Jakie żarówki polecacie?

22 Sty 2010, 21:52

Witam koledzy.
Mam pewien problem ze swiatłami (słabo świecą) i chciał bym na poczatek zacząć od wymiany żarówek.
Posiadam H4 60/55W i teraz kwestia jake kupić lub jakiej firmy byście polecili?
Byłem dzisiaj w markecie i oglądałem Boscha i Philipsa (+30% światła) - czy wybrać któreś z tych - co o nich sadzicie?
Żadnych ala ksenon nie chce bo to lipa jest.
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,3
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

22 Sty 2010, 21:54

Nie zmatowiały Ci szkła? Te +XX% strasznie szybko się palą :(
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2013

22 Sty 2010, 22:02

Jak na razie mam oryginalne od Audi -ale to nie to - dlatego chce kupić naprawde dobre żarówki- jeśli nadal bedzie problem to odbłysniki idą do regeneracji.
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

22 Sty 2010, 22:14

Test żarówek:

Auto Świat PORADNIK Nr 11/2009

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

BMW- Biała Może Więcej
zbychu57
Aktywny

Miejscowość: Białystok

23 Sty 2010, 17:44

Dzięki za rade zbychu57 -postanowiłem kupić firmy osram bo wypadają najlepiej. Jutro je założe i napisze czy żeczywiście są takie dobre jak na tych testach.
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

23 Sty 2010, 18:17

Ja polecam OSRAM NIGHT BREAKER założyłem je dzisiaj i świecą naprawdę super dają dużo światła i dobrze oświetlają drogę.
CIVIC14
Nowicjusz

Miejscowość: Lublin
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nieuważny pieszy i zasada ograniczonego zaufania
    Podobnie jak kierowcy piszący SMS-y i rozmawiający przez telefon w trakcie jazdy narażają się na utratę kontroli nad pojazdem, także i piesi rozproszeni przez rozmowę czy zabawę gadżetami narażają siebie i innych na niebezpieczeństwo. ...

25 Sty 2010, 13:11

Witaj.
Ja osobiście moge ci szczerze polecić TUNGSRAM SPORTLIGHT BLUish, u mnie takie żarówki kosztują 40zł ale opłaca się. A miałem wcześniej OSRAM NIGHTBREAKER i też bdb świeciły ale po niecałym roku szlag jedną trafił. Światło było białe ale lekko wpadające w żółte. Potem kupiłem PHILIPS BLUEVISION i odradzam je jeżeli chcesz więcej światła. Święcą fakt na niebieskawo ale bardzo słabo. OSRAMÓW i PHILIPSÓW używałem w Bmw na soczewce. Niedawno kupiłem Fiestę i miała różne żarówki wsadzone to chciałem wymienić. Nastawiłem się na OSRAMY ale nie było, a sprzedawca namawiał mnie że te TUNGSRAMY,zapewniał że klijęci bardziej polecają, to zaryzykowałem i NASTAŁA JASNOŚĆ. Rewelacyjne żarówki, bardzo jasne białe światło. Zrobię jeszcze fotki wieczorem i wkleję to zobaczysz.
Pozdro.
bodziobsz
Nowicjusz

Miejscowość: Olkusz/ okolice

28 Sty 2010, 08:03

Kupuj zwykłe żarówki,bo świecą najdłużej oraz nie niszczą odbłyśnika i nie przegrzewają kostek.
Zauważyliście jakie ostatnio wygrały żarówki w teście Auto Swiat..?
Tesla Standard...
(ktoś wkleił powyżej link z tym testem)
Gazeta jest z listopada lub grudnia,a ja kila miesięcy wcześniej pisałem w dziale Motokącik to co wklejam poniżej i ...zostałem wyśmiany...

artur73

Odpowiedzi: 17
Wyświetleń: 4237
PostForum: Motokącik Wysłany: Wto Paź 06, 2009 13:20 Temat: Re: Jakie żarówki sa najlepsze i warte kupienia.
Jak ktoś nie chce większej wydawać kasy na żarówki,to polecam zwykłe żarówki H4 ze sklepów motoryzacyjnych po ok 8-9zł niemieckiej firmy TESLA.Nie potrzeba tutaj żadnych +30%,bo te żarówki o standardowej mocy 60/55W,świecą bardzo dobrze co nawet zauważył diagnosta podczas ustawiania świateł na stacji kontroli pojazdów.Poza tym na pewno niczego nie będą przegrzewać a i żywotność nie jest skrócona przez podniesioną moc. :smile:

Tak więc moje na górze !!! :grin: :wink:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG

28 Sty 2010, 08:51

zarówki dające chlodne światło są są lepsze od tych zwykłych ... :smile:
Toretto

28 Sty 2010, 10:24

Tak ,tak tylko że np: PHILIPS BLUEVISION świecą 150 godzin i finito... a kosztują powyżej 70 zł.
Poczytajcie na forach o żarówkach..!
:smile:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG

28 Sty 2010, 16:29

A wiec koledzy dzieki za rady i powiem wam ,że kupiłem nowe żaróweczki firmy osram zwykłe na pudełku napis Halogen i ogólnie jestem zadowolony - bardzo ładnie świecą - dodam jeszcze ,że podczas wymiany okazało się ,że mam jakąś lipną jedną żarówke a druga była oryginalna i przez to kiepsko oświetlało mi droge.
Ważne, że teraz jest OK.
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

28 Sty 2010, 22:22

artur73 napisał(a):Tak ,tak tylko że np: PHILIPS BLUEVISION świecą 150 godzin i finito... a kosztują powyżej 70 zł.
Poczytajcie na forach o żarówkach..!
:smile:

A d..a tam.. :P mam już z... nie pamietam :/ chyba na wakacjach wymieniałem to bedzie z ponad 10k km je i świecą... Jak się spalą to dam znać.
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: Zamość

30 Sty 2010, 12:36

Co do słabo świecących żarówek, nikt z was nie wpadł na pomysł że może mieć problemy z zasilaniem tych żarówek, dość często wina leży nie po stronie żarówki a zasilania i reflektora. Dosłownie mówiąc np w takich samochodach jak "golf II/III" CNQ 700/900 do żarówki dochodzi prąd mniejszy niż 12V - stąd słabsze świecenie żarówek, więc przed wymianą należało by sprawdzić (zmierzyć prąd) dla nie posiadających miernika typu "multimetr" najprostszym sposobem będzie użycie przewodu elektrycznego i podczas zapalonych świateł podpięcie + bezpośrednio z akumulatora do żarówki, jeśli macie problem z zasilaniem żarówka podłaczona bezpośrednio zaświeci się mocniej. Wina leży tu na spadkach spowodowanych przez wszystkie przekaźniki, złącza itp. Więc przed wymianą należało by zadbać o to by nasze żarówki dostały porządnie jeść.
Co do samych żarówek:

Osram Night Breaker- mocne żarówki lecz grono użytkowników skarży się na słaba widoczność podczas deszczów. Asfalt zlewa sie z poboczem. koszt 2 sztuk to około 100zł

Philips Blue Vision - dość droga alternatywa za mało wydajne światło. Zdecydowanie nadają się do aut z przeźroczystymi szkłami reflektorów, ich wykonanie jest z najwyższej półki. Lecz światło nie bije na głowę. Przeznaczenie dla aut poruszających się po mieście, nie polecam dla osób jeżdżących w trasy. koszt sztuki w zależności od sklepu od 55/70 zł sztuka

Narwa Range Power +30%/+50%
- najczęściej spotykane żarówki z racji ich rozpowszechnienia i dostępności na każdej stacji Benzynowej. Ich światło jest żółtawe (użył bym słowa standardowe), wspomniane żarówki są mocniejsze przy zachowaniu tej samej mocy czyli np dla h4 60/55 lub h7 55W, uzyskali to przez odchudzenie włókna wolframowego, w użytkowaniu dla niewymagających (nietoperzy) nie przykładających wagi do światła ze względów poruszania się wyłącznie za dnia. 30% to koszt 20/27zł 60% koszt 25/35 zł sztuka

Tungsram MegaLight Plus 60% - najtańsza alternatywa dobrego światła. co prawda nie posiadają filtra UV jak pozostali konkurenci ale za to nadrabia jakością i mocą światła, mocny konkurent dla bluevision i night breaker - dają śwatło o barwie białej chłodnej co jest cenione przez wielu zmotoryzowanych. Ich żywotność dość dobra, jeden minus to występują tylko w kompletach. Lecz ich cena waha się od 30/37zł za komplet.

Podsumowują wypociny o żarówkach dla osób które chcą mieć tanie żarówki o względnie najlepszej jakości Tungsram wysuwa się na prowadzenie, dla osób z relfektorkami typu "CLEAN" polecam "Blue" "Night Breacker"

Pozdrowienia z zasypanego po kolana śniegiem Kwidzyna

Motomaniak Marcin
nojkiewicz
Nowicjusz

30 Sty 2010, 19:53

@nojkiewicz, chyba mylisz prąd z napięciem...
KontoUsunięte

30 Sty 2010, 21:04

markac napisał(a):@nojkiewicz, chyba mylisz prąd z napięciem...

prawda użyłem słowa potocznego "prąd" zachowałem się jak gówniarz przepraszam.
Nie myli się ten co nic nie robi....
nojkiewicz
Nowicjusz