Jakie żarówki polecacie?

30 Sty 2010, 22:10

nojkiewicz napisał(a):
markac napisał(a):@nojkiewicz, chyba mylisz prąd z napięciem...

prawda użyłem słowa potocznego "prąd" zachowałem się jak gówniarz przepraszam.
Nie myli się ten co nic nie robi....

Moze i potocznie, ale jak piszesz już o konkretnych wartościach i jednostkach:
prąd mniejszy niż 12V

to trzeba już pisać poprawnie :)

Bez złej energii :) Jako elektronika hobbistę, trochę mnie to raziło. Pozdrawiam.
KontoUsunięte

31 Sty 2010, 01:01

Żarówki Osram Night Breaker bardzo szybko się przepalają (mnóstwo takich opinii na internecie i nie tylko). Już lepiej dołożyć i kupić Philips x-treme Power.

bodziobsz, te Twoje Tungsramy świecą białym światłem? Szukam żarówki H4 która świeci na bialutko :D Trochę ala xenon :) Wiem, że nie można spodziewać się światłą xenonowego po zwykłej H4, ale szukam jak najbardziej zbliżonego. Pytłame śie sprzedawcy na Allegro i mówi, że te Blusih to w niebieski wpadają, Megalight w żółtawy odcień (ciepła barwa), a Sportlight są najbardziej zbliżone do białego. Kolega kupił H4 SPortlight i dalej sątroszkę zółtawe, dlatego szukam jak najbardziej białych. Jakbyś mógłwstawić te fotki i powiedzieć coś o barwie światła Twoich Tungsramów to byłbym bardzo wdzięczny :) Pozdrawiam
Jakby ktoś inny znał żaróweczki świecące na biło to też proszę o wypowiedzenie się. Tylko nie chcę jakichś żarówek z hipermarketu za 5 zł Super Ultra Xenon White itd. bo takie tylko oślepiają innych kierowców i niszczą reflektory.
Klakier
Początkujący

Miejscowość: Płock

31 Sty 2010, 09:31

Ja mam PHILIPS Night Guide. Na pewno są lepsze od standardowych, które miałem...
Ale nie jest to białe światło, a "3 color safety". Każdy kolor oświetla rożny fragment drogi. Może i to się sprawdza, ale przed sobą widzę miejscami żółtą plamę na jezdni i zastanawiam się czasem, czy coś może z oczami mam nie tak... Potem sobie przypominam, że to reflektor tak ma ;D W skład tych kolorów wchodzi niebieski, żółty i biały (należy się upewnić).
KontoUsunięte

31 Sty 2010, 10:34

bluevision świecą na biało, barwa biała zimna :) czyli o efekt ala xenon oczywiście też o barwie białej zimnej, mam na sprzedaż 2 sztuki w cenie jednej czyli 50 zł za 2 świeciły u mnie 3 miechy, zmieniłem sobie reflektory w aucie na inne żarówki a te mi zostały. jak coś to gg 2348111
nojkiewicz
Nowicjusz

31 Sty 2010, 13:18

markac napisał(a):Ja mam PHILIPS Night Guide. Na pewno są lepsze od standardowych, które miałem...
Ale nie jest to białe światło, a "3 color safety". Każdy kolor oświetla rożny fragment drogi. Może i to się sprawdza, ale przed sobą widzę miejscami żółtą plamę na jezdni i zastanawiam się czasem, czy coś może z oczami mam nie tak... Potem sobie przypominam, że to reflektor tak ma ;D W skład tych kolorów wchodzi niebieski, żółty i biały (należy się upewnić).

Najbardziej to wkurza jak się jedzie i widzi te 3 barwy :P.. Sobie myślę co za gość, jeden reflektor świeci, na biało, drugi na żółto.. o już na niebiesko.. a nie też na biało.. :P
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: Zamość

31 Sty 2010, 16:01

nojkiewicz, [link do oferty na Allegro wygasł] 63 zł nowe i jeszcze do postojówek gratis W5W :P
Podobno te Tungsramy Sportlight świecą tak samo jak Philips Blue Vision, ale właśnie kolega kupił i dają ładny daleki strumień światła, ale nie są takie białe jak powinny.
Klakier
Początkujący

01 Lut 2010, 01:30

Witam,
A jakie zarowki polecacie do swiateł długich? Duzo jezdze w nocy na trasie i znacznie lepiej bym sie czuł z nieco lepszym oswietleniem.

Myslalem o zarowkach o zwiekszonej mocy, ale wielu straszy, ze mozna uszkodzic reflektor. No, ale z długimi swiatłami jezdzi sie szybko, wiec przepływ powietrza jest wiekszy, to chyba mozna, co? :)

Jeszcze nie sprawdzilem jaki rodzaj zarowek posiadam (auto opel vectra b 1.6 97), mijania to h7.
Bede wdzieczny za informacje, bo nigdzie nic nie ma na temat swiatel dlugich.
Paluch0
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

01 Lut 2010, 03:12

Kolego nie zakładaj żadnych żarówek ponad poziom dozwolonej mocy. Powietrze nie da rady schłodzić bo reflektor jest zamknięty i raz, że zniszczysz sobie odbłyśniki, a dwa że możesz stopić trochę jego wnętrze i jeszcze pożar będziesz miał (wtedy nadmiar światła, ale nie radzę). Kup jakieś sprawdzone firmowe żarówki o dłuższym strumieniu światła i zwiększonym polu widzenia, a nie zwiększonej mocy. Zresztą będziesz miał też problem z policją jak coś. Włóż normalne 60/55W. Mój tata ma na długich H7 założone Osramy Night Breaker +90% i muszę powiedzieć, że światło w nocy na trasie jest rewelacyjne. Strumień światła sięga na prawdę daleko i wszystko elegancko widać. Minusem jest, że te żarówki szybko się przepalają. Z tańszych i dobrych jakościowo warto kupić żarówki firmy Tesla lub Tungsram.
Z tego co sprawdziłem wynika, że do świateł długich masz zamontowane żarówki H1.

Proszę: http://www.lighting.philips.com/pl_pl/c ... ng&lang=pl
To taki ogólny konfigurator oświetlenia w samochodzie. Zaznacz dokładnie model swojej Vectry i będziesz wiedział o wszystkich żarówkach :)
Pozdrawiam
Klakier
Początkujący

02 Lut 2010, 00:25

to tak właściwie po co robią zarowki o zwiekszonej mocy, skoro uszkodzenie reflektora gwarantowane?
Paluch0
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

02 Lut 2010, 00:41

Bo zawsze się znajdzie ktoś kto je kupi. Może zostały jakieś zapasy na magazynach i są dostępne. Większość ich nie kupuje, więc leża i leżą. Może w starych samochodach nie topią reflektorów. Czytałem, że faceta jeździ starym Polonezem z włożonymi żarówkami 100W i nic się nie dzieje.
Nawet jak nie stopi reflektora to odbłyśniki się zniszczą i wtedy najlepsza żarówka nic nie da... Zresztą chyba niefajnie jest oślepiać innych? Bo mandat Ty dostaniesz, ale jak ktoś przez Ciebie wjedzie w drzewo albo w Ciebie na trasie to już trochę poważniejsza sprawa.
Klakier
Początkujący

13 Lut 2010, 21:34

nojkiewicz
,,Osram Night Breaker- mocne żarówki lecz grono użytkowników skarży się na słaba widoczność podczas deszczów. Asfalt zlewa sie z poboczem. koszt 2 sztuk to około 100zł"
Jesteś niedoinformowany te żarówki są dobre i nie kosztują 100zł. [link do oferty na Allegro wygasł]

[ Dodano: Pią Maj 21, 2010 09:24 ]
Witam.Przepraszam ze odkupuje temat ale chciałem napisać że właśnie dziś spaliła się lewa żarówka. Wytrzymały jedynie 4 miesiące :cry:
CIVIC14
Nowicjusz

Miejscowość: Lublin

13 Wrz 2010, 15:27

A ja wam polecę żaróweczki Trifa które są robione w Niemczech.

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Mają świetną żywotność,kumpel je kupił i jest zachwycony.
śmigacz
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź

03 Paź 2010, 09:10

witam wszystkich. Gdzie i w jakiej cenie i czy wogole dostane zarowki h4 100watowe.? Prosze o odpowiedz
seba123456789-1
Aktywny

Miejscowość: bydgoszcz

03 Paź 2010, 09:26

Gogle zamknęli? Allegro i sklepy motoryzacyjne też? Nie montuj tego gówna - spali ci w najlepszym wypadku odbłyśniki w gorszym instalację w aucie. O oślepianiu i łamaniu prawa nie wspomnę.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

03 Paź 2010, 09:31