Jakie wybrać opony letnie

22 Mar 2016, 23:44

Witam,

Na początku kwietnia mam zamiar kupić komplet letnich opon (15 cali) do Golfa IV. Opony będą jeździć na stalowych felgach, +/- 2000 kilometrów miesięcznie.
Czy jest sens kupić nowe opony w przedziale 600-700 PLN?
jzs
Początkujący

Miejscowość: Śląsk
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Ford Mondeo Mk4
Silnik: 2.0 TDCi
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

23 Mar 2016, 06:50

Trochę nie rozumiem pytania. Zawsze jest sens kupić nowe opony. IMO lepiej kupić nowe opony budżetowe (oczywiście nie chińskie) ,niż używane premium.
A w tym budżecie i rozmiarze, można kupić nawet bardzo dobre opony klasy średniej, więc nad używkami nawet nie ma co się zastanawiać.
[link do oferty wygasł]
[link do oferty wygasł]
[link do oferty wygasł]
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV

23 Mar 2016, 10:41

Dzięki za odpowiedź.
Nie jestem za 'używkami', a nie wiem czy 600-700 PLN wystarczy na zakup w miarę dobrych opon. Stąd takie pytanie. :)

A tak orientacyjnie, czy w mniejszym przedziale cenowym można znaleźć coś ciekawego czy raczej nie warto ze względu na jakość opon?
jzs
Początkujący

23 Mar 2016, 10:57

Można jeszcze zdecydować się na jakieś europejskie budżetówki typu: Dębica, Kormoran, Barum, Sava, ale dużo tańsze nie będą.
[link do oferty wygasł]
A i najlepiej kupować w sprawdzonych sklepach, bo niektóre sklepy wystawiają opony(których nie mają) w niskich cenach, a potem próbują wcisnąć inne opony.
Ostatnio edytowany przez yeti65, 23 Mar 2016, 11:12, edytowano w sumie 1 raz
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

23 Mar 2016, 11:12

Dużej różnicy cenowej nie ma.

Jakie ostatecznie byś polecił?
jzs
Początkujący

23 Mar 2016, 11:22

Te które zaproponowałem w pierwszym poście. Uniroyale to opony deszczowe, zapewnią największe bezpieczeństwo w deszczu, ale kosztem komfortu-są trochę głośniejsze. Fulda i Hankook to bardzo zbliżone opony i co byś nie wybrał z tej trójki to-"będzie pan zadowolooony" :lol: :mrgreen:
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bezpieczny wyjazd z małym dzieckiem
    Lipiec i sierpień to okres nasilenia wypadków drogowych z udziałem dzieci, które najczęściej uczestniczą w tych zdarzeniach jako pasażerowie samochodów, a więc wskutek błędów dorosłych. Za kierownicą ...

23 Mar 2016, 12:06

No to Fulda? :naughty:
jzs
Początkujący

12 Kwi 2016, 10:54

Tez tak sądzę. Co prawda chwilowo jestem bez auta ale zawsze opony to coś co ma wpływ na Twoje bezpieczeństwo, poza tym nie wiadomo jak ktos użytkował opony ile mogłyby Ci posłużyć.
makowskiER
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 12 05 2009
Przebieg/rok: 6tys. km
Auto: Nie mam
Paliwo: Benzyna

26 Kwi 2016, 14:12

"IMO lepiej kupić nowe opony budżetowe (oczywiście nie chińskie) ,niż używane premium."

chińskie też są dobre. Nie generalizowałbym tutaj bo wystarczy spojrzeć na osiągi opon Prestivo
jacus19
Początkujący

Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 01 01 2001

26 Kwi 2016, 17:28

Co prawda to prawda, jakość jest coraz lepsza, czytałem ostatnio o tych oponach bo dopiero wchodzą do Polski i faktycznie parametry są na naprawdę niezłym poziomie w stosunku do ceny
lotek33
Aktywny

Zdjęcia: 3
Auto: vw golf 3
Silnik: 1.6

22 Maj 2018, 22:08

Dobre markowe opony w Szczecinie można kupić u [...]. W zeszłym roku wymieniałem u siebie i u nich znalazłem w najlepszej cenie. Poza tym zaopatrzyłem się w nowy akumulator. Produkty, które sprzedają są bardzo dobrej jakości. Kompetentni i fachowi w obsłudze.
Ostatnio edytowany przez ArteK, 10 Lip 2018, 08:58, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Regulamin IV.4.e
Franek74
Nowicjusz

Prawo jazdy: 08 01 2008
Przebieg/rok: 6tys. km
Auto: nie mam

18 Cze 2018, 09:45

Uniroyal Rain sport! lepszych letnich nie kupisz :) cena to około 230zł za szt lepiej trochę dopłacić i mieć eleganckie oponki :)
OptimusPrime
Nowicjusz

Prawo jazdy: 28 08 2011
Przebieg/rok: 50tys. km
Auto: Ford Focus St

16 Lis 2018, 18:19

OPONEO to beznadziejna firma. Na dwie zakupione u nich opony Pirelli P7 Cinturato Blue złożyłem reklamacje które zostały praktycznie z automatu odrzucone. Na pierwszej oponie po miesiącu użytkowania na boku pojawiło się wybrzuszenie. Kupiłem nową taką samą i też po około miesiącu opona pękła podczas jazdy. Na trzeciej oponie też widać delikatny bąbel dlatego zdjąłem je żeby nie zrobić sobie lub innym krzywdy. Podobne opinie że te opony nie nadają się na Polskie drogi znalazłem nawet w opiniach na ich stronie. Wysłałem odwołanie do działu reklamacji i cisza. Napisałem pismo do zarządu ponieważ cała obsługa przez dział reklamacji to jakieś nieporozumienie. Mimo ponaglenia od kilku miesięcy nikt z Oponeo nie raczył nawet odpisać na moje pismo. SPRZEDAĆ a później mieć klienta GDZIEŚ, GORĄCO ODRADZAM
wpawel
Obserwowany

21 Lis 2018, 10:26

Tak jasne, pękła Ci opona podczas jazdy i Oponeo nic z tym nie zrobiło, oczywiście... Wtedy się wzywa policję, robi zdjęcia i nagłasniasz sprawę, a nie jakieś maile "o panie opona mi pękła dawać kasę" :)

Miałem z 6 opon z Oponeo, ojciec kolejne 4-6 (w tym dwie motocyklowe) i nigdy nic się nie działo. Dodatkowo opona opinie nierówna, mogłeś kupić najtańszy szrot.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007

21 Lis 2018, 16:38

Nie wiem jak Ci odpowiedzieć na to co piszesz, spróbuję jak najprościej:
"i Oponeo nic z tym nie zrobiło, oczywiście..." ZROBIŁO- ODRZUCIŁO REKLAMACJĘ I OLAŁO MNIE
"Wtedy się wzywa policję, robi zdjęcia i nagłasniasz sprawę" I CO POWIESZ POLICJI ŻEBY ICH ARESZTOWALI, NAKAZALI WSTRZYMANIE SPRZEDAŻY I WYPŁATĘ ODSZKODOWANIA?... TY CHYBA NIGDY NIE WZYWAŁEŚ POLICJ?I... POWIEDZĄ ŻEBYŚ POSZEDŁ DO SĄDU
"opona opinie nierówna, mogłeś kupić najtańszy szrot." NA STRONIE OPISANA JAKO OPONA KLASY PREMIUM...CZYTAJ ZE ZROZUMIENIEM.
To nie moje pierwsze opony z Oponeo, wcześniej kupiłem u nich Pirelli P1 i jestem z nich zadowolony do dnia dzisiejszego działają bez zarzutu w tym samym aucie. Dlatego też kupiłem dwie kolejne też marki Pirelli ale model p7 cinturato blue (klasa premium, bardzo dobre parametry itp.) tylko że po około miesiącu użytkowania opony nadają się do utylizacji. Do momentu złożenia reklamacji nie mogłem złego słowa powiedzieć o OPONEO, natomiast to co zdarzyło się później to już zupełnie inna bajka, jakby obsługę posprzedażną prowadziła zupełnie inna firma. Dobrze wiedzą że te konkretne opony nie nadają się na polskie drogi chyba że ktoś jeździ tylko po autostradach i ekspresówkach. Opinie o trwałości tych opon są powszechne, znaleźć je można nawet na ich stronach z opiniami klientów. Problem w tym że nie chcą się do tego przyznać i że po sprzedaży mają klienta w doopie. Pewnie jakbym nie kupił tych opon dalej byłbym jednym z nieświadomych, zadowolonych klientów oponeo. Jednak tak nie jest, mam 3 opony w garażu, dwie z bąblami jedna z dziurą i portfel chudszy o jakieś 9 stówek. POZDRAWIAM
wpawel
Obserwowany