Japończyk - benzyna - 30-40 tyś. PLN

02 Sty 2015, 11:05

To mój pierwszy post na forum więc chciałbym się na samym początku przywitać i korzystając z sytuacji życzyć wszystkim 'lepszego 2015'.

Jako, że z nowym rokiem przyszły również nowe decyzje postanowiłem wraz z narzeczoną wznowić 'rozmyślunki" na temat kupna samochodu. 3 miesiące temu skradziono nam autko po 2 tygodniach od kupna. Jak się każdy domyśla, ślad po nim zaginął a po miesiącu nasza kochana policja przysłała papierek o umorzeniu śledztwa. Nieciekawe doświadczenie no ale trzeba iść do przodu. Tyle słowem wstępu....

Poszukujemy "japończyka" z silnikiem benzynowym.

[Budżet] 30-40 tyś. PLN;

[Rejon] zachodniopomorskie; bierzemy też pod uwagę opcję zakupu auta w Niemczech;

[Użytkowanie] miasto/trasa 60/40; rocznie nie przekraczamy 20 tysiączków, dlatego też nie chcemy jakichś 'wygórowanych' pojemności;

[Własne potrzeby] w miarę możliwości pojemny kufer; ja kolorem jeździć nie będę ale mojej się oczy świecą [jak Renacie Beger] na widok czarnego auta; autko nie powinno palić jak XIX-wieczna lokomotywa ale też powinno być żwawe przy chociażby próbie wyprzedzania; 4/5 drzwi to chyba standard; klima tak samo; INSTALACJOM GAZOWYM mówimy stanowczo NIE;

Nasze 'rozmyślunki' ukierunkowane były w stronę:

- Honda Civic VIII 1.4 [bo małe spalanie] albo 1.8 [niewiele większe spalanie ale 40KM więcej pod maską]; nie wiem jakie usterki miotają jednym i drugim modelem silnikowym dlatego może Nas ukierunkujecie..? choć Honda znana jest Nam z solidności.

- Mazda 6 2.0 tutaj wiemy też, że motory benzynowe wypadają całkiem dobrze ale blachy potrafią być zmorą... tak przynajmniej było w pierwszej generacji tego modelu...a jak jest z drugą?

Póki co te modele przykuły Naszą uwagę ale jesteśmy otwarci na propozycje.
W miarę możliwości będę się udzielał ponieważ w tej chwili mam ograniczony dostęp do internetu [na kontrakcie na stateczku na drugiej półkuli];

Pozdrawiam, M. :ok:
maxfame
Obserwowany

Prawo jazdy: 02 03 2004
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: skradziono

02 Sty 2015, 11:40

Civic 1.4 to nie porozumienie. Jak juz to 1.8 bardzo dobry silnik.
Ewentualnie Accord 2.0 lub Mazda 6 2.0.
Za 30-40tys kupicie bardzo świeża Mazdę wiec tu o korozji narazie nie ma co mówić.
Jak była garażowana to tym bardziej.

Inne opcje Lexus IS250 lub Subaru.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

02 Sty 2015, 17:34

Japończyk z silnikiem benzynowym, pojemny kufer, ekonomiczny, a przy tym dynamiczny? Zdecydowanie bierzcie Hondę Civic 1.8 i-vtec 140KM. Nie jest to auto całkowicie wolne od wad (chociaż w Waszym budżecie możecie polować na polifta, w którym większość chorób wieku dziecięcego została wyeliminowana), ale możecie mieć pewność, że nigdy nie stanie Wam w szczerym polu, utrzymanie będzie na rozsądnym poziomie (można tym autem jeździć naprawdę baardzo ekonomicznie, chociaż silnik zachęca do energicznego wciskania pedału gazu), no i trudno o bardziej funkcjonalnego kompakta (wielki bagażnik, słynny system składania tylnych siedzeń). Całkiem łatwo znaleźć egzemplarz z polskiego salonu, od prywatnego właściciela i z pełną historią serwisową i takiego właśnie auta szukajcie. Dwulitrowe Mazdy dużo więcej palą, nowe Toyoty są jedynie cieniem starych, poczciwych Toyot, a w przypadku Subaru problemem jest serwis. Lexus to trochę inna liga.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna