Jakość paliwa na stacach paliw

z reguły tankuje na: (max2 zaznaczenia)

Ankieta zakończyła się 03 Maj 2010, 13:42

BP
2
8%
Statoil
1
4%
Shell
6
25%
Orlen
7
29%
Lukoil
2
8%
Lotos
1
4%
Auchan
1
4%
Huzar
0
Brak głosów
Inne
4
17%
Razem głosów : 24

23 Kwi 2010, 13:42

Na jakich stacjach paliw z reguły tankujecie? Macie jakieś ulubione czy jest to kwestia przypadku? Co Was przekonuje do tankowania na określonej stacji?
Krzy_M
Nowicjusz

Miejscowość: wschód zachód

23 Kwi 2010, 13:51

nic, z tego względu że wszystkie stacje oprócz LukOilu maja paliwa od tego samego producenta/dostawcy
jakośc na stacji zależy tylko od tego jak bardzo właściciel chce orżnąć klientów :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

23 Kwi 2010, 22:19

U siebie w mieście tankuję na stacjach małych o których wiem, że nie ma z ich paliwem kłopotu, ale samoobsługowych. Najważniejsza dla mnie jest cena. Zatankuję tam gdzie jest najtaniej.

Na trasie trzymam się bardziej znanych stacji typu Orlen, Shell, BP.
Niestety stacje wprowadzają nieszczęsne karty rabatowe, prześcigają się w kolorze rękawiczek reklamowych przy dystybutorach i wielkości hot doga za punkty z karty lojalnościowej, co wiąże się z kosztami.

Podam przykład. Ta sama ulica w mieście, 1000 km między jedną a drugą stacją. Duży Shell i cena za PB95 - 4,9 zł. Bardzo mały, samoobsługowy Orlen - 4,4 zł. 50 gr na litrze! Sytuacja z marca tego roku.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

24 Kwi 2010, 12:40

A czy przypadkiem taka różnica w cenie nie przekłada się na różnicę w jakości paliwa?
Krzy_M
Nowicjusz

24 Kwi 2010, 12:44

nie trzeba płacić pracownikom to i taniej na bezobsługowej :mrgreen:
tam gdzie idą na ilośc sprzedanego paliwa też jest taniej a jakość dobra bo klient ma wrócić :wink:
pocieszny
Forumowicz VIP

24 Kwi 2010, 15:31

orlen
fiolek-6
Nowicjusz

Miejscowość: Jas..
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Skoda Vision RS - innowacyjne wnętrze
    Usportowione i wykonane z produktów najwyższej jakości – takie jest wnętrze Skody VISION RS. Kompaktowy, oddający dynamicznego ducha model RS można już teraz obejrzeć na udostępnionych przez markę szkicach i ...

24 Kwi 2010, 15:52

Tylko ORLEN czasami BP
Jedni pija bo musza, Ja pije bo lubie, chyba ze juz tez musze.
RNI
Aktywny

Zdjęcia: 3
Miejscowość: RNI

24 Kwi 2010, 16:09

fiolek-6 napisał(a):A czy przypadkiem taka różnica w cenie nie przekłada się na różnicę w jakości paliwa?

Jakość paliwa dobra, tankuję tam od kilku ładnych lat. Inne paliwo zalewam praktycznie tylko wtedy gdy jestem gdzieś w trasie. Akurat do tej stacji mam zaufanie, ale jako przyjezdny nigdy bym się na niej nie zatankował.
Jest to mała stacja z paliwami Orlenu, obok hotel, restauracja, trasa wylotowa z miasta, kompleks hipermarketów (Biedronka, NOMI, Jysk, itp.)
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

24 Kwi 2010, 18:44

tankuję na lotosie bo mam najbliżej i narazie nie narzekam
sikor9050
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań

25 Kwi 2010, 14:14

Sam tankuje na Orlenie. I tak z przyzwyczajenia tylko tam. No i mają tego całego Vitaya, ale to akurat dodatek malutki :wink:
Krzy_M
Nowicjusz

25 Kwi 2010, 16:04

W Polsce paliwa dostarcza z reguły Lotos, więc to raczej bez znaczenia "gdzie" ;) Osobiście tankuję na dwóch stacjach - Neste (bo tanio) i Shell (z sympatii, gdy mam gest dla MX-6). Nigdy nie tankuję, ani nie tankowałem, na stacjach-krzakach, dlatego też nie mogę powiedzieć nic złego o wlewanym paliwie. Dobrze wiem, że jeśli będę chciał "po polsku" zaoszczędzić 20gr, będę musiał zapłacić 200zł za naprawę wtryskiwaczy, lub pompy paliwa ;)
pawelMX6
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Gdynia
Auto: Nie mam

25 Kwi 2010, 18:59

A co myślicie o paliwie dostępnym na stacjach przy Auchanie? Z reguły jest znacznie tańsze niż na innych stacjach, pytanie tylko jak to się ma do jakości
Krzy_M
Nowicjusz

25 Kwi 2010, 19:35

Szczerze? Bałbym się. Nie tankowałem nigdy na takich stacjach, ale z reguły takie drobne oszczędności odbijają się po czasie.
pawelMX6
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Gdynia
Auto: Nie mam

25 Kwi 2010, 19:44

Krzy_M napisał(a):A co myślicie o paliwie dostępnym na stacjach przy Auchanie? Z reguły jest znacznie tańsze niż na innych stacjach, pytanie tylko jak to się ma do jakości
spalam miesięcznie jakieś 600l ON z tych nie jest źle :mrgreen: ale cóż moje silniki jeżdżą nawet na rozpuszczaliniku więc nie mam co narzekać :mrgreen:
ale PB mają ok leje do golfa od 60 tysi nic się nie dzieje :wink:
pocieszny
Forumowicz VIP

04 Maj 2010, 05:30

Cóż, wyniki ankiety chyba zgodne z oczekiwaniami
Krzy_M
Nowicjusz