od świateł postojowych.
Cena świateł Philipsa wyższa, bo dałem za nie coś koło 230 zł. Ogólnie jestem z nich bardzo zadowolony, wilgoć nie dostaje się do środka, odpukać - nic na razie się nie dzieje.
LuK444Sz
Nowicjusz

Prawo jazdy: 20 07 2011
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Volkswagen Polo 9N1
Silnik: 1.4 TDI 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2002

12 Gru 2016, 19:03

jzs napisał(a):Jakieś inne propozycje?
Ja montowałem już w dwóch samochodach światła NSSC 501HP i mogę polecić. Jeden jeździ już dwa lata beż żadnych problemów, a drugi prawie rok (tu światła zamontowane bardzo nisko na granicy przepisów).
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

02 Maj 2017, 09:22

Mam jak na razie dobre doświadczenie ze sklepem moto ledy i z ich ledówkami. Wybór mają bardzo wszechstronny, można dobrać chyba każdy typ żarówki jaki istnieje. Dobre doradztwo, jak szukałem żarówek do przeciwmgielnych do swojego wozu to mi idealnie podpowiedzieli konkretny model.
kruchy33
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 02 2010
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: citroen
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Wodór - ekologiczne paliwo przyszłości
    W dobie zanieczyszczeń i coraz większych problemów ekologicznych naszej planety, podjęto decyzję o elektryfikacji pojazdów. Ten proces już się zaczął, ale ogromnych trudności przysparza konstruktorom znaczna ...