Jakie światła do jazdy dziennej wybrać?

07 Lut 2012, 19:28

Witam.chciałbym kupić światła do jazdy dziennej.widziałem dużą rozpiętość cenowa na allegro i dlatego nie wiem które wybrać.proszę o jakiś link które są najtańsze i mają potrzebne homologację bo tego zupełnie nie kojarze.najlepiej jakby były jakieś tanie i z homologacja z bydgoszczy i okolic to bym odebrał osobiście to na przesyłkę bym zaoszczędził.proszę o pomoc.Pozdrawiam.
Jako że jestem mechanikiem oferuje możliwość ogladniecia samochodu do kupna oraz np.zrobienia dodatkowych zdjęć
zwykle dla osób z forum biorę tylko za paliwo i jakieś do około 100-150zł za pomoc
seba145
Zaawansowany

Miejscowość: bydgoszcz
Prawo jazdy: 27 09 2011
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Peugeot 307sw 2.0Hdi 90km2002r
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

08 Lut 2012, 23:39

Witam.widzę że nikomu nie chce się szukać a więc znalazłem takie tylko nie wiem które mają tą homologację, 1.allegro.pl/swiatla-do-jazdy-dziennej-e4-rl00-8smd-najtaniej-i2098034494.html 2.allegro.pl/swiatla-do-jazdy-dziennej-e4-rl00-8smd-najtaniej-i2094185313.html 3.allegro.pl/swiatla-do-jazdy-dziennej-8-led-flux-drl-e4-rl00-i1954801271.html Proszę o pomoc.Pozdrawiam
Jako że jestem mechanikiem oferuje możliwość ogladniecia samochodu do kupna oraz np.zrobienia dodatkowych zdjęć
zwykle dla osób z forum biorę tylko za paliwo i jakieś do około 100-150zł za pomoc
seba145
Zaawansowany

09 Lut 2012, 11:39

To takie same lampki, a minimalistyczne, że tylko pozazdrościć - na wymagane minimum 20 cm kwadratowych powierzchni mają 20,8 .. Mniej już nie można ..
Do Twojego Tico pewnie wystarczą ... Szkoda, że nie są od razu wyposażone w trzeci ,sterujący przewód - dochodzi w tym wypadku montaż jakiegoś przekaźnika ... Wtedy nie kosztowałyby 40 pln..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2011

09 Lut 2012, 20:28

no rozumiem że nie będą się włączały razem z odpaleniem i gasły jak włącze światła mijania tak?czyli są tylko dwa kabelki plus i minus tak?ja ogólnie chciałem je pod osobny wlacznik w kabinie pilota to będzie dobrze tak?
seba145
Zaawansowany

10 Lut 2012, 10:32

Na allegro jest tego całe mnóstwo. Do wyboru do koloru. Musisz tylko zwrócić uwagę na oznaczenia, które muszą być na kloszu lampy - każda lampa musi mieć wytłoczoną na kloszu homologację E wraz z numerem identyfikacyjnym danego państwa europejskiego (otoczone kołem) oraz symbol certyfikatu RL wraz z numerem (wytłoczony w pobliżu homologacji).
Co do podłączenia - powinny sie zaświecać po włączeniu silnika i wyłączać po włączeniu mijania. Tylne pozycje oczywiście się nie powinny świecić. Wyłącznik na dziennych jak najbardziej sobie załóż, bo nie raz jest potrzeba uruchomienia silnika, a światła się świecić nie muszą.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

10 Lut 2012, 10:47

MotoAlbercik napisał(a):Co do podłączenia - powinny sie zaświecać po włączeniu silnika i wyłączać po włączeniu mijania.

Tak dokładnie to już po przekręceniu kluczyka w pozycję ,,zapłon'' .. a więc przed uruchomieniem silnika ..
http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Awiat%C5%82a_dzienne

Temat chyba wyczerpany ..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Rok produkcji: 2011
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

CityMakers - mobilność miejska w Paryżu
    Grupa Renault nawiązuje współpracę z firmą NUMA, akceleratorem innowacyjnych projektów, aby z firmami AXA, Nissan, RCI Bank and Services i Merostwem Paryża rozpocząć program CityMakers. CityMakers to dziesięciomiesięczny ...

10 Lut 2012, 22:32

no dokładnie czy nie raz trzeba odpalic żeby trochę akumulator się podladowal czy coś to po co światła mają się świecić.czyli te co podałem mają wymagane homologację?
seba145
Zaawansowany

14 Lut 2012, 20:24

Na pewno trzeba zwrócić uwagę czy takie światełka mają pełną homologację i nie szukać najtańszych sprowadzanych z Chin.
hopman
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ruda Śląska
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: VW Passat B5
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2004

22 Lut 2012, 19:43

światła już kupione i teoretycznie można temat zamknąć lecz mam jeszcze jedno pytanie,moje światła mają dwa kabelki czerwony i czarny gdzie je podłączyć żeby zapalaly się przyciskiem,puki co mam podłączone do tylnych pozycyjnych i włączają się razem z nimi a wyłączają jak wyłącze przyciskiem i włącze mijania a chce podłączyć pod przycisk ale żeby nie włączały się z pozycyjnymi.Pozdrawiam
seba145
Zaawansowany

22 Lut 2012, 20:21

seba145 napisał(a): gdzie je podłączyć żeby zapalaly się przyciskiem

Seba-takie podłaczenie to wybij sobie z głowy.Swiatla dzienne powinny świecic w momencie jak odpalisz silnik-bez zadnych właczników/tylko i wyłącznie przod/.Natomiast jak zaświecisz światła pozycyjne,to dzienne automatycznie gasną.To jest prawidłowe podłaczenie świateł dziennych... :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2014

22 Lut 2012, 20:37

no ja wiem ale te moje światła mają dwa kable więc nie mogę inaczej podłączyć chyba co?bo sam już nie wiem.teraz też mam na wlacznik i wyłączam jak wlaczam mijania tylko że teraz nie zapala się zanim nie włącze pozycyjnych a chce zrobić tak jak mówię czyli pod wlacznik bez włączania pozycyjnych.
seba145
Zaawansowany

22 Lut 2012, 20:57

seba145 napisał(a):a chce zrobić tak jak mówię czyli pod wlacznik bez włączania pozycyjnych.

Jak sobie zrobisz to twoja sprawa.Ja Ci podalem sposób jak powinno byc prawidłowo zrobione zeby nie było to usterkowane np:na OBT czy podczas kontroli przez policje... :wink:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

22 Lut 2012, 21:20

no rozumiem tylko wtedy jak to podłączyć skoro mam tylko dwa kable,chodzi o to czy wogóle się da podłączyć żeby się włączały z zapłonem a gasły z włączeniem pozycyjnych i mijania,drogowych?jeśli się tak nie da to chodzi mi o to gdzie w aucie napięcie jest zawsze żeby nie włączać pozycyjnych do włączenia dziennych.
seba145
Zaawansowany

22 Lut 2012, 22:14

seba145 napisał(a): tylko wtedy jak to podłączyć skoro mam tylko dwa kable,chodzi o to czy wogóle się da podłączyć żeby się włączały z zapłonem a gasły z włączeniem pozycyjnych i mijania,drogowych?

Słuchaj,ja nie jestem elektrykiem a więc nic w tym temacie nie podpowiem.Powiem Ci tylko jedno-ludzie tak wlasnie maja zrobione nie tylko w nowkach ale w starszych rocznikach.Mam z tym do czynienia mozna powiedziec na codzień.... :(
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

23 Lut 2012, 14:58

Poprzedni właściciel zamontował w moim samochodzie światła do jazdy dziennej Vertexa, prawdopodobnie model NSSC 506HP (zbliżony wygląd) kupiony na www.auto-dodatki.com W praktyce wygląda to bardzo dobrze, jeżdżę na światłach w trybie automatycznym. Odpalam samochód światła do jazdy dziennej zapalają się. Wjeżdżam w tunel albo robi się ciemniej światła mijania zapalają się, do jazdy dziennej gasną. Nie obserwuję żadnych zakłóceń, radio działa prawidłowo.
lukatoni
Nowicjusz