Jakie żarówki mocne H7 - Tungsram Megalight, Osram czy Philips Racing?

14 Sty 2020, 13:53

Jakie żarówki z tych mocniejszych warto wybrać:

- Tungsram Megalight +120 lub 150
- Osram Nightbreaker
- Philips Racing

Obecnie jeżdże na Tungsramach +120 ale zastanawiam się czy jest coś lepszego.
DarkoZZZ
Nowicjusz

14 Sty 2020, 15:32

Różnica będzie praktycznie nie zauważalna ale lepsze będą Te ostatnie co podałeś czyli Philips Racing Vision. Na te procenty trzeba wziąć poprawkę w przypadku wszystkich żarówek jednak moim zdaniem akurat ten model ma bardzo fajną barwę światła i warto o nich pomyśleć przy wymianie.

Ty masz aktualnie Tungsram +120 więc myślę że nie ma sensu wydawać kasy na zmianę chyba że te które masz są już na wykończeniu. W używanych samochodach często stan szkła klosza lampy i odbłyśniki odgrywają większą rolę niż sama żarówka. Chcąc poprawić oświetlenie zacząłbym właśnie od sprawdzenia ich stanu.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

14 Sty 2020, 15:40

Ja jeżdżę na Osram Night Breaker Laser +150% i są ok, a ostatnio miałem Bosch'a Gigalight +120% i powiem Wam że ciężko zauważyć jakąś różnicę przy normalnej eksploatacji.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

15 Sty 2020, 11:35

Tungsramy mają rok, więc wymieniam żarówki profilaktycznie po takim okresie. Ze swojego doświadczenia wiem, że zawsze mi padają po kilkunastu miesiącach, więc wolę to zrobić sam w ciepłym garażu, niż na trasie.
A co do reflektorów, to są raczej czyste a auto w miarę nowe - rocznik 2014, więc nawet na te żarówki nie narzekam. Ale jeżeli mozna mieć lepsze światło to chętnie bym skożystał. Chociaż już w następnym aucie myśle że muszę mieć ksenony albo LEDy adaptacyjne.
DarkoZZZ
Nowicjusz

15 Sty 2020, 13:28

DarkoZZZ napisał(a):Ze swojego doświadczenia wiem, że zawsze mi padają po kilkunastu miesiącach, więc wolę to zrobić sam w ciepłym garażu, niż na trasie.
Wiesz co u mnie tak średnio te mocniejsze żarówki siadają po około dwóch latach ale ja mam osobno światła do jazdy dziennej więc wtedy nie są one eksploatowane i pewnie dlatego tak długi czas ich żywotności.
DarkoZZZ napisał(a):Chociaż już w następnym aucie myśle że muszę mieć ksenony albo LEDy adaptacyjne.
Świecą znacznie lepiej ale i koszty eksploatacji mogą być większe w przypadku problemów szczególnie przy tych LEDowych które wykorzystują technologię adaptacyjną.

Daj znać na co się ostatecznie zdecydujesz i czy będzie jakaś różnica w porównaniu z tymi co masz teraz.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

15 Sty 2020, 14:10

Wybrałem Philipsy Racing, w weekend będę montować, to zobaczę.
Ogólnie to nastawiam się że różnicy nie poczuję, bo juz jźdżę na żarówkach +120%, więc nie bedę zawiedzony, a jak poczuję, to będzie miła niespodzianka :)
DarkoZZZ
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota RAV4 V generacji
    W 2019 roku doczekaliśmy się również premiery piątej odsłony modelu, którym 25 lat temu Toyota zrewolucjonizowała motoryzację i utworzyła rynek SUV-ów. Mowa oczywiście o modelu RAV4. Auto zmieniło się ...

15 Sty 2020, 16:23

Ja dodam jeszcze, że przy tych wyżyłowanych żarówkach warto zwracać uwagę na to, że mogą one niszczyć odbłyśniki i klosze, które teraz są z plastiku, ponieważ im bardziej wyżyłowana żarówka tym większą daje temperaturę. Różnica między +120 a +150 nie będzie wielka. Jednak warto też zwócić uwagę na to, że mocniejsza żarówka nie spowoduje jaśniejszego światła w sensie jeżeli chodzi o jego barwę. Każda żarówka samochodowa typu H ma barwę światła na poziomie 3200 do 3700 K. Jedynie chyba tylko Philips ma jedną żarówkę o barwie 4200K. Ja je mam, ale nie pamiętam nazwy.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000