Jakie tanie auto kupić?

18 Lut 2014, 07:59

Witam.

Przymierzam się do zakupu autka. Szukam małego i taniego samochodu. Mam uzbierane 2000zł i w tej cenie chciałbym się zmieścić. Autko to ma być przede wszystkim tanie w eksploatacji (ubezpieczenie, paliwo, awaryjność, koszt części itd itp), stąd też szukam auta o pojemności max 1.0 l. Większego nie biorę pod uwagę ze względu choćby na ubezpieczenie. Autkiem będę jeździć dosyć rzadko. będą to trasy rzędu 200km co drugi weekend (jednorazowo 50km). Z tego około 30km po trasie i 20km w mieście. W okresie świątecznym (co jest normalne) będzie tego więcej). Autko nie musi by duże, osiągi tez mnie nie interesują za bardzo. Jeśli pojedzie te 100km/h to więcej mi nie trzeba. I tak po drogach których będę jeździł więcej raczej nie pojadę.
Zazwyczaj nie będziemy jeździć w trójkę (ja, żona i dziecko).
Moje typy to:

1. Deawoo tico - bardzo tanie części (za 200zł można generalny remont silnika zrobić), jest niezwykle mało awaryjne, ubezpieczenie to koszt około 300zł/rok, ma chyba obecnie najniższe spalanie (nie trzeba nawet gazować, choć silnik ponoć bardzo dobrze znosi gaz), 5 drzwi. minusy to blacha - podatna na korozję o wytrzymałości papieru toaletowego. Bezpieczeństwo na poziomie rozpędzonej do 70km/h taczki, skomplikowany gaźnik którego mechanicy ponoć bardzo nie lubią.
2. Fiat cinqecento 900- większe wewnątrz, dobrze się prowadzi, przy odrobienie dbałości nie rdzewieje, części trochę droższe niż w tico, ale i tak tanie. Minusy - większe spalanie, 3 drzwi, poważniejsze awarie niż w tico, mniej dynamiczny.

Które z tych dwóch autek byście polecali i dlaczego? Tico czy cinquecento? Znalazłem kilka forum na ten temat jednak w większości ludzie piszą "weź tico" i nie podają żadnych argumentów, lub "nie bierz tico" i też bez pisania dlaczego. Dużo jest też wypowiedzi typu "opla bierz" albo "matiz jest ok". Mnie jednak zainteresowały te dwa samochody i najlepiej moje potrzeby spełniają. Ciągle jednak nie wiem które lepiej i dlaczego. Możecie coś poradzić?
zyrol81
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 04 2004
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Nissan Almera n15
Silnik: 1.4 16v
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998
0

18 Lut 2014, 08:26

A jaki masz budżet?
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
0

18 Lut 2014, 08:31

2000zł. Może w trudzie i pocie wyzbierałbym jeszcze 200zł do tego.
zyrol81
Nowicjusz

0

18 Lut 2014, 08:36

A skąd jesteś bo za taka kwotę to szuka się tego co jest w najlepszym stanie. I ja ograniczyłbym się do silnika 1.4 :wink:
Koniu
Forumowicz VIP

0

18 Lut 2014, 08:51

1,4 to trochę za dużo. Ograniczam się do minimum, aby opłaty też były minimum. A poniżej 1,0 opłaty są minimalne. Ja tam nie wymagam osiągów ferrari. Wystarczy aby auto mi odpaliło i ruszyło z miejsca. I tak na tych trasach co jeżdżę więcej niż te 90km/h nie pojadę. Jeśli będę miał pewność że wyruszając z punktu a dotrę do punktu b to będę zadowolony. Ideałem w poprzednich autach była dla mnie toyota starlet, jednak obecnie dostać takie autko w dobrej cenie i w dobrym stanie trzeba umieć. A poza tym części to zabójstwo dla mojego portfela. Dobrze spisywał mi się też VW polo, ale zjadła go rdza. A jak już siadł silnik to go sprzedałem (niestety części też były trochę ponad moją kieszeń). No i teraz szukam czegoś najtańszego w utrzymaniu. Obecnie muszę pożyczać fiata CC i dobrze mi się nim jeździ.

Jestem z Łodzi.
zyrol81
Nowicjusz

0

18 Lut 2014, 09:30

Ja bym nigdy w życiu nie wybrał się w trase CC i Tico. Od Tico lepiej wychodzi maluch z wypadku, CC wiele lepiej nie wygląda. Ceny części nie będą wiele tańsze. Poza tym brak jakiegokolwiek komfortu jazdy..
Zobacz na te:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Koniu
Forumowicz VIP

0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Szukasz samochodu do XXX zł? Przeczytaj koniecznie!
    Jesteś na tym forum pierwszy raz? Szukasz porady co kupić do wybranej przez Ciebie kwoty? Użyj wyszukiwarki! Może znalazła się już odpowiedź na dręczące Ciebie pytanie, a Ty zaoszczędzisz swój czas! Dbaj o forum i ...

18 Lut 2014, 09:44

ten temat to jakis zart? za 2000 nic w dobrym stanie nie kupi, a jak juz to takie auto bedzie wymagalo napraw i bedzie wiecej stalo jak jezdzilo, a z tego co pisze autor, nie bedzie go stac na naprawy. w tym budzecie to chyba tylko skuter.
dominik89
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Liverpool
Auto: bmw
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 2009
0

18 Lut 2014, 10:35

Polo miałem. i raczej niekoniecznie. Nad uno fire 1.0 też myślałem, ale ciężko mi znaleźć informacje odnośnie awaryjności, dostępności oraz cen części. Jakieś takie zaćmienie w tym temacie i nic konkretnego nie ma.

Za 2000kupisz sensowne autko. Kupisz Tico, uno, CC, Astrę 1, Golfa 3... jak się dobrze poszuka to znajdzie się matiz, czy seicento. Aczkolwiek o Tico słyszałem bardzo dobre rzeczy (bezawaryjny, niezwykle oszczędny, mały i wszędzie się wciśnie, silnik doskonały do gazu...). Cieniasem jeździłem nieraz i też to autko mi odpowiada, acz tutaj z awariami już trochę gorzej, za to autko na wtrysku, bezpieczniejsze i trochę lepiej się prowadzi. Więc nie mów, że się nie kupi bo można znaleźć kilka perełek. I widać, że to autka które te 2-3 latka pojeżdżą.
zyrol81
Nowicjusz

0

18 Lut 2014, 10:46

Matiz i SC za 2k nie kupi..
Golf i Astra to raczej max 94 rok.
Polo z tych wszystkich aut jest najlepsze i gwarantuje Ci ze przejedzie więcej niż Tico. Uno stawialbym na drugim miejscu. Potem Tico ze względu na dynamikę a na końcu CC
Koniu
Forumowicz VIP

0

18 Lut 2014, 11:27

zyrol81 napisał(a):Za 2000kupisz sensowne autko.

Powodzenia w takim razie :ok:
Perelka za 2k ktora pojezdzi 2-3 lata? dobry fantasta. obejrzyj na zywo chociaz jedno auto z tych ktore wymieniles.
dominik89
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Liverpool
Auto: bmw
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 2009
0

18 Lut 2014, 13:00

Co do tego że nie kupi to się nie zgodzę. Pół roku temu kupiłem siostrze golfa 2 za 850 zł, do tej pory nim śmiga :). Jedynie co wymieniłem to podstawowe rzeczy, i bezpiecznik od wycieraczek.
Answer
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 02 2009
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: civic viii
Silnik: 1.8 v
Rok produkcji: 2006
0

18 Lut 2014, 13:29

Już widzę jak ten Golf wygląda.. :?
Koniu
Forumowicz VIP

0

18 Lut 2014, 14:10

A to Ty jeździsz wyglądem, czy samochodem? Mnie wygląd auta nie interesuje. Jakby to było na prawde ważne, to pytałbym tutaj o auto za 120tyś $ (jakieś porshe, czy stare ferrari), a mając dwa tysiące siedziałbym na forum rowerowym i zastanawiał się czy lepsza merida, kross, czy też Giant. Jeśli auto jest technicznie sprawne i bez zarzutu, to trochę rdzy tu czy tam nie przeszkadza. jakieś obicia, niewielkie wgniecenia czy otarcia tez nie mają większego znaczenia. Auto i tak pojeździ kilka lat.
zyrol81
Nowicjusz

1

18 Lut 2014, 14:17

No pewnie jak nie przeszkadza Ci jazda z dziurą w podłodze to gratuluję :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

0

18 Lut 2014, 14:28

Jak chcesz to sprzedam Ci normalny samochód w tej cenie, bo tico, czy cc to sam bałbym się jeździć, a co dopiero narażać swoją rodzinę...

Oto oferta, auto naprawdę godne polecenia:

[link do Tablica wygasł]
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW
0